L'herència en pòsters de THE BREAKFAST CLUB

The Breakfast Club va ser un dels majors èxits cinematogràfics dels anys 80. Escrita i dirigida per John Hughes en 1985, es tracta d'una pel·lícula d'adolescents que és considerada avui dia una obra de culte, i a més també un referent per a molts directors de l'actualitat. S'hi posava en dubte la superficialitat dels estereotips dels joves, cosa que va servir de model per a posteriors produccions de la mateixa índole.


El pòster de The Breakfast Club és una fotografia d'Aniie Leibovitz que ha estat homenatjat, imitat i parodiat en múltiples ocasions


No obstant això, ara no anem a descobrir en aquesta entrada El Club dels Cinc, sinó que ens fixarem en el pòster original de la pel·lícula, que és una fotografia d'Aniie Leibovitz, i que ha estat homenatjat, imitat i parodiat en múltiples ocasions. A continuació comentarem algunes de les més conegudes.



La més immediata imitació del pòster de El Club dels Cinc va ser amb una pel·lícula completament oposada (genèricament parlant) al títol de John Hughes: La Matança de Texas 2 ( "The Texas Chainsaw Massacre 2"). Produïda per Cannon Films i sota la direcció de Tobe Hooper, el director va definir la seva pel·lícula com "una obra anti John Hughes", el que vol dir que es tracta d'un assalt a la cobdícia i els valors de l'Amèrica de Reagan. En tot cas, com a broma va resultar excel·lent, i el segueix resultant avui dia veient la tònica més aviat humorística del film de Hooper amb relació a la seva antecessora. I és que comparar Chop-Top amb Anthony Michael Hall si més no desperta simpatia.

Però la broma d'imitar el cartell de El Club dels Cinc no va quedar aquí, sinó que tindria molt més recorregut, fins i tot fins a l'actualitat.

Després va ser un altre film de gènere de terror dels vuitanta, Nightmare on Elm Stret 3: Dream Warriors, que imitaria al nostre cartell protagonista. Es tractava d'un tercer lliurament d'una saga que es va voler desmarcar del to seriós i terrorífic de les dues primeres, per acabar mostrant a un Freddy Kruegger més simpàtic i juganer amb les seves víctimes. Val a dir que l'actor Robert Englund (Freddy Kruegger) tenia al cap un tercer lliurament de la saga molt diferent a Dream Warriors, una a què la germana de Tina Gray (la primera víctima a Nightmare on Elm Street) tindria protagonisme, tal com Englund va reconèixer recentment en una entrevista. Qui sap com hauria acabat la pel·lícula amb aquesta idea desenvolupada, però sigui com sigui, Nightmare on Elm Stret 3: Dream Warriors va acabar sent la tercera part de la saga i va ser Nancy Thompson i els Dream Warriors qui la van protagonitzar, a més que l'humor va començar a prendre més força. Per a això, els productors van optar per homenatjar el El Club dels Cinc amb una peculiar imatge promocional, seguint així la línia de la Matança de Texas 2, al mateix temps que es va consolidar a Freddy Kruegger com una icona de la cultura pop.



Trenta anys després de l'estrena de Nightmare on Elm Stret 3: Dream Warriors, els membres originals del repartiment es van reunir al Chiller Theatre Convention de Nova Jersey. Allà, els actors Heather Langenkamp (Nancy), Ira Heiden (Will), Penelope Sudrow (Jennifer), Jennifer Rubin (Taryn) i Rodney Eastman (Joey) van recrear aquell cartell promocional que feia honor a El Club dels Cinc, encara que amb alguns cabells blancs i arrugues de més. Tots menys Robert Englund i Patricia Arquette.

Anys després van venir més homenatges d'aquest tipus, però ja allunyats del gènere de terror. Un d'ells i que avui és força popular és l'homenatge que li van fer a la pel·lícula de John Hughes la sèrie de televisió Riverdale, concretament en un episodi de la tercera temporada en què es va traslladar als espectadors a la ciutat de Riverdale de 1992. Allà, l'elenc principal retrata els seus propis pares a través de la màgia de cabells i roba de l'època. I per a la promoció de l'episodi, tal com plantejava a l'inici, es van basar a recuperar i imitar el cartell original de El Club dels Cinc.




Val a dir que en aquest mateix episodi els personatges de Riverdale van versionar amb un concert el tema Dream Warriors dels Dokken, que és el tema principal de Nightmare on Elm Stret 3: Dream Warriors. Segurament no va ser gens gratuït escollir aquest tema per al capítol.  


Anys abans, el 2008, es va presentar per festivals de cinema un documental titulat American Teen i que va aconseguir nombrosos premis internacionals, entre ells un al millor director a Sundance. La productora de la pel·lícula, que és Paramount Vantage, va admetre que per promocionar-la va utilitzar el cartell original de El Club dels Cinc i va fer una paròdia d'ell amb els personatges que intervenen en la seva pel·lícula. Molts no van acabar d'entendre la broma i fins es va plantejar frenar la comercialització d'American Teen per plagi, però amb el temps aquell cartell ha quedat immortalitzat com el principal de la pel·lícula, així com un bonic homenatge.



Una altra pel·lícula que es va fixar en el cartell de John Hughes per promocionar el seu film va ser Ready Player One, l'última pel·lícula de Steven Spielberg datada el 2018. Aquesta pel·lícula serveix per retre homenatge a força de múltiples referències a incomptables títols de cinema dels anys 80 i 90, així com d'animació i videojocs, entre els quals no podia faltar també El Club dels Cinc, una de les pel·lícules que més van marcar a una generació. Per això, el departament de màrqueting de la pel·lícula de Spielberg va realitzar nombrosos cartells promocionals de la pel·lícula que homenatjaven a clàssics dels 80 i 90, entre els quals hi havia El Club dels Cinc, però també es va fer amb Els Goonies, Blade Runner, retorn al Futur i Joves Ocults, entre molts altres.

I fins i tot Marvel es va fixar en El Club dels Cinc per promocionar Spiderman: Homecoming. És evident que la franquícia Spiderman té una porció de la trama molt enfocada als adolescents i les seves preocupacions, i per promocionar Spiderman: Homecoming es va publicar un teaser pòster molt divertit en què es reuneixen els principals personatges de l'argument de la pel·lícula, amb Peter Parker, el seu millor amic Ned, Bully Flash, la reclusa Michelle i l'enamorada de Peter, Liz.



Sens dubte el de Spiderman: Homecoming és una altra curiositat més de la llista, encara que els que van dissenyar el pòster sembla que també es van fixar en American Teen crear-lo ... No ho creieu? Un background del mateix color, mateix grafisme, mateixos colors per als títols..., En fi, lluny queden ja les pel·lícules de Tobe Hooper i de Chuck Russell amb la seva ironia i acidesa.

Però això no s'acaba aquí. I és que una de les estrenes de DC Comics més esperats de l'any que ve serà Wonder Woman 1984, la continuació de l'exitós títol protagonitzat per Gal Gadot i dirigit per Patty Jenkins, que es va voler promocionar a través de les xarxes socials amb un teaser pòster que homenatjava a El Club dels Cinc. Aquesta imatge va ser la primera que es va captar del repartiment principal de Wonder Woman 1984, i en ella trobem a Gal Gadot com Claire Standish (Molly Ringwald); Pere Pascal com Andrew Clark (Emilio Estévez); Chris Pine com Anthony Johnson (Anthony Michael Hall); Kristen Wiig com Allison Reynolds (Ally Sheedy) i a Patty Jenkins com John Bender (Judd Nelson).



Aquesta imatge va ser pujada a les xarxes socials per l'actor Pere Pascal en el seu compte oficial d'Instagram, però inexplicablement la va esborrar de seguida, la qual cosa podem suposar que algun detall important amaga i que no hauríem de conèixer. En tot cas la imatge es va fer viral i avui ja circula per tota la xarxa.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris