'Nazi Undead' inaugurarà un V Sant Cugat Fantàstic amb nombroses premières catalanes

Entre els dies 2 i 5 de maig, els Cinemes Sant Cugat projectaran 15 llargs i 28 curts de gènere fantàstic i terror, en el marc de V Sant Cugat Fantàstic

El Sant Cugat Fantàstic arriba a la cinquena edició amb un programa que ahir, 12 d'abril, es va revelar al complet a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm. Els responsables del festival, Joan Ramon Armadàs i Marc Carreté, van repassar un per un els 15 llargmetratges i 28 curtmetratges que l'espectador podrà veure als Cinemes Sant Cugat entre els dies 2 i 5 de maig, a més de comentar les diferents activitats que es faran en el transcurs d'aquest.

Aquesta cinquena edició del Sant Cugat Fantàstic presenta algunes novetats respecte de les anteriors. La més sensible per al públic serà el de les mateixes instal·lacions del cinema en què es projectaran els curts i les pel·lícules, que passaran a fer-se a la sala gran dels Cinemes Sant Cugat. Això implicarà també que hi hagi un servei de bar dins i fora de la sala. Per cert, els Cinemes Sant Cugat són els mateixos que l'antic Cinesa Sant Cugat, simplement hi ha hagut un canvi de marca, per això el desenvolupament del Sant Cugat Fantàstic es farà on sempre.

I ja entrant al que més interessa al públic, que és la programació del V Sant Cugat Fantàstic, vist en perspectiva i amb deteniment podem dir que llueix força bé. Tot estarà sota el leitmotiv dels alienígenes, i els 15 llargmetratges que es projectaran al Cinemes Sant Cugat es mouen entre premières nacionals, títols d'èxit internacional i el bo i millor del cinema de gènere fantàstic català. Anem per parts.


LLARGMETRATGES
Nazi Undead ("Living Space" títol original) serà la pel·lícula que inaugurarà el V Sant Cugat Fantàstic el dia 02/05 a les 21:30, un film australià de terror inèdit a l'estat espanyol però amb un ampli recorregut per festivals internacionals com Fantasporto. Es tracta de l'òpera prima del seu director Steven Spiel, i hi ofereix a l'espectador l'infern que pateix una parella en endinsar-se a una casa abandonada al mig del bosc, on un antic oficial nazi resideix i és més viu que mort. Nazi Undead estarà acompanyada pel curtmetratge català Vaca, de Marta Bayarri, que la mateixa cineasta presentarà a l'inici de la sessió.

Ja divendres 3 el festival prendrà intensitat i projectarà títols com The Cleaning Lady, de John Knautz, una pel·lícula de terror nord-americana que ve precedida per molt bones crítiques després de la seva circulació per festivals com FrightFest o Morbido. Es defineix ella mateixa com una barreja entre House of Wax i Audition (wow!). També hi haurà Ruin Me, aclamada pel·lícula de supervivència sobre uns joves que decideixen participar en un joc anomenat Slasher Sleepout, un joc al bosc en format escape room on la diversió es converteix en horror; i The Night Sitter, una pel·lícula de terror independent que després del seu pas per FrightFest de Londres molts ja s'atreveixen a considerar-la com una de les millors comèdies de terror dels darrers anys. Tracta sobre una lladre que es fa passar per mainadera innocent i pagarà car les seves intencions a través de tres sàdiques bruixes.

La nit del divendres 3 es completarà amb una doble sessió de títols imprescindibles per al fan de l'horror: Ghostland i One Cut of the Dead. Ghostland és l'última pel·lícula del director francès Pascual Laugier (Martyrs), la que serveix per tornar-lo al terror més físic dels seus orígens, però aquesta vegada aportat una perspectiva més psicològica. Ghostland va guanyar el premi a millor llargmetratge a la passada edició de TerrorMolins i va formar part de la secció oficial a competició de l'últim Festival de Sitges. Pel que fa a One Cut of the Dead, es tracta de la pel·lícula de moda de l'any. Una pel·lícula de zombis d'origen japonès que està dirigida per Shinichirô Ueda i que ha sorprès positivament públic i crítica per la seva originalitat i sentit de l'humor. El seu argument tracta sobretot de com pot passar d'imprevist en el rodatge d'un film low cost, i que, en el fons, One Cut of the Dead també és film low cost ple d'imprevistos...

I sense deixar el sabor japonès de One Cut of the Dead, el dissabte 4 arrencarà amb un film d'animació japonesa per a tots els públics: Okko, l'hostal i els seus fantasmes, una producció de Madhouse dirigida per Kitarô Kôsaka partint del manga original d'Hiroko Reixo. Tracta sobre una nena anomenada Okko que després de perdre els seus pares en un accident es viurà amb la seva àvia al camp. És allà quan la nena comença a veure fantasmes amistosos; El dia seguirà olorant el Japó amb Top Knot Detective, un documental coproduït entre Austràlia i el Japó, i que tracta sobre l'inesperat èxit que va tenir una sèrie de samurais japonesa a l'Austràlia dels anys 90 titulada Top Knot Detective, i les polèmiques que van succeir després.

Deixant el Japó de banda, l'espectador també podrà veure Canaries, una première espanyola dirigida per Peter Stray en el que suposa la seva òpera prima, i que segons expliquen els que ja l'han vist la pel·lícula pretén actualitzar el mite dels ultracossos; ja a la nit, hi haurà una doble sessió: After the Lethargy i Osiris Child. La primera és de producció catalana i està produïda, escrita i dirigida per Marc Carreté (Asmodexia), i que participarà en el festival fora de competició. L'acompanyarà Osiris Child, una space opera australiana que acumula un llarg recorregut per festivals.

El diumenge 5 serà el dia que es donaran a conèixer els títols premiats i es projectaran la resta de curtmetratges catalans. La jornada iniciarà amb Solo Secuencias, una pel·lícula que té per origen el format de websèrie i que els seus mateixos responsables diuen que el més important del seu argument és "el com més que el què". Seguidament es projectarà Anunnaki: Los Caidos del Cielo, una producció catalana dirigida per Joan Frank Charansonnet i Rubén Vilchez en el que serà la segona projecció pública després del seu pas per TerrorMolins. I finalment, i després d'una sessió de curtmetratges maratoniana, el festival tancarà la seva cinquena edició amb el llargmetratge alemany Four Hands d'Oliver Kienle, un thriller psicològic sobre l'obsessió i la por que ve precedit de bones crítiques, i que serà estrenada en cinemes espanyols el juliol del 2019.


MEMBRES DEL JURAT
El Sant Cugat Fantàstic és un festival de cinema i té curtmetratges i pel·lícules a competició. El públic podrà votar i decidir el premi del públic, però a més a més, un jurat independent decidirà els guanyadors de l'edició. El jurat està format per Jose Miguel Rodríguez (editor i responsable de la web Dioses y Monstruos), Sergi Vizcaíno (director) i Rafa Dengrá (director).

Els premis es donaran a conèixer diumenge a les 19:30 a la gala de cloenda del festival, que coincidirà amb la projecció de 5 curtmetratges.


ACTIVITATS PARAL·LELES
Amb motiu dels cinc anys de Sant Cugat Fantàstic, l'organització ha preparat una exposició fotogràfica que repassarà moments i anècdotes de les edicions anteriors. També fotos dels seus convidats, els cartells d'anteriors edicions, així com un repàs per les més de 80 pel·lícules que s'han projectat al festival.

Igualment es faran tres conferències. Una anirà a càrrec del cineasta mallorquí James J. Wilson, que repassarà com han evolucionat els zombis al llarg de la història al cinema. Val a dir que el dissabte 3 hi haurà disponible un equip de maquilladors professionals de la indústria del cinema que maquillaran de zombi a qui vulgui.

Les altres dues conferències tindran un to –i fons– més rigorós, encara que no ho puguin aparentar inicialment amb els seus títols. La primera es titula Com conquerir la galàxia: guia teòrica i pràctica, que anirà a càrrec de Xavier Luri, professor del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, ​​és a dir, per un senyor que no farà broma del tema . Finalment, hi haurà una altra conferència titulada Els robots que vénen de l'espai, a càrrec del professor Jordi Ojeda, una autoritat quant a ciència-ficció i que recentment acaba de treure a la venda el llibre 'Robots de Cine: de Maria a Alita'.


VENDA D'ENTRADES
Es podran adquirir aviat a la web oficial de Cinemes Sant Cugat. Cada sessió tindrà un cost de 5 € i hi ha bons. Nosaltres el que recomanem és l'abonament d'un dia, que per 10 € l'espectador pot veure totes les pel·lícules que vulgui en una mateixa jornada.

Per a més informació podeu consultar la web oficial del Sant Cugat Fantàstic clicant AQUÍ.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris