El concert de 'Bola de Drac' a Barcelona fa embogir els fans


Tots teníem marcat el 3 de març a l'agenda com un dia important. Tots, o si més no els fans de Bola de Drac catalans, que van esgotar en poques setmanes les 3.100 entrades que van estar a la venda per al Bola de Drac Symphonic Adventure. L'esdeveniment en qüestió, organitzat per l'empresa d'espectacles d'orígen francès Overlook Events i per la valenciana Oroneta Events, va comptar amb l'Orquestra Simfònica de Vallès (OSV) per donar vida a la música composta en el seu dia pel músic Shunsuke Kikuchi, fent-la ressonar amb força en el meravellós Auditori del Fòrum. Va ser un espectacle en tota regla, un regal per als sentits a tot fan de Bola de Drac, emmarcat en un lloc luxós i de dimensions gegantines, tan gegantines com es mereixia el Bola de Drac Symphonic Adventure.

L'espectacle va donar inici a les 21:30. Hores abans la cua per passar el control d'accés al recinte s'allargava uns 200 metres, però avançava amb rapidesa, i un cop dins és on es podia apreciar el caos més absolut a força de cues que no se sabia on començaven ni on acabaven. L'únic evident és que molta gent volia anar a l'estand de Selecta Visió a comprar els seus productes de Bola de Drac, també a un estand amb productes oficials de l'esdeveniment, a més també un altre en què servien menjar. En fi, una prèvia caòtica, amb 2.500 persones intentant esbrinar on tenia la seva boca d'accés a la sala de concert, o altres intentant comprar alguna cosa. En el nostre cas, vam aprofitar per fer-nos unes fotos frikis, comprar la guia oficial del Bola de Drac Symphonic Adventure i comentar tota classe de coses sobre Bola de Drac. També pixar, que 3h de concert donaven per estona.


Guia oficial del Dragon Ball Symphonic Adventure


Un cop ja asseguts a la butaca, l'espectacle va iniciar amb la presència a l'escenari del ja conegut Manu Guerrero de Selecta Visió, fent una breu presentació del concert a més de lliurar uns premis als afortunats que van guanyar un sorteig. Un cop acabat sorteig, els llums van baixar d'intensitat i es va poder escoltar la veu de Joan Sanz Barta, l'actor de doblatge de Vegeta a Bola de Drac. Va desafiar al públic a intentar superar les 12.000 unitats de KI que van aconseguir els francesos en l'anterior concert que va fer el Bola de Drac Symphonic Adventure (París) amb un crit, cosa que nosaltres vam respondre i bé, segons Vegeta vam arribar a les 14.000 unitats! Una bonica i friki presentació per escalfar l'ambient, amb veu en directe de Joan Sanz, i un detall més important del que molts poden pensar-se, ja que el doblador de Vegeta ha dit en nombroses ocasions per xarxes socials que abandona a Vegeta per un temps (fins i tot alguna vegada ha deixat entreveure que per sempre).



Ràpidament el concert va començar amb un timbal ressonant. Era l'OSV, amb Adrián Ronda Sampayo com a director d'orquestra, que començava a posar les coses al seu lloc per donar inici a la simfonia de Bola de Drac. Darrere dels prop de 60 músics, una pantalla gegantina emetia contínuament escenes de la sèrie d'animació que servirien per acompanyar la música d'una manera coherent segons la intensitat dels successos. Val a dir que l'OSV Ã©s una orquestra que porta més de 30 anys en actiu (1987) i que ja havia participat anteriorment en esdeveniments similars com, "Legend fo Zelda", "Harry Potter i la pedra filosofal" o "Psycho".

Les imatges que s'emetien a la pantalla eren un resum ràpid i organitzat cronològicament dels successos més importants i emotius de la sèrie d'animació. El concert simfònic va tenir dos actes: un primer dedicat a Bola de Drac i un segon a Bola de Drac Z, cadascun amb una durada aproximada d'uns 70 minuts, i entremig d'ells una aturada de gairebé 30 minuts. En tots dos actes es van incloure absolutament tots els temes coneguts de Bola de Drac, tant els que posseïen veu com els que no, de manera que temes com "Makafushigi Adventure!", "Mezase Tenkaichi", "Cha-la head-txa-la" o "We gotta power" entre tantes altres, van estar presents.


Una càlida i entretenguda aturada de 30 minuts amb la col·laboració del Follet Tortuga


Precisament aquestes cançons esmentades van ser interpretades pel cantant original: Hiroki Takahashi, el convidat d'honor de la nit. La seva veu és la que va donar vida el 1986 el tema d'entrada de la sèrie Bola de Drac, el "Makafushigi Adventure!", Un tema compost per Takashi Ike i arreglat per Kohei Tanaka. A més també va ser l'encarregat de donar veu a la resta de temes vocals d'aquesta sèrie com el "Mezase Tenkaichi". No obstant això, per als temes musicals amb veu de Bola de Drac Z, la productora Toei Animation finalment va optar pel cantant Hironobu Kageyama. En tot cas Takahashi es va apropiar de tots els temes de Bola de Drac i Bola de Drac Z per al concert a l'Auditori del Fòrum, i va sortir a l'escenari a donar-ho tot, demostrant molta energia en cada una de les 8 cançons que va sortir a interpretar. Cada vegada que apareixia davant del públic connectava molt bé, ens convidava a corejar les cançons, a aplaudir, a ser còmplices del regal per als sentits que va suposar per a tots el Bola de Drac Symphonic Adventure. Bravo per ell.

Tots els temes que es van cantar van ser acompanyats d'imatges únicament de la sèrie televisiva, i per tant es van deixar al marge la dels OVA. Però no tot va ser blanc i negre, i per això l'OSV va fer alguna excepció que val la pena comentar. Per exemple, el tema de tancament del primer acte interpretat pel cantant Hiroki Takahashi va ser el "Bola de Drac Densetsu", un tema que es pot escoltar en l'anime en els episodis 30, 33, 35 i 76 de Bola de Drac a més de l'OVA Aventura mística (1988), en el seu tema de tancament. Però hi va haver un cas més singular encara, i es va poder escoltar en el segon acte de la nit, just quan Trunks del futur matava a Freezer, i va ser el tema amb el flabiol de Tapion de l'OVA L'Atac el Drac (1995). Una música que desprèn bellesa i tristesa a parts iguals, i la veritat és que va ser sublim aquesta manera d'acabar la saga de Cell.


Finalment el concert es va acomiadar amb el tema que va donar inici, el "Makafushigi Adventure!" interpretat de nou per Hiroki Takahashi, però amb la diferència que el públic aquesta vegada va cantar la cançó en l'idioma que l'han sentit sempre: el català. Tot just se sentia la veu de Takahashi, però era igual, l'èxtasi del públic es va mostrar desbocat i va cantar amb passió la lletra amb la qual ha crescut. Un cop acabada, va passar el que sempre passa a la nostra terra, que és el "una més". I així va ser, tot i que Takahashi semblava perdut davant la situació perquè no entenia res del que li demanàvem (les imatges eren molt gràfiques jaja). Finalment es va adonar de la petició, i el director de l'OSV Adrián Ronda li va donar alguna indicació a Takahashi en no quin idioma. La OSV i Hiroki Takahashi van interpretar de nou el "Cha-la head-txa-la". Ã’bviament va tornar a passar el d'abans, i és que el públic va transformar la cançó en el nostre "Llum foc, destrucció!". Va ser una passada.

Aquest doblatge instintiu del públic va fer pensar en les coses bones i dolentes del doblatge. La veu de Joan Sanz Bartra representa la part bona del doblatge, amb tot el que va comportar fins i tot per a la cultura catalana; però el fet que el públic senti a Hiroki Takahashi cantar les seves lletres, però mentalment pensi en una altra, és una mica confús, i crec que el tram final del Bola de Drac Symphonic Adventure Ã©s un exemple que el fet de doblegar un audiovisual és un exercici de mandra a acceptar el diferent. Però bé, això ja seria un altre tema que mereix un post a part.

Aquí va acabar tot, amb el públic de peu amb les mans gairebé ensangonades de tant aplaudir, i de cridar i xiular. S'ho mereixien, l'OSV va estar perfecta, va sonar tot de meravella, i a més Hiroki Takahashi va donar l'energia que necessitava aquest escenari per desencadenar l'èxtasi friki del públic en l'esdeveniment. Tot va anar de meravella, i va acabar puntual a les 00:30 de la nit. A aquesta hora ja només els que tenien entrades VIP van poder accedir als camerinos a conèixer al cantant Hiroki Takahashi, però un servidor és pobre i se'n va anar al bar, com ha de ser un dissabte a la nit. Per cert, vull repetir.  


Aplaudiment final a la OSV i a Hiroki Takahashi

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris