[Crítica] CULT OF CHUCKY - Don Mancini, 2017


-DIRECTOR: Don Mancini
-GUIÓ: Don Mancini
-ANY: 2017
-DURACIÓ: 91 min.
-PAÍS:  Estats Units
-MÚSICA: Joseph LoDuca
-FOTOGRAFIA: Michael Marshall
-REPARTIMENT: Brad Dourif, Jennifer Tilly, Fiona Dourif, Alex Vincent, Michael Therriault, Elisabeth Rosen, Zak Santiago, Summer H. Howell, Grace Lynn Kung,Allison Dawn Doiron
-PRODUCTORA: Universal 1440 Entertainment






Poques sagues han necessitat amb tanta urgència una rentada de cara com la del Ninot Diabòlic. Ho va fer el 2013 a través de The Curse of Chucky, una pel·lícula que passava pàgina de l'odiada per molts -encara que també té el seu fandom defensor- The Seed of Chucky, per tornar als terrorífics inicis de Chucky com ninot disposat a terroritzar el mateix temps que assegurava al públic un bon bany de sang. El rentat de cara va funcionar de meravella i a més va lligar alguns caps per lligar que havien quedat de lliuraments anteriors, en una pel·lícula estrenada en un discret direct-to-video. Ara, quatre anys després, tenim la continuació directa: Cult of Chucky.

Cult of Chucky és una pel·lícula que enllaça aquesta espècie de reinici anterior amb la saga original acabada en The Seed of Chucky, aconseguint una pel·lícula a mig camí entre la comèdia de terror i el to seriós de les 3 primeres entregues de la saga. En ella, personatges ja adults com Andy, però també Tiffany, juntament amb la protagonista de The Curse of Chucky, Nica, configuren un argument que satisfarà a fandom pel pas endavant que fa la saga en justificar alguns fets que van ocórrer a l'anterior lliurament. Malgrat això, l'argument de la pel·lícula és tan absurd i ple de sots que només una setena entrega d'una saga pot tolerar, i tot sigui dit, el que planteja Cult of Chucky és gairebé delirant per als seguidors de la saga. Esbossa a un Chucky gairebé com si es tractés d'un Déu, com un ésser immortal, definitiu, i és aquest culte a la nova màgia negra que apunta el títol de què Chucky deslligarà la seva maldat.

Personalment, quan l'espectador s'enfronta a una setena entrega d'una saga, se li ha d'exigir als productors per sobre de tot una cosa: risc. Només amb originalitat s'allunyaran del simple denominador comú que la saga ha mantingut sempre, i malgrat que ha de seguir present a cadascuna de les noves entregues que vagin sortint, un nou lliurament ha d'aportar sempre una personalitat pròpia i inconformisme a la repetició d'esquemes , una cosa massa habitual al slasher. A Cult of Chucky hi ha risc, i ho aplaudeixo. Un risc imaginat per director i guionista Don Mancini que agradarà més o menys a fandom, però puc assegurar que no deixarà indiferent a ningú. Insisteixo, estem davant d'una setena part, i Mancini aconsegueix que la saga no ofereixi mostres d'esgotament.

A més de risc que ofereix Mancini, segurament el millor de la pel·lícula són aquestes escenes que uneixen a Andy amb Chucky, que són poques però magnífiques. Bàsicament són escenes de simple dialèctica mútua entre dos éssers que s'han estat odiant i matant durant diverses pel·lícules, que dialoguen sense un fil conductor concret, però que serveix per despullar les seves personalitats i rebel·lar el que senten en la seva actual situació. Aquesta relació gairebé d'amor / odi entre ells acabarà desembocant en un duel a mort ... I aquí ho deixo.

És aquesta simpatia malvada de Chucky que li funciona de meravella a Cult of Chucky, elevant la pel·lícula, puntualment, a un frikisme que només alguns privilegiats podran entendre, i que mola, mola molt. Això no vol dir que estiguem davant d'una comèdia, que ningú pensi que tornem a The Seed, sinó més aviat el to de la pel·lícula és completament sobri i més aquest es reforça a través d'una fotografia pàl·lida que encaixa molt bé en un escenari mancat de vida i il·lusió com és un manicomi. Però un personatge com Chucky ha sabut posicionar el seu carisma cap a la comèdia negra, combinant així el bon terror amb un personatge que diverteix, espanta i que té un carisma inimitable.

A tot això només afegir que Don Mancini, guionista de tota la saga, i director de les tres últimes entregues, aconsegueix amb Cult of Chucky una pel·lícula direct-to-video molt entretinguda i amb moments que els fans de la saga no oblidaran. Sí que és cert que el tram mitjà de la pel·lícula sembla encallat, amb aquesta entrada de Chucky al manicomi i tota lluita per part de Nica per demostrar que està viu, que es fa llarga, en ésser estirada com un xiclet, per després arribar als últims 30 minuts i concloure d'una manera una mica precipitada. En tot cas, es nota un bon fer darrere de la càmera, i il·lusió per no defraudar al fan amb la discreció. Jo, noto força en Cult of Chucky, carisma, dialèctica amb el públic, molt gore, i encara que també hi hagi molts sots narratius la veritat és que es poden perdonar. Estem davant d'una 7a part destinada al culte, i val la pena deixar-se anar, no tenir prejudicis, i divertir-se amb les maldats del ninot diabòlic més fill de puta i immortal de la saga.

  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris