Conversa amb John Wayne Gacy


Un cop capturat un assassí en sèrie és quan de veritat es pot entendre la complexitat d'una ment tan malmesa que ni el mateix assassí se n'adona. Ara mostraré un fragment del llibre Dentro del Monstruo de Robert K. Ressler (pàgines 113-115), i veurem com actua un assassí psicòpata (ull! No confondre amb un psicòtic), com reacciona davant d'algunes preguntes compromeses, si la seva ment encara segueix tan freda igual que quan cometia les seves atrocitats, etc. Penso que és una retallada molt interessant sobre una entrevista que va mantenir el mateix autor del llibre amb un dels assassins més aterridors -o si més no popular- de la història: John Wayne Gacy.


En aquest fragment ja s'ha avançat molt sobre l'entrevista que li està fent, i encara que estimat lector no estiguis informat de com van ocórrer els fets, de bé segur que et serà fàcil veure com pensa l'assassí:



Ressler: hi va haver algú més a la casa quan la policia va indagar sobre Robert Piest? A més dels agents i tu?
Gacy: Baker va arribar als pocs minuts, però li van ordenar que es quedés fora. Jo els vaig dir que els permetessin entrar. Ho veus? Si d'alguna manera em podien acusar era de còmplice en l'encobriment.
Ressler: L'encobriment de què?
Gacy: De l'assassinat de Piest.
Ressler: De l'assassinat?
Gacy: Perquè jo era a casa. Jo sabia que ell hi era, i li he amagat, però jo no ...
Ressler: Llavors, quina és la teva opinió de com el van matar a la casa i de com va anar a parar a les golfes?
Gacy: De com el van matar?
Ressler: Sí.
Gacy: Crec que li van estrangular.
Ressler: Qui?
Gacy: Em sembla que va ser Baker. Però és una altra vegada el mateix, la complicitat. I això, saps? Em posaria en un ...
Ressler: Llavors, com van baixar a les golfes? Com van treure el cos de la casa?
Gacy: Com el van treure?
Ressler: Sí.
Gacy: Baker va pujar a les golfes, el va baixar i el va ficar al portaequipatge del cotxe.
Ressler: I qui el va treure d'allà?
Gacy: Jo.
Ressler: Tu? I on ho vas portar?
Gacy: Al pont de la 1-55.
Ressler: Com ho vas fer? Com ho vas treure del cotxe i l'esclafes en el riu?
Gacy: Vaig obrir el portaequipatge i el vaig tirar.
Ressler: Caram.
Gacy: Tampoc va ser tan complicat.

L'entrevista ofereix un registre fascinant de com nega i raona un assassí en sèrie, i de les seves temptatives perquè el dit assenyali a una altra persona que no sigui ell. Entre els criteris bàsics per conèixer el comportament d'un psicòpata es troba la negació, la mentida contínua, i el continu intent de manipulació. És a dir, la personalitat d'un psicòpata tendeix a negar absolutament tot. Aquí, Gacy, sempre tracta de matisar, per així poder donar a cada detall un gir que li afavoreixi. Molts assassins en sèrie neguen sempre la seva responsabilitat, creient que mentre segueixin mentint podran seguir amb vida.


En l'àmbit polític, tots hem vist a alguns dels seus representants descoberts amb les mans in fraganti, i en canvi segueixen negant fins a l'avorriment de ser culpables d'algun fet. Els veritables psicòpates tenen aquesta mateixa habilitat: mantenen una aparença de fredor, imaginant-se que la responsabilitat de demostrar les proves recau sobre la societat, i que, mentre ells no confessin la seva culpabilitat, serà la societat la que ha de treballar durament per demostrar que són culpables. El logotip de les cartes de Gacy ( "executin la justícia, no la gent") és un exemple de com, igual que una rata acorralada, passa a l'atac del seu agressor (en aquest cas, la societat).


Els raonaments i les negociacions dels fets de Gacy són molt reveladors, precisament per la seva incoherència:

Gacy: El que aquí estem ... Hem estat aclarint és que ells volen fer-te creure que jo, i només jo, vaig ser qui va cometre els crims, però jo no vaig tenir res a veure amb l'assassinat de ningú. Hi havia quatre sospitosos més, o tres que coneguem. Creiem que hi havia quatre persones involucrades, tres de les quals serien Baker, Chandler i Sandler. Tots treballaven junts. Jo solia anar a la ciutat, saps? Quan tornava a casa, trobava roba per aquí, saps?, abrics i jaquetes, però mai em vaig relacionar amb què podrien ser d'una víctima o del que fos. Pensava que era algun empleat que deixava roba a la casa. Potser va ser una ingenuïtat per part meva, i, si vols culpar d'això, llavors suposo que podries acusar-me de còmplice d'encobriment. Però jo no tenia coneixement del qual passava a la casa mentre era fora. No obstant això, en lloc d'investigar a fons, com ja vas dir el 1984, la policia de Des Plaines va fer una investigació barroera. Potser no és aquesta la millor manera de dir-ho, però el cas és que tenien altres sospitosos i amb la seva estretor de mires es van dir: "És la casa de Gacy; el més fàcil és carregar-se'l a ell".

Se sap que una vegada capturat, o mort, de matar, encara que se sospita al respecte, atès que es té registre de molt pocs assassins en sèrie més grans de cinquanta anys i que hagin estat capturats. Pocs assassins intenten aturar-provocant ells mateixos la detenció: entre aquests està d'Ed Kemper, que es va plantar dins d'una cabina telefònica esperant a la policia; o William Heirens amb la seva famosa frase "Per l'amor de Déu, capturar-me abans que continuï matant a més gent!". El missatge va ser trobat d'una manera escabrosa a la paret, amb un pintallavis vermell en lletra cursiva, mentre a terra hi havia una víctima amb una bala al cap i apunyalada pel coll.

Si hi ha algun assassí en sèrie que es va aturar de matar per què es va avorrir o es va quedar a la fi satisfet, mai se sabrà, ja que no es té constància d'aquesta situació.

Tampoc es coneix cap assassí en sèrie reformat; afortunadament la societat no està disposada a córrer el risc de deixar en llibertat un individu possiblement amb la ment encara distorsionada així per veure "què passaria", ja que és fàcil de preveure què passaria: reincidiria. Irònicament els més autoritzats per opinar al respecte de la regeneració social d'un assassí en sèrie, són justament ells. I entre ells destaca la paraula de Carl Panzram: "No tinc cap desig de reformar-me. El meu únic desig és reformar la gent que vol reformar-me. I crec que l'única manera d'aconseguir-és matant-la. El meu lema és: roba, viola i mata-la". Panzram va ser sentenciat a mort en menys d'un minut.  


                                                                              (Gacy treballant)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris