[Crítica] IMPETIGORE - Joko Anwar, 2019


-TÍTOL ORIGINAL: Perempuan Tanah Jahanam

-DIRECCIÓ: Joko Anwar

-GUIÓ: Joko Anwar

-ANY: 2019

-DURACIÓ: 106 min.

-PAÍS: Indonesia

-MÚSICA: Bembi Gusti, Tony Merle, Aghi Narottama, Mian Tiara

-FOTOGRAFIA: Ical Tanjung

-REPARTIMENT: Tara Basro, Ario Bayu, Marissa Anita, Christine Hakim, Asmara Abigail, Kiki Narendra, Zidni Hakim, Faradina Mufti, Abdurrahman Arif, Mian Tiara, T. Rifnu Wikana, Aghniny Haque, Muhammad Abe Baasyin, Ahmad Ramadhan, Eka Nusa Pertiwi, Ical Tanjung

-PRODUCCIÓ: Base Entertainment, CJ Entertainment, Ivanhoe Pictures, Rapi Films






Joko Anwar torna a Sitges amb una pel·lícula de terror sobrenatural que barreja les malediccions amb el folklore local indonesi. La gran virtut d'Impetigore és que aquest aire exòtic que manté durant tot el metratge queda ben integrat en una història de malediccions macabres, amors prohibits, foscs secrets familiars, i un passat trist i violent en què la seva major representació van acabar sent uns titelles molt particulars.

La història la protagonitza Maya (Tara Basro), que després de sobreviure a l'atac d'un desconegut armat amb un matxet, decideix buscar respostes a les últimes paraules que li va dir aquest desconegut. Això la portarà cap a un viatge a la selva indonèsia on Maya, amb la seva amiga Dini (Marissa Anita), buscaran respostes, però el que trobaran serà les suspicàcies dels habitants. Per cert, compte amb l'escena inicial del desconegut amb el matxet, perquè és terrorífica i misteriosa a parts iguals, i Impetigore se'n desenvolupa partint.

Joko Anwar es pren el seu temps per llaurar bé el terreny narratiu abans de desembocar a un final intens i aterridor. L'experiència de Maya i Dini en un entorn rural, molt tradicional i amb creences fins i tot perilloses, descobriran el perquè tots els nadons del llogaret neixen sense pell. Impetigore de mica en mica va donant pistes, entremig de nombroses escenes de gran bellesa estètica i amb un fort sentit exòtic, són retratats amb una cinematografia amb ambició a lluir. Hi destaquen aquestes escenes amb ombres i titelles, que són precioses.

Impetigore peca de sobreexplicació a base de flashbacks, converses i malsons. Aquest seria el punt més feble de la pel·lícula, ja que s'allarga el film sense necessitat i afecta conseqüentment el ritme. El guió és complex, però és clar en missatge. I pel que fa a les escenes de violència i horror, cal avisar que el títol enganya, ja que si bé la pel·lícula té moments de forta tensió el terror és més suggerent que sufocant.

Impetigore és una bona pel·lícula de malediccions, i com tota història de malediccions realitzada a orient hi ha un passat dramàtic que determina el present. Tot per explicar-nos una història de terror sobre nens que neixen sense pell, que de mica en mica va guanyant en tensió i fins a arribar a moments de terror més suggerent que físic. I això de la visió de l'horror de Joko Anwar és admirable. Li sobra justificació, però Impetigore és bonica, exòtica i terrorífica. Força bona.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris