[Crítica] PUPPET MASTER: THE LITTLEST REICH - Sonny Laguna, Tommy Wiklund, 2018


-DIRECCIÓ: Sonny Laguna, Tommy Wiklund
-GUIÓ: S. Craig Zahler
-ANY: 2018
-DURACIÓ: 84 min.
-PAÍS: Regne Unit
-MÚSICA: Richard Band, Fabio Frizzi
-REPARTIMENT: Thomas Lennon, Charlyne Yi, Michael Paré, Udo Kier, Nelson Franklin, Barbara Crampton, Matthias Hues, Tina Parker, Jenny Pellicer, Kennedy Summers, Betsy Holt, Victoria Hande, Skeeta Jenkins, Stephen Brodie, Anne Beyer, Grace Montie
-PRODUCTORA: Coproducción Reino Unido-Estados Unidos; Cinestate






Muchas veces me pregunto que es lo que el espectador quiere ver en un remake. Se critica la innovación por el hecho de desvirtuar la idea original, y se acusa de plagio, cuando se es fiel. Quizás lo mejor es no hacerlo, o hacerlo solo cuando se parte de una película fallida pero con una idea potencial. Me quedo con esto último, y por ello pienso que Puppet Master, de la Full Moon, no necesita remake, pero igualmente lo ha habido. La producción se ha alejado del productor Charles Band y su Full Moon, y ha sido liderada en la dirección por un tándem de directores como son Sonny Laguna y Tommy Wiklund, que a sus espaldas colaborando ambos solo tenían dos películas: Wither y We Are Monsters, ambas de género pero poco testimoniales. Solamente la inclusión en el reparto de actores como Barbara Crampton, Michael Paré y Udo Kier, de un guión escrito por el hombre de moda S. Craig Zahler, además de la participación en la banda sonora de un valor seguro como Fabio Frizzi (colaborador habitual de Lucio Fulci), daban pie a dar un voto de confianza a Puppet Master: The Littlest Reich. El resultado ya está disponible.

Lo que el espectador se encuentra con Puppet Master: The Littlest Reich es que hay una reformulación de la idea original que acaba convirtiendo a la presente película en un reboot más que en un simple remake. Ahora, Andre Toulon pasa a servir al nazismo, y las marionetas pasan a ser autómatas, a simples siervos de Toulon para asesinar. Esto les impide ganar a las marionetas un carisma que siempre habían tenido en la saga Puppet Master de la Full Moon, limitándose ahora a ser simples herramientas que matan, y nada más. Creo que la magia que desprendían en la saga original es que, pese a poseer una naturaleza asesina, no sabías del todo si las marionetas pertenecían al bien o al mal, y que junto a la música de Richard Band, que era mágica, un punto tierna y que emocionaba, las dotaba de una simpatía especial. Además, las antiguas colaboraban juntas, tenían alma y parecía incluso que tuvieran amistad entre ellas, llegando a pelear unidas en guerras con otras marionetas en un par de secuelas de la Full Moon. Aquí, en este reboot, no existe nada de eso, ni siquiera esa ambigüedad que comentaba y que tan bien le funcionaba al original.

En todo caso, Puppet Master: The Littlest Reich no es un remake, es un reboot como decía y hay que valorarlo como tal. En parte agradezco que la naturaleza de Andre Toulon sea otra (ni siquiera es humano) y sobretodo que la historia arranque a través de esta nueva idea sobre él -que huele a futuras secuelas-, más que nada porqué se deja bien claro que estamos ante otra cosa a lo que creó la Full Moon en 1989. Partiendo de aquí, la película trata sobre Edgar, un joven dibujante y vendedor de cómics que se encuentra en casa una marioneta (Blade), que descubre que fue creada por el importante marionetista Andre Toulon, y por ello decide venderla en una convención especial dedicada a él donde se subastarán objetos personales. En esa subasta, con todos los propietarios reunidos, empezará un baño de sangre.

La película es un recital de asesinatos embadurnados de mucha sangre y vísceras, siempre con un tono desenfadado a través de sutiles pinceladas de humor negro que nunca destacan pero que se perciben, como muy inglés todo, dotando al relato de cierta simpatía que encaja muy bien en una película de marionetas asesinas. Es un rotundo éxito en este aspecto el guión escrito por S. Craig Zahler, que es la persona que anteriormente escribió y dirigió peliculones como Bone Tomahawk y Brawl in Cell Block 99, con un guión astuto y que el reparto cargado de estrellas de la película sabe materializarlo de maravilla.

En cuanto a las marionetas vemos a las de siempre y también a las nuevas. La historia habla de más de 40 marionetas creadas por Toulon (y probablemente se muestran todas), mientras que a lo largo de la saga original apenas se ven 25 contando las 12 película de la Full Moon. Esto le da a Puppet Master: The Littlest Reich algo más de propiedad, pero lo cierto es que algunas de las nuevas parecen simples juguetes con poco trabajo estético. Al final, como espectador, se agradece que las clásicas Blade, Pinhead, Torch y Tunneler tengan presencia y asesinen, aunque se echan en falta otras como son Leech Woman, Six Shooter o Jester. La estética de las antiguas marionetas es prácticamente igual a la original de la Full Moon, preservando la cierta cutrez y los movimientos torpes, es decir, que la película evita los efectos digitales para mover las marionetas y además las anima manualmente. Tema aparte son las nuevas, que parecen más juguetes electrónicos que lo que deberían ser, marionetas.

Moltes vegades em pregunto que és el que l'espectador vol veure en un remake. Es critica la innovació pel fet de desvirtuar la idea original, i s'acusa de plagi, quan s'és fidel. Potser el millor és no fer-ho, o fer-ho sol quan es parteix d'una pel·lícula fallida però amb una idea potencial. Em quedo amb això últim, i per això penso que Puppet Master, de la Full Moon, no necessita remake, però igualment s'ha fet. La producció s'ha allunyat de Charles Band i la seva Full Moon, i ha estat liderada en la direcció per un tàndem de directors com són Sonny Laguna i Tommy Wiklund, que a la seva esquena col·laborant tots dos només tenien dues pel·lícules: Wither i We Are Monsters, ambdues de gènere però poc testimonials. Només la inclusió en el repartiment d'actors com Barbara Crampton, Michael Vaig parar i Udo Kier, d'un guió escrit per l'home de moda S. Craig Zahler, a més de la participació en la banda sonora d'un valor segur com Fabio Frizzi (col·laborador habitual de Lucio Fulci), donaven peu a donar un vot de confiança a Puppet Master: The Littlest Reich. El resultat ja està disponible.

El que l'espectador es troba amb Puppet Master: The Littlest Reich és que hi ha una reformulació de la idea original que acaba convertint a la present pel·lícula en un reboot més que en un simple remake. Ara, Andre Toulon passa a servir el nazisme, i les marionetes passen a ser autòmats, a simples servents de Toulon per assassinar. Això els impedeix guanyar a les marionetes un carisma que sempre havien tingut en la saga Puppet Master de la Full Moon, limitant-se ara a ser simples eines que maten, i res més. Crec que la màgia que desprenien en la saga original és que, malgrat posseir una naturalesa assassina, no sabies del tot si les titelles pertanyien al bé o al mal, i que al costat de la música de Richard Band, que era màgica, un punt tendre i que emocionava, les dotava d'una simpatia especial. A més, les marionetes antigues col·laboraven juntes, tenien ànima i semblava fins i tot que tinguessin amistat entre elles, arribant a barallar unides en guerres amb altres titelles en un parell de seqüeles de la Full Moon. Aquí, en aquest reboot, no hi ha res d'això, ni tan sols aquesta ambigüitat que comentava i que tan bé li funcionava a l'original.

En tot cas, Puppet Master: The Littlest Reich no és un remake, és un reboot com deia i cal valorar-lo com a tal. En part agraeixo que la naturalesa d'Andre Toulon sigui una altra (ni tan sols és humà) i sobretot que la història arrencada a través d'aquesta nova idea sobre ell -que fa olor de futures seqüeles-, més que res perquè es deixa ben clar que estem davant una altra cosa al que va crear la Full Moon en 1989. Partint d'aquí, la pel·lícula tracta sobre Edgar, un jove dibuixant i venedor de còmics que es troba a casa un titella (Blade), que descobreix que va ser creada per l'important titellaire Andre Toulon, i per això decideix vendre-la en una convenció especial dedicada a ell on se subhastaran objectes personals. En aquesta subhasta, amb tots els propietaris reunits, començarà un bany de sang.

La pel·lícula és un recital d'assassinats empastifats de molta sang i vísceres, sempre amb un to despreocupat a través de subtils pinzellades d'humor negre que mai destaquen, però que es perceben, com a molt anglès tot, dotant al relat de certa simpatia que encaixa molt bé en una pel·lícula de titelles assassines. És un rotund èxit en aquest aspecte el guió escrit per S. Craig Zahler, que és la persona que anteriorment va escriure i va dirigir grans pel·lícules com Bone Tomahawk i Brawl in Cell Block 99, amb un guió astut i que el repartiment carregat d'estrelles de la pel·lícula sap materialitzar de meravella.

Pel que fa a les marionetes veiem a les de sempre i també a les noves. La història parla de més de 40 titelles creades per Toulon, mentre que al llarg de la saga original amb prou feines es veuen 25 comptant les dotze pel·lícules de la Full Moon. Això li dóna a Puppet Master: The Littlest Reich mica més de propietat, però la veritat és que algunes de les noves semblen simples joguines amb poca feina estètica. Al final, com a espectador, s'agraeix que les clàssiques Blade, Pinhead, Torch i Tunneler tinguin presència i assassinin, encara que es troben a faltar altres com són Leech Woman, Six Shooter o Jester. L'estètica de les antigues titelles és pràcticament igual a l'original de la Full Moon, preservant la certa escassetat i els moviments maldestres, és a dir, que la pel·lícula evita els efectes digitals per moure les titelles  ia més les anima manualment. Tema a part són les noves, que semblen més joguines electròniques que el que haurien de ser, titelles.

Barbara Crampton està genial com a agent de seguretat retirada, mostrant un caràcter i ganes de prendre mesures poques vegades vista en la seva carrera com a actriu. La seva presència no és la d'un simple cameo, com ara el d'Udo Kier interpretant a Andre Toulon, que és testimonial i amb prou feines se li veu la cara, sinó que Crampton desenvolupa un personatge amb capacitat de lideratge pel que fa a valentia i intel·ligència en moments de tensió i que resulta molt interessant, sobretot en qüestions de gènere feminista. I a Barbara Crampton l'acompanya un Michael Vaig parar-amb alguns quilos de més- que interpreta un detectiu que sembla una versió ridícul de Colombo. L'interessant de la resta del repartiment és la llunyania que mostren als tòpics, amb un protagonista dibuixant de còmics, una núvia friki i una resta del repartiment que es divideix entre negres, jueus, gitanos i homosexuals, que és la carnassa perfecta per a les marionetes nazis.

Pel que fa a Toulon, interpretat per Udo Kier, és potser el pitjor parat de la pel·lícula. Maquillat com un zombi putrefacte, movent-se com per encís, sense personalitat, ni raciocini. És pla, i penso que acaba sent un personatge que els directors Sonny Laguna i Tommy Wiklund directament llancen per la borda.

En fi, que la reformulació imaginada per S. Craig Zahler no acaba de quallar. Hi ha un altre concepte de pel·lícula, probablement més astuta, millor dirigida i amb un càsting envejós, però a Puppet Master: The Littlest Reich li falta una mica més de sensibilitat, més vida a les titelles i sobretot un Andre Toulon que torni a ser estimat i no insultat, maquillat com un zombi carapizza. Potser ara el món es tornarà més just i descobrirà que Charles Band era -i continua sent encara- algú que mereix penjar algunes medalles. Però bé, malgrat tot el dolent -que són cosetes sol-, és molt disfrutable Puppet Master: The Littlest Reich. No te la perdis.

  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris