D'Hiroshima a Fukushima: Tornen els crits de "Godzilla"



Diuen que del passat s'aprèn. També diuen que, qui la fa l'ha de pagar. Però es digui el que es digui el que està clar és que els humans ni han après del passat ni tampoc són conscients de les conseqüències desastroses que pot tenir seguir jugant amb l'energia nuclear, com recentment es va poder veure amb les fuites nuclears a Fukushima. "D'Hiroshima a Fukushima", i podria passar per mitjà de Txernòbil, però no ho faré, perquè Godzilla és un símbol japonès que surt de la mar, de l'oceà Atlàntic, disposat a ficar el dit a la nafra cada vegada que la condició humana mostra la seva cara més esgarrifós al país del Sol naixent. Per consegüent tindrem una nova pel·lícula de Godzilla, un fet gens gratuït. M'explicaré.

Qui és Godzilla? Godzilla no és només un monstre que surt de la mar i destrueix Nova York. No. Oblideu la ximpleria que va rodar fa uns anys Roland "jo ho destrueixo tot" Emmerich, i recomano que viatgeu al passat, el 1954, concretament al Japó, en aquest Japó de la postguerra, el feble, el que era incapaç de fer-se la idea de les conseqüències reals que van tenir aquelles maleïdes bombes a Hiroshima i Nagasaki. Cal dir que durant l'ocupació nord-americana al Japó -que va finalitzar en 1952-, hi havia una prohibició imposada per les forces nord-americanes: la de la informació sobre els bombardejos nuclears d'Hiroshima i Nagasaki i les seves seqüeles és a dir, les malalties induïdes per la radioactivitat-. Per tant, va ser posteriorment el 1952 quan va començar a aparèixer al Japó una realitat esgarrifosa situada enmig de la Guerra Freda, de la carrera nuclear entre americans i soviètics. I, en què va afectar el Japó? Els americans van seguir tirant bombes al pacífic, fins i tot la 150 vegades més potent que la bomba atòmica "bomba d'hidrogen", que va arribar a perjudicar radioactivament a un vaixell pesquer japonès anomenat "Drac de la sort núm. 5". La desgràcia d'aquest vaixell i els pescadors que el tripulaven va ser el detonant perquè es faran un seguit de pel·lícules que no eren precisament propaganda antinuclear, però sí que va ser la primera expressió important de la cultura pop a la tragèdia inqualificable que va viure el Japó a Hiroshima i Nagasaki. La primera d'elles va ser Gojira (Ishiro Honda, 1954), més coneguda a occident com "Godzilla, The King of Monsters".

Gojira va ser la primera pel·lícula que va voler mostrar i recordar la dramàtica experiència dels civils japonesos en la 2a GM, quan els bombardejos atòmics i de napalm afectaven totes les grans ciutats industrials de país i que van matar milions de civils. Un cinema anomenat Kaiju Eiga, que pretenia reflectir la por i el terror de la població, el seu malson atòmic, l'amenaça omnipresent que no aconseguia desaparèixer dels cors de la societat japonesa. Tot això representat amb un monstre gegant que destrueix ciutats al més pur estil King Kong, cridant agressivament i amenaçant a uns civils indefensos davant un perill colossal a què no sabien com defensar-se. Un cinema encapçalat per Godzilla, "el rei dels monstres" -com el coneixen als Estats Units-.

I és que possiblement l'home es mereix alguns dels dimonis que ha fabricat en els laboratoris i camps de batalla, uns dimonis que segueixen produint-se, sigui aquí o allà. Podem considerar el desastre de Fukushima, o la preocupació amb l'envelliment de les centrals nuclears nord-americanes, o el programa d'armament nuclear de l'Iran o Corea del Nord, i que tot això ha fet revifar la nostra ansietat atòmica i conseqüentment Godzilla ha despertat de nou alertat per la situació. Si, una nova versió de Godzilla, dirigida per un tal Gareth Edwards s'acosta de cara a l'any 2014, després que el 2011 Fukushima esclatés i tota la societat japonesa quedés atemorida per la situació just després d'un terrible tsunami que va arrasar tota la costa nord de país. El més famós Kaiju és l'encarnació cultural de l'arrogància nuclear, i el fet de recuperar els seus crits possiblement és una advertència, una advertència que l'amenaça ombrívola de la radioactivitat pot tornar a desestabilitzar el món. 



Publica un comentari a l'entrada

3 Comentaris

  1. La primer es tan jodidamente sublime que me encabrona ver como tanta gente sabe quien es Godzila pero no la ha visto. La verdad que si bien a esta nueva no le tenia ni gota de fe ver el trailer me ha hecho cambiar de parecer.

    ResponElimina
  2. Es una pena que haya quedado tan arrinconada... la verdad es que es un peliculón, además de toda la metáfora que quiere transmitir.

    Godzilla 2014 tiene muy buena pinta!! de las pelis del año sin duda.

    ResponElimina
  3. Siempre me han gustado los animes, los románticos y los de anime xxx, siempre he podido encontrar los mejores en el blog, ya que siempre están estrenando capítulos.

    ResponElimina