Entrevista a Flavio Pedota, director de INFECCIÓN

Infección és la primera pel·lícula veneçolana de terror presentada al Festival de Sitges, després de 52 edicions de l'esdeveniment.


Infección s'ha convertit en la primera pel·lícula veneçolana de gènere de terror que ha estat presentada al Festival de Sitges. I no estem parlant d'un festival menor, estem parlant d'un festival de cinema que acumula 52 aniversari, de manera que l'arribada de Infección a Sitges és una fita important per al cinema llatinoamericà i més concretament per a Veneçuela. El seu director és Flavio Pedota, un cineasta jove, apassionat del gènere fantàstic, i que ha fet de Infección seva opera prima.

La presentació de Infección a Sitges es va poder veure inclosa en una marató nocturna, acompanyada d'altres títols com Rabid de les germanes Soska, Blood Quantum i Shed of the Dead. Una marató de pel·lícules de zombis i infectats que es va realitzar en la jornada més popular de tot el festival, pel fet que pels carrers de Sitges imperaven els zombis per l'emblemàtica Sitges Zombie Walk. L'endemà, i amb poques hores de son, vam poder entrevistar el director de Infección, a Flavio Pedota.


Flavio Pedota


-A la presentació de Infección a Sitges hi va haver una mica de confusió per si la pel·lícula és veneçolana o mexicana. ¿Com hem de considerar-la?

La pel·lícula és feta enterament a Veneçuela, però quan havia de fer el muntatge em va afectar de ple la crisi de país i no tenia els recursos per acabar-la. Per sort, el fotògraf de la pel·lícula era mexicà i em va dir que coneixia a un productor a Mèxic que em podria ajudar a fer la postproducció. Vaig decidir migrar a Mèxic i allà vaig poder acabar-la. Per això l'equip de postproducció és mexicà i després hi ha l'equip de producció i realització que és veneçolà.


-La informació que ens arriba de Veneçuela és que el país està immersa en una forta crisi econòmica i social. Explica com va ser l'experiència de rodar una pel·lícula en l'actual Veneçuela?

Més enllà d'això que comentes, i de la inseguretat, els talls elèctrics i els desabastiments, ja que van sorgir unes dificultats extres. Vam rodar en carreteres alternes i en un radi d'uns 25 km, és a dir, que vam tenir un ambient "controlat" de la situació i ens vam poder enfocar en la realització de la pel·lícula. Jo crec que el repte més gran que vam tenir va ser la veracitat dels infectats, per què tractar de fer una pel·lícula d'aquest tipus hi ha una línia molt prima que creua a la sàtira i a la comèdia.


-George Romero ens va dir que els zombis havien de servir per a parlar-nos d'altres temes. Això era una cosa important per a tu a l'hora d'escriure la pel·lícula, que la gent pogués extreure idees sobre l'actual situació sociopolítica de país?

Si, és que els que coneixem el gènere sabem que els zombis signifiquen alguna cosa. Jo simplement el que vaig fer va ser donar-li un context a l'epidèmia en un país que té moltíssims problemes. Partint d'aquí, hi ha una història molt important que uns metges tracten de resoldre i més d'intentar salvar els seus familiars, però tot en una situació de país molt complexa, on no hi ha informació, no hi ha mitjans de comunicació, no hi ha Internet, etc. . Això posa damunt la taula altres temes que ho fa tot més difícil per als protagonistes. Jo no volia ometre-, perquè perdria l'essència dels zombis en la pel·lícula.


-De fet, abans de veure la pel·lícula em preguntava si Infección tindria una postura a favor o en contra de Maduro, però a la fi la pel·lícula deixa clar que se centra en les persones, en la crisi humanitària. La teva intenció era aquesta?

Jo sóc opositor a Maduro, no hi ha un os del meu cos que sigui afí a Maduro (rialles). El que vaig fer a la pel·lícula va ser mostrar en una situació hipotètica que és el que passaria si passés una situació com la que plantejo. Portem 20 anys de chavisme, i jo no conec una altra Veneçuela que no sigui la del chavisme, llavors, què passaria si hi hagués zombis a Veneçuela? Què farien ells? El primer que farien és desmentir, dir que l'imperi ens està tractant d'envair, que els Estats Units ens està atacant, i tot aquests discursos que sempre repeteixen. Llavors, jo simplement ho vaig posar aquí com una hipòtesi del que pogués passar i és un reflex de la ineficiència per la crisi.


-En Infección participa l'actriu Genna Chanelle Hayes, d'origen australià. ¿Quan li vas proposar un rodatge a Veneçuela quina va ser la seva resposta?

Ella és aventurera. Jo la vaig conèixer quan estudiava a Los Angeles el 2012 i allà vam fer una bona amistat. Allà li vaig dir que el dia que gravés la meva pel·lícula li avisaria, que potser no tindria diners, però que jo l'avisaria igualment. Ella em va dir que sí, que volia participar (rialles), i res, tot es va desenvolupar sense problemes en el rodatge. Només es molestava una mica perquè no podia sortir de la casa on s'allotjava perquè era perillós, ja que no parlava espanyol, i estàvem en una zona retirada que era preferible prevenir. Però va ser divertit. A més el seu personatge és molt divertit també, per què per a la gent que viu a Veneçuela ella representa moltíssim, ja que la crisi al país porta tant de temps activa que els veneçolans sempre pensem que algun dia vindrà l'ONU, els Cascos Blaus o algú que ens salvarà.


-M'imagino que no vau tenir cap classe de suport institucional, no?

Per a res, Infección és una pel·lícula independent i també volíem que fos així. Bé, quan vaig sol·licitar indumentària militar a l'exèrcit em van dir "els militars guanyen o perden?", I jo els vaig dir "no, els militars perden", i la seva resposta va ser que els militars no poden perdre. Saps, aquest tipus de coses em van respondre. Coses polítiques, nefastes. Jo només volia que em prestessin una tenda de campanya i un camió, però no, era massa, ho vam fer en 3D i ens alleugem molt. Vam resoldre la pel·lícula amb molta creativitat tot i els pocs diners de què disposàvem.


-¿Finalment Infección serà estrenada a Veneçuela?

No, abans-d'ahir [03/10/19] ja vam anunciar que la pel·lícula va ser censurada, no li van donar el registre per ser exhibida en cinemes. Nosaltres ho vam intentar, però bé, igualment serà estrenada en vuit països de Llatinoamèrica.


-I quina reacció creus que tindrà el públic veneçolà el dia que vegi Infección?

Jo crec que la va a gaudir molt. Primer perquè és un gènere que allà ningú ha explorat, i segon perquè ja era hora. Ja era hora d'una història emocionant així, de veure alguna cosa d'aquest tipus a la nostra terra i amb els nostres paisatges. Perquè que bonic és veure les muntanyes amb totes aquestes coses fictícies, i sentir aquesta emoció del "que passaria...", "que por...", de com reaccionaria cada un en posar-te a pensar en la hipòtesi del que succeiria amb una invasió d'infectats a Veneçuela. Jo m'amagaria a casa meva i després pujaria al sostre i els mataria des de dalt, i això és el divertit dels zombis. I els pocs veneçolans que han vist Infección en festivals seva resposta ha estat genial, tothom surt molt feliç de la sala.


-Es nota que ets fan dels zombis.

Jo si, quan vaig veure la meva primera pel·lícula de zombis em vaig dir "Déu meu, que és això tan increïble" (rialles). Crec que va ser la de Tom Savini, el remake de La Nit dels Morts Vivents, la qual s'amaguen en la casa, i no sé, els zombis tenen alguna cosa fascinant que la veritat és que és difícil no fascinar-se amb ells.



-Ja que has retrocedit al passat, em pregunto com ha estat l'escena de cinema de terror a Veneçuela amb el chavisme. Voldria saber si hi ha festivals de cinema, si la censura s'ha consolidat, o simplement es limiten les estrenes en sales comercials com ha passat amb Infección.

No, no hi ha festivals de gènere. Amb la crisi ha afectat tot, però en tot cas ara hi ha una nova onada de cineastes i m'ha tocat estar en festivals amb una altra pel·lícula veneçolana, que es titula El Silvón, i també hi ha una altra que es diu El Vampiro del Lago. Aquestes dues pel·lícules al costat de la meva es van produir en només dos anys de diferència. En total tres pel·lícules de gènere fantàstic i de terror veneçolanes que han estat en festivals i s'han estat movent, i això és una cosa que m'enorgulleix molt perquè aquesta generació nova de cineastes de 30-35 anys està fent un cinema fantàstic que no s'havia explorat a Veneçuela. Abans també va sortir La Casa del fin de los Tiempos, però bé, jo crec que en el futur sortiran molts altres cineastes veneçolans que exploraran el gènere. Concretament des del 2000 en endavant no havíem vist mai res de semblant. De fet, Infección és la primera pel·lícula veneçolana que ha estat presentada a Sitges, i això està molt bé.


-I de cara al futur teva idea és seguir amb el gènere fantàstic o potser prefereixes explorar altres gèneres?

Si, tinc una pel·lícula de ciència-ficció que acaba en horror psicològic, perquè jo penso que tota ciència-ficció bona ha d'acabar en un horror, com 2001: Odissea en l'espai. Jo sóc molt amant de cinema de gènere, però crec que quan ets un apassionat de cinema també ets apassionat de les històries, encara que algunes no siguin necessàriament de gènere fantàstic, però ara mateix tinc el meu cor més enganxat a aquest gènere que a altres com la comèdia, per exemple. Estic en un moment de la meva vida que ho veig així.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris