"El Sabueso, y otras historias de H.P. Lovecraft" - Gou Tanabe, 2014 (Manga)


Entre el catàleg d'obres màniga publicades per editorials espanyoles en els últims anys, crec que val la pena reivindicar una que potser ha passat alguna cosa inadvertida entre el públic lector, i mereix un reconeixement que no li ha estat atribuït. El Sabueso, y otras historias de H.P. Lovecraft, és l'adaptació de tres històries curtes de H.P Lovecraft a les mans del dibuixant japonès Gou Tanabe, una obra que va publicar l'editorial Ivrea el juliol de 2015 en format Kanzeban i per un preu d'11 €.

Fins a la data, que tingui constància, no s'havien adaptat obres de Lovecraft al manga japonès, però sí que s'ha fet amb altres autors occidentals, com amb Mary Shelley, adaptant fidelment el seu "Frankenstein" a mans de Junji Ito, o lliurement com amb Katsuhisa Kigitsu (Franken Fran), Shinji Wada (Waga tom Frankenstein) i Nobuhiro Watsuki (Embalming - The Another Tale of Frankestein), que es només per posar un exemple. No obstant això l'obra de Lovecraft ha influenciat a quantitat d'autors del manga i anime, però amb El Sabueso, y otras historias de H.P. Lovecraft per fi podem gaudir d'un tom que s'adapta amb el màxim de fidelitat la veritable essència de l'autor. I és que Gou Tanabe imprimeix als seus dibuixos un estil estètic més europeu basat a aconseguir un dibuix fosc i amb el contrast molt pujat, que s'ajusta perfectament a l'atmosfera de pur espant sobrenatural que va imprimir l'autor nord-americà en la seva obra: escenari, personatges, trama, ambient, etc. I és, personalment, en la primera història curta de "El Temple" on Tanabe aconsegueix plasmar millor aquestes sensacions angoixants, d'aïllament, opressives, i en general aquest espant amb tints sobrenaturals tan màgic i que fa únic a l'autor. Per a mi, aquesta primera història és una obra d'art al qual és, insisteixo, el millor de les tres.

De totes maneres, comencem pel principi. El primer d'aquests contes és precisament la primera obra que Lovecraft va aconseguir publicar, i tracta sobre els estranys successos esdevinguts en un submarí alemany de la 1a GM -aquí Tanabe patina en incloure esvàstiques a una època que el nazisme encara no existia ...-, causats per la qual cosa sembla ser una petita estatueta que va ser pujada a bord en estranyes circumstàncies i que a poc a poc van portant a la bogeria a la tripulació fins que el submarí encalla en una antiga ciutat oblidada. La segona d'aquestes històries versa sobre com, després de la profanació d'una tomba dins de la qual es van trobar un jade verd, dos homes van començar a sentir i a veure molt seguit a un gos a què, finalment, decideixen matar... Fets que provocaran un seguit d'esdeveniments catastròfics per a la vida de tots dos personatges. Finalment, la tercera ens situa en un món fantàstic, concretament en una ciutat els inicis van ser duts a terme per uns éssers extraterrestres ancestrals d'una lletjor grotesca i aspecte reptilià que eren adorats pels primers humans abans de la caiguda de la seva civilització espectral.

L'edició conclou amb una carta de Gou Tanabe dirigida al lector en què agraeix la lectura i també vol demostrar la seva humilitat davant d'una adaptació que per a ell no és perfecta, però que ha intentat plasmar el que significa el terror per Lovecraft. Aquest terror, basat en el desconeixement d'uns subjectes a criatures divines bestials i totpoderoses, exiliades en llocs recòndits, que esperen el seu moment per reclamar el que sempre va ser seu. Un terror que creix, que intuïm, però que es resisteix a evidenciar, desenvolupant així Lovecraft una màgia única, infantil però adulta alhora.

En resum, vull recomanar El Sabueso, y otras historias de H.P. Lovecraft. Un volum d'unes 150 pàgines que val molt la pena per la qualitat que imprimeix el traç del seu autor Gou Tanabe, i sobretot per aconseguir transmetre aquesta màgia única que Lovecraft va dotar als seus relats. L'edició d'Ivrea, a més, està més que correcta.  



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris