Emotiu homenatge a Kenneos al Saló del Manga



La conferència que va inaugurar el cicle d'activitats a la Sala d'Actes 1 del Saló del Manga, situada a la part central del Palau 2.1, no podia ser altrament que rendint un homenatge a l'artista recentment morta Victoria Chamizo, més coneguda com a Kenneos. Ella és l'autora del cartell del Saló d'aquest any, una dibuixant bolcada al manga i que va aconseguir el que han aconseguit molt pocs, que és arribar a publicar al Japó, a més de publicar fins a 7 obres, participar en els diferents salons del manga de l'Estat espanyol, així com rebre nombrosos premis. Un veritable talent en potència que ens va deixar prematurament a la poca edat de 29 anys, i que, amb aquest homenatge a la seva figura, lluny de voler parlar de la desgràcia, el que es va voler va ser donar a conèixer aquesta passió que expressava en dibuixos. També va servir l'homenatge per conèixer-la com a persona, la seva evolució com a artista, i sobretot, l'exemple que suposa per a molts aquest afany que va fer servir en el seu treball fins a convertir-lo en la seva professió.

Per a la conferència van intervenir els pares de Kenneos, i també hi va haver una representació d'Ediciones Babylon i la nova directora general de Ficomic: Meritxell Puig. Va ser un acte senzill, però carregat de sensibilitat, ple d'anècdotes que van ajudar a aportar un punt de simpatia just per no fer del record un drama. Abans que res, els pares de Kenneos van voler donar les gràcies al Saló del Manga de Barcelona, ​​tant per utilitzar una il·lustració de la seva filla per al cartell de l'esdeveniment, així com per l'exposició dedicada a ella al Palau 4. Van afegir que Kenneos se sentia molt identificada amb el Saló, un Saló que va visitar algunes vegades i fins i tot va venir disfressada.

D'altra banda, els seus pares van explicar com es va iniciar a la il·lustració. Van comentar que Victoria Chamizo es trobava a 3r de Farmàcia a la Universitat, moment que va prendre la decisió de deixar-la per dedicar-se al que de veritat l'omplia, que era el dibuix. Volia dibuixar manga, i en poc temps va aconseguir crear una gran obra.  



Posteriorment, l'Editorial Babylon va destacar que l'obra titulada La Dama de les Neus (Ediciones Babylon, 2014), la va realitzar en tan sols un mes, una cosa gairebé miraculosa per a un artista que aplica tant detall als seus dibuixos, i que evidencia l'intens treball que invertia sempre a les seves obres. Però, per sobre d'aquest detall, va voler destacar que en poc temps Kenneos va aconseguir publicar moltíssim en un sector tan complicat com aquest, fins i tot arribant a entrar al mercat dels videojocs a l'Àsia. "És un exemple per a molts" va concloure, "perquè ella és el clar exemple que un autor/a espanyol pot aconseguir publicar al Japó, cosa que és dificilíssima".

Després els pares van aportar un vídeo-homenatge de Kenneos. S'hi mostraven alguns dibuixos de l'autora, així com un enregistrament en què apareixia la dibuixant murciana explicant com es veia en el futur com a artista, també donant consells als joves que volguessin dedicar-se al dibuix, i en si, un vídeo en què veure'l va fer complicat al públic aguantar les seves llàgrimes.  



Després del vídeo, el seu pare va voler destacar el gran maneig que tenia Kenneos amb la tecnologia. Va comentar que "tenia capacitat fins i tot per treballar directament en una tauleta, però mai es va limitar a complir, sinó que sempre volia aprendre més i més tecnologia, conèixer al complet la tècnica per així aconseguir millorar els seus dibuixos. Era totalment autodidacta, perquè va voler fer de la seva passió la professió". També va comentar el seu pare que ells, com a pares, la van avisar que endinsar-se en un món tan competitiu i difícil per subsistir com aquest, era un risc, però també van admetre que li van voler donar llibertat per fer el que desitgés.  



També van destacar els pares de Kenneos que ella va morir amb la il·lusió de poder viatjar al Japó. No ho va poder fer mai, malgrat que va viatjar a molts altres països.


Finalment, es va desvelar un projecte que es preveu més que interessant. Van comentar els pares que actualment estan confeccionant una web on s'albergarà una part de l'obra de la seva filla. Es veu que després de la seva mort van descobrir molt material de Kenneos guardat, un material que serà mostrat al públic a través de la web. Ara mateix, hi ha una persona especialitzada en la catalogació d'aquest material, per així classificar-lo i ordenar-lo, i que un cop ho hagi aconseguit és quan es mostrarà al públic perquè tot aquell interessat en l'obra de Kenneos pugui veure aquests dibuixos que tenia guardats. En aquesta catalogació Ediciones Babylon també hi col·labora.

Finalment, la conferència va acabar igual com va començar, que és amb els agraïments dels pares al Saló del Manga, a la ciutat de Barcelona, ​​i també a Ediciones Babylon. Ells van prometre que lluitaran perquè l'obra de la seva filla segueixi present per sempre.

  

(Premi al millor cartell Expomanga, Madrid. 2015)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris