2a edició del Festival 42 de literatura fantàstica

L'espai Fabra i Coats de Barcelona acull la cita imprescindible de tots els lectors aficionats a la literatura de ciència-ficció, terror i fantasia.

 

 

Del 2 al 6 de novembre a l'espai Fabra i Coats de Barcelona se celebrarà la segona edició del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Aquest és un festival literari amb premis inclosos que ha esdevingut una cita imprescindible pels lectors seduïts per la imaginació narrativa.

 

Aquesta segona edició arriba després de l'èxit de la primera. Ho demostren els prop de 200 autores i autors convidats al certamen i els 6.000 visitants que van assistir-hi, amb la motivació de participar en aquest context literari de gènere fantàstic on creadors, lectors, editorials i divulgadors van poder compartir la seva passió.

 

El programa d'activitats d'enguany es pot consultar a la web oficial. Destaca entre els eixos principals de l'edició l'èmfasi que farà el festival en la presència de referents europeus en llengua no anglesa, com són el francès, l'italià i l'alemany, per palesar la riquesa en els tractaments dels gèneres fantàstics.

 

Es primers convidats també s'han desvetllat, i destaquen Aliette de Boards, Samantha Shannon, Jordi Sierra i Fabra, i Luis Mateo Díez. Aquest últim vindrà al Festival 42 a presentar el seu darrer treball titulat Mis delitos como animal de companyia, a més de celebrar el seu 80e aniversari.

 

El gènere fantàstic té avui dia una vitalitat envejable respecte altres, només cal fixar-se en els recents esdeveniments que han assolat el planeta: la pandèmia i post-pandèmia, crisi climàtica, transformacions socials i lluita feminista, tot plegat un terreny abonat per a escriptors. Terror, ciència-ficció, fantasia,... tots aquests gèneres tenen cabuda al Festival 42.

 

Ricard Ruz Garzón és el comissari del Festival 42. Aquest escriptor barceloní ha escrit una quinzena de llibres i és guanyadors de premis com el Ramon Muntaner o l'Edebé. Entre les seves obres destaquen Herba Negra i Mary Shelley i el monstre de Frankenstein. També ha treballat durant uns vint-i-cinc anys en el sector de la premsa.


 

 

Per què “42”?

 

Si no ho saps, no ets gaire friki. Aquest és el número per excel·lència de la ciència-ficció i, per extensió, de tots els gèneres fantàstics. L'origen el trobem a la radiocomèdia Guia galàctica per a autoestopistes escrita per Douglas Adams el 1978, on es planteja una pregunta a un ordinador: “Quin és el sentit de la vida, l'univers i tot?” L'ordinador anomenat Pensament Profund va respondre amb un senzill “42” després de meditar-ho 7.5 milions d'anys. Adams no ho atura aquí i a la novel·la, després de la cèlebre resposta, l'ordinador afegeix que la pregunta no estava ben formulada. Aquest detalla porta als personatges a construir un ordinador millor per a poder plantejar la pregunta definitiva.

 

Aquest festival no té un nom, sinó un número. Un número que obre la porta a plantejar preguntes i a enriquir els pensaments inicials, que és el sentit propi del gènere fantàstic.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris