Nikos Metaxas: assassí en sèrie xipriota investigat per la mort de set dones

Es tracta d'un oficial de l'exèrcit de Xipre de trenta-cinc anys que buscava víctimes adultes, estrangeres i empleades de la llar residents a Xipre

Un cop més toca parlar d'un cas d'assassí en sèrie registrat a Europa. Concretament a l'illa de Xipre, una illa mediterrània que viu consternada per la confessió d'un oficial de l'exèrcit que havia assassinat a cinc dones immigrants ja dues nenes, en el que es creu que podria ser el primer cas d'assassinat en sèrie de l'illa. No obstant això, la policia creu que podrien arribar a ser més de 30 víctimes,


Dones immigrants assassinades

Els assassinats van sortir a la llum l'abril de 2019 quan les fortes pluges van deixar al descobert el cos d'una dona filipina de trenta-vuit anys anomenada Mary Rose Tiburcio. El seu cos es trobava ocult en una antiga mina de coure abandonada prop d'un llac, quan un turista el va descobrir mentre prenia unes fotografies per la zona, el que li va fer contactar immediatament amb la policia. Aquesta dona portava desapareguda gairebé un any amb la seva filla de sis.

El cas no va quedar allà. I és que poc després van aparèixer en el mateix lloc les restes d'una segona dona filipina, Arian Palanas Lozano. També es van trobar les restes d'una dona que estava tancada en posició fetal dins d'una maleta i submergida en les tòxiques aigües vermelles de l'estany proper a la mina de coure.

Aquest últim cos, que es trobava vestit i en posició fetal, mostrava signes d'avançat estat de descomposició, per la qual cosa va ser complicat descobrir la seva identitat. Finalment, gràcies als resultats d'ADN, es creu que la víctima era Livia Bunea, una romanesa de trenta-sis anys que també va ser reportada com desapareguda amb la seva filla de vuit anys, Elena Natalia, el setembre de 2016; tot i que també es creu que podria ser Maricar Arquila, una jove de trenta anys i de nacionalitat filipina que també es troba desapareguda.

Les altres víctimes van ser trobades nues, lligades i embolicades en llençols, i també eren d'origen estranger. Van trobar a dos filipins dins d'un pou d'extracció abandonat, i una dona nepalesa en un camp de tir de l'exèrcit xipriota.

Molts xipriotes han acusat les seves autoritats de falta d'interès per investigar les contínues desaparicions de ciutadans de país amb origen estranger. I és que Mary Rose Tiburcio, Arian Palanas Lozano i Maricar Arquiola eren treballadores domèstiques de Filipines. També van haver-hi víctimes del Nepal, i una dona romanesa al costat dels seus descendents.



Nikos Metaxas, un assassí en sèrie que treballava com a oficial de l'exèrcit de Xipre

El responsable d'aquests assassinats en sèrie és un oficial de l'exèrcit de Xipre (origen grecoxipriota) anomenat Nikos Metaxas (trenta-cinc anys), que hauria confessat els fets per escrit dient que volia "anar a la presó". Segons va argumentar en la seva narració dels fets, l'assassí va revelar l'assassinat de cinc dones estrangeres i dues nenes, una confessió que va decidir fer-la quan es va adonar que la policia va descobrir els cossos i que les proves en contra eren difícils de contrarestar. De totes maneres, la policia creu que el nombre de víctimes podria ascendir a més de 30.


Detenció de Nikos Metaxas


La confessió de Nikos Metaxas deia "Estic avorrit. Vull anar a la presó. Porti alguna cosa de paper perquè pugui escriure-ho tot". Finalment la confessió de Metaxas es va allargar a unes 10 pàgines, segons informa el diari líder de Xipre Politis. A més, l'assassí en sèrie va confessar que la seva intenció va ser la de buscar a víctimes que fossin adultes, estrangeres i empleades de la llar residents a Xipre.

Aquesta confessió es va produir quan els bussos especialitzats van buscar cossos sense vida en els llacs artificials al sud-oest de Nicòsia, amb uns equips preparats per fer cerques en aquests entorns d'escassa visibilitat (les aigües d'aquests llacs contenen els sediments d'anys de mineria a la zona). Amb la confessió, Metaxas afirmava que hi va deixar a tres de les seves víctimes.


Alguns manifestants denuncien que Xipre pateix des de fa anys desenes de cas de persones desaparegudes sense resoldre, i que moltes d'elles són dones immigrants. Per la seva banda, la policia segueix investigant el cas i, a través del seu portaveu, Andreas Angelides, segueixen examinant dades electròniques a mesura que s'intensifiquen els esforços per resoldre aquests crims que no havien estat detectats durant almenys tres anys.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris