[Crítica] LORDS OF CHAOS - Jonas Åkerlund, 2018


-DIRECCIÓ: Jonas Åkerlund
-GUIÓ: Dennis Magnusson, Jonas Åkerlund
-ANY: 2018
-DURACIÓ: 112 min.
-PAÍS: Regne Unit
-FOTOGRAFIA: Pär M. Ekberg
-REPARTIMENT: Sky Ferreira, Rory Culkin, Emory Cohen, Jack Kilmer, Anthony De La Torre, Sam Coleman, Valter Skarsgård, Jonathan Barnwell, Wilson Gonzalez, Anette Martinsen
-PRODUCTORA: Coproducción Reino Unido-Suecia; 4 1/2 Film / Chimney / Eleven Arts / Insurgent Media / RSA Films / Scott Free Productions / Vice Films






Lords of Chaos està basada en la novel·la escrita per Michael Moynihanand i Didrik Søderlind titulada Lord of Chaos: The Bloody Rise Of the Satanic Metall Underground, i que alhora aquesta es va fixar en els violents successos que van ocórrer al voltant de l'escena musical Black Metall de Noruega de principis dels noranta. Va ser allà, amb la banda Mayhem, que el músic conegut com a Euronymous va crear un estil musical nou més de generar un moviment contracultural al voltant del contingut de les lletres de les seves cançons, que predicaven el satanisme i la mort. La pel·lícula, més enllà de mostrar aquest naixement, es dedica a explorar el que va venir posteriorment amb el seu creixement, i per això se centra en l'aparició en escena de Varg Vikernes, qui va acabar sent el baixista de la banda Mayhem més de ser el vocalista de l'altre gran grup de l'escena noruega: Burzum. Varg va acabar assassinant a Euronymous per certes diferències entre ells.

La pel·lícula està dirigida per Jonas Akerlund, bateria del grup musical Bathory i coneixedor de primera mà del que va passar en aquella època. La gran virtut de Lords of Chaos és que ofereix el que promet, que no és més que una versió dels successos (però no compartida pels integrants de les bandes Mayhem i Burzum) que van ocórrer des del suïcidi del primer vocalista de la banda fins a l'assassinat d'Euronymous a les mans de Varg. Els successos reals són ben coneguts, de manera que l'espectador sap com comença la història i com acabarà, i per això la preocupació d'Akerlund és principalment la de representar com un fals documental narrat pel mateix Euronymous els esdeveniments que van envoltar la banda Mayhem, és a dir, tot el relacionat amb la festa, la música, el negoci, la hipocresia, la iconografia i sobretot també els actes de violència amb relació a la crema d'esglésies.

La novel·la original escrita per Michael Moynihanand i Didrik Søderlind recull el testimoni de l'entorn d'Euronymous, de manera que, el que s'explica a Lords of Chaos, va lligat a aquest posicionament, cosa que no comparteix en la vida real Varg Vikernes. Varg mai ha acceptat aquesta versió, tot i que sí que reconeix que van existir fortes diferències entre ells dos més de la culpabilitat de l'assassinat a ganivetades. Més enllà de les postures dels protagonistes en la vida real, igualment la pel·lícula funciona de meravella com a peça documental en il·lustrar un dels temps més foscos del metall, tot mostrat sense proeses cinematogràfiques i preocupada únicament en perfilar bé cada un dels personatges que intervenir, amb les seves postures en els conflictes que van sorgir, i tractar altres temes polèmics de moment com el funcionament de la discogràfica Deathlike Silence Production i l'estafa d'Euronymus a Varg amb el finançament dels dos primers discos de Burzum. D'altra banda, Jonas Akerlund recull alguns dels moments més icònics de la banda, tant en concerts en directe com festes o fins i tot el suïcidi del vocalista Dead, que el representa amb tota la crueltat i realisme possible. Estem convençuts que els fans de Mayhem estaran contents amb la pel·lícula, encara que els integrants de la banda reneguin d'ella.

Lords of Chaos no és una proesa cinematogràfica, més aviat una pel·lícula sense cap mena de filigrana cinematogràfica, però que té les idees molt clares sobre el que vol mostrar. Crec que la definició del perfil els personatges que aconsegueix Akerlund és excel·lent, ens creiem les seves identitats i fins podem arribar a simpatitzar més amb uns o altres, però el més important és que el que passa a la pel·lícula enganxa a l'espectador. És una pel·lícula compensada, rica en contingut i molt vistosa d'aspecte. Un exercici que no només acontentarà als fans de l'escena sinó també als que la desconeguin. No us la perdies, perquè és un dels títols de l'any.



I per als més curiosos amb el tema, a continuació comparteixo un vídeo gravat per Varg Vikernes i publicat al seu canal de YouTube, en què critica l'existència de Lords of Chaos. Diu que la seva banda Burzum no ha volgut cedir els drets de la seva música a Jonas Akerlund (ni tampoc Mayhem) i que per això assegura que tindrà problemes legals en el futur. D'altra banda, tira pestes de la pel·lícula sense haver-la vist encara, amb l'argument que la novel·la original falseja la realitat ocorreguda, i a més, en referència en concret amb la pel·lícula, se sent ofès amb Akerlund pel fet d'haver escollit a un actor jueu (Emory Cohen) per interpretar el paper de Varg. També, que l'actor que interpreta Euronymous sigui un exdrogoaddicte (Rory Culkin, germà de Macaulay), ja que ell odiava als ionquis. Mireu-lo, és impagable.  




Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris