Llatinoamèrica consolida la seva presència a Festival de Sitges amb 14 pel·lícules

14 pel·lícules que estaran repartides per les diferents seccions del Festival. Només Luz, de Juan Diego Escobar Alzate, formarà part de la Secció Oficial a Competició


L'aportació llatinoamericana a Festival de Sitges 2019 torna a ser generosa, i el més important de tot és que segueix en la línia dels anteriors anys. Per a aquesta edició es podran veure fins a 14 pel·lícules, la majoria d'elles produïdes en països habituals a realitzar cinema de gènere fantàstic, com són Argentina i Mèxic, però també n'hi haurà procedents del Brasil, Colòmbia i Uruguai. També, destaca el fet que es podran veure pel·lícules procedents de països molt poc habituals a produir cinema fantàstic, com són Costa Rica, Veneçuela o Cuba. Anem per parts.

A la Secció Oficial a Competició només hi haurà presència d'una pel·lícula llatinoamericana. Serà Luz, el debut al llargmetratge de Juan Diego Escobar Alzate, una producció colombiana de gènere fantàstic que combinarà el western amb el folk-horror. Segons ens explica el seu director, Luz li recordarà el públic a pel·lícules com The Witch, The Golem, The Wind, Bone Tomahawk i fins a la recent Midsommar. Per cert, aquesta projecció serà la première mundial de la pel·lícula.

També a la Secció Oficial, encara que fora de competició, hi haurà la nova pel·lícula (més aviat migmetratge) del director argentí Gaspar Noé, el guanyador a millor pel·lícula l'any passat per Climax. Si bé Noè és un director argentí, el corpus de la seva filmografia és francesa, igual que el seu nou film: Lux Aeterna. No obstant això, creiem que és destacable remarcar la seva nova aportació al festival.

Més presència de cinema llatinoamericà es pot trobar a la secció Noves Visions, la secció on s'acullen les propostes més experimentals del Festival. Hi haurà dues estrenes llatinoamericanes. D'una banda es projectarà Breve Historia del Planeta Verde, una coproducció entre Argentina, Alemanya, Brasil i Espanya que està dirigida pel cineasta argentí Santiago Loza, responsable de pel·lícules com Extraño (03), La invención de la carne (09), Los Lavios (10) i La paz (13). Breve Historia del Planeta Verde tracta sobre una noia transsexual que haurà a ajudar a un extraterrestre a retornar-li a la seva planeta, però aquest procés li portarà conseqüències. D'altra banda, també es podrà veure a Noves Visions una de les pel·lícules llatinoamericanes més esperades del Festival, com és Punto Muerto. Es tracta d'un altre film argentí aquesta vegada dirigit pel prolífic cineasta Daniel de la Vega, en què es prometen assassinats, misteri i molta personalitat en la seva posada en escena i muntatge.

Pel que fa a la secció Brigadoon, la visita a Sitges de cineasta italià Pupi Avati per rebre el Premi Nosferatu acapararà tots els focus. Potser també el terror de Everybloody's End, o el brutal slasher eslovè The Curse of Valburga, o fins i tot el repàs dels vint anys del FrightFest de Londres. Però tot això no amaga que la presència de cinema llatinoamericà a la secció independent del Festival de Sitges, el Brigadoon, estarà carregada de pel·lícules llatines entre estrenes i retrospectives.

Destaca sobretot l'homenatge que farà aquesta secció a cineasta argentí Armando Bo, conegut a Llatinoamerica per les seves pel·lícules sexploitation, moltes d'elles protagonitzades per la mítica actriu Isabel Sarli. Es projectaran a Sitges les seves obres Carn (1968), Febre (1972), Foc (1972) i La temptació nua. No hi ha dubte que totes elles estan protagonitzades per Isabel Sarli, i és que Sitges també vol dedicar-li aquest any un homenatge a l'acalorada actriu argentina.


A mode homenatge també es projectarà Deodato Holocaust, una producció brasilera que òbviament tindrà en el seu focus d'atenció al cineasta italià més polèmic de la història: Ruggero Deodato, i la seva obra més recordada, Holocausto Canibal. Sens dubte es tracta d'una de les projeccions més esperades de veure en Brigadoon. I sense deixar Brasil, però coproduint amb Itàlia, es podrà veure un altre documental de gran interès: George Hilton: The World belongs th the Darling, de Daniel Camargo, centrat en el mític actor George Hilton. Es tracta d'una de les principals estrelles del spaguetti western i d'altres gèneres de cinema popular italià dels anys seixanta 'fins als 80'. Finalment també es podrà veure el documental de metacinema La Venjança de Jairo, en què es comptarà el procés de filmació de l'última pel·lícula de Jairo Pinilla, el mestre del terror colombià.

Però en Brigadoon també hi ha estrenes de pel·lícules de ficció. Hi haurà dues, i un d'ells és Mirada de cristal, una pel·lícula argentina de terror dirigida a quatre mans per Ezequiel Endelman i Leandro Montejano, en el que és el seu segon llargmetratge. La pel·lícula es va estrenar al seu país el 2017, però des de llavors no ha deixat de circular per festivals de gènere fantàstic. D'altra banda estarà Eres tu padre?, una pel·lícula d'origen cubà dirigida per Rudy Riverón, que torna a l'illa de caribenya després de formar-se com a cineasta al Regne Unit.

Ja dins de la secció Òrbita, serà precisament una pel·lícula argentina la que inaugurarà la secció. La secció Òrbita es caracteritza per acollir propostes allunyades del gènere fantàstic, però que poden tenir cabuda a Sitges, i aquest és el cas de les dues pel·lícules que estaran en ella. Com deia, per a la inauguració es podrà veure l'esperada 4x4, un intens thriller protagonitzat per Peter Lanzani en què el seu personatge es veurà atrapat dins d'un búnquer blindant, com és un tot terreny, i la seva situació cada vegada serà més desesperada. I en la mateixa secció també es podrà veure la coproducció mexicana titulada Huachicolero, pel·lícula que també té el seu títol alternatiu en anglès anomenat "The Gasoline Thieves". Es tracta de la nova pel·lícula d'Edgar Nito, i se centra en el mercat negre de combustible robat.

Tornant al gènere fantàstic i de terror, a la secció Panorama es podrà veure una pel·lícula d'un país molt poc habitual a aportar cinema a Festival: Costa Rica. Des del país caribeny es presentarà El Psicopata, cronica de un caso sin resolver, una pel·lícula documental dirigida per la jove realitzadora Estefani Céspedes, i que tractarà el cas del primer assassí en sèrie registrat a Costa Rica, l'anomenat "El Psicòpata". Aquest criminal va realitzar les seves atrocitats entre 1985 i 1995, deixant un registre sagnant de 19 assassinats.

També es podran veure dues pel·lícules de ficció en la secció Panorama, una procedent de l'Uruguai i una altra d'Argentina. Des d'Uruguai podrem veure-hi Al Pozo, una pel·lícula dels germans Bernat i Rafael Antonaccio que planteja qüestions sobre la violència de gènere en to de thriller. I des d'Argentina arribarà Crimenes Imposibles, la dirigida per Hernan Findling en què una sèrie d'assassinats impossibles implicaran una monja.

Finalment, per als que busquin experiències salvatges, per a això hi ha la secció Midnight X-Treme, on es projecten les pel·lícules de terror més sagnants i festivaleres. Allà es podrà veure Infección, pel·lícula veneçolana sobre una epidèmia que converteix en rabiosos als seus habitants. Sàtira política per a alguns, i per a altres una simple adaptació al gènere fantàstic de la terrorífica droga anomenada krokodill, la qual incita a mossegar a qui la consumeix.  



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris