[Crítica] SUPERLÓPEZ - Javier Ruiz Caldera, 2018


-DIRECCIÓ: Javier Ruiz Caldera
-GUIÓ: Borja Cobeaga, Diego San José (Cómic: Jan)
-ANY: 2018
-DURACIÓ: 108 min.
-PAÍS: Catalunya
-MÚSICA: Fernando Velázquez
-FOTOGRAFIA: Arnau Valls Colomer
-REPARTIMENT: Dani Rovira, Alexandra Jiménez, Julián López, Pedro Casablanc, Gracia Olayo, Maribel Verdú, Nao Albet, Gonzalo de Castro, Marc Rodríguez, Carlos Zabala, Josep Maria Alejandre
-PRODUCTORA: Zeta Cinema / Mediaset España / Movistar+ / Telecinco Cinema







Fa 40 anys, quan el dibuixant Jan va crear Superlópez, va imaginar un superheroi castís, amb tota la ironia sobre la "marca Espanya" que socialment i políticament identifiquem. "López" es deia de cognom, un cognom comú, procedent d'una família comuna, en un país comú i on no solen passar massa coses més enllà de la corrupció. Per què hauria d'haver-hi un superheroi espanyol?

El director Javier Ruiz Caldera torna a adaptar al cinema un nou heroi del còmic espanyol després de l'excel·lent Anacleto: Agent Secret. Superlópez és una pel·lícula que parteix del naixement del personatge i segueix fins a la seva evolució i consolidació com a superheroi. Per al mig, una vilana interpretada per Maribel Verdú, que cal dir que mai ha aparegut en el còmic original, intentarà destruir el planeta no sense abans destruir Superlópez.

Abans de tot he de dir que no sóc un seguidor del còmic creat per Jan, però conec el just per dir que l'adaptació és possible que defraudi als més fans del còmic. La pel·lícula ha volgut omplir l'espai inexplorat en els còmics de Jan des que Superlópez arriba a la Terra i es converteix en l'heroi que coneixem, cosa que impedeix explorar millor el personatge del còmic. Però a més hi han hagut elements que identifiquen el personatge com ara l'esmorzar de croissants, que solia menjar Superlópez abans d'anar a treballar o de salvar el món, que queden en un segon pla. En tot cas, crec que Javier Ruiz Caldera perfila a un Superlópez amb uns codis molt definits i fidels al personatge original, amb tota aquesta idea de rerefons sobre els clixés que identifiquen la societat espanyola, sempre en clau irònica i amb tendència a l'esquerra, i en aquest aspecte la pel·lícula crec que generarà satisfacció al fan. Pel que fa a Dani Rovira personalment està correcte com Superlópez, però li rellueix en excés el seu personatge de Rafa en Vuit cognoms bascos.

L'humor és un dels punts forts de la pel·lícula. Si bé és possible que es pugui acusar Superlópez d'un humor excessivament vulgar, de vegades sexista, d'acudit fàcil, etc., crec que tot això remet a un personatge d'una altra època i en tot cas la sàtira que dóna feina als diàlegs és de una salubritat interessantíssima. Hi ha diàlegs memorables, de flasca-flasca genials, molt autocrítics amb la nostra societat i el valor que donem als nostres talents. Superlópez és una pel·lícula d'humor espanyol per espanyols, d'aquest que un estranger no entendrà per què fa referència a clixés de la nostra societat, que està protagonitzada per un superheroi "marca Espanya", que és amb bigoti, poc musculat, amb un vestit ridícul i amb problemes a posar-se'l, i un cognom també de la pila. Dit així ràpid, Superlópez es riu de nosaltres mateixos, i això sempre és saludable per a una societat.

A això només cal dir alt i clar que els FX de Superlópez són l'hòstia. Això no és Hollywood, però beneïts ordinadors i el seu potencial abastable més o menys per qualsevol, però no oblidem que algú els condueix i aplica el seu potencial creatiu amb molt èxit. Dit això, els FX digitals de Superlópez són una passada, n'hi ha a borbolls i aporten màgia a la pel·lícula. També quan Superlópez vola i llueix bé onejant la seva capa.

En fi, una coproducció de Mediaset que puc predir que tindrà un futur molt bo. Cinema amb un treball de guió i personatges molt interessant, on destaquen també uns secundaris molt ben adaptats del còmic, molt definits i que sumen a la història com són els de Luisa (Alexandra Jiménez) i Jaume (Julián López), que a més també gaudeixen d'evolució dramàtica. Llàstima només dels dolents, una mica pobres i dèbils, aportant poca emoció a la trama. En tot cas és molt entretinguda Superlópez, jo vaig connectar amb ella i vaig riure, i crec que és una pel·lícula per a tots els públics amb uns valors basats en el fet que fins i tot el més marginat de l'escola pot aspirar al més alt. Jo portaria els meus fills al cinema a veure-la, és molt recomanable.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris