La històrica dibuixant Trini Tinturé és distingida amb el Gran Premi del Còmic Barcelona


L'autora lleidatana Trini Tinturé obté el Gran Premi Honorífic durant la Gala de premis de 41è Còmic Barcelona.



La primera jornada del 41è Còmic Barcelona ens ha deixat el palmarès de premis d’enguany. Una gala que s’ha celebrat a l’Auditori de Fira Barcelona Montjuïc i que sense luxes ni artificis han donat a conèixer de la mà de Meritxell Puig, directora del saló, les obres i artistes guanyadors de l’edició.

Tots els nominats de cada categoria han estat escollits per votació popular, per a posteriorment un jurat especialitzat triar-ne l’autor/obra triomfadora. Aquests premis no tenen dotació econòmica, però pretenen visibilitzar obres i artistes amb talent i així impulsar de pas la indústria del còmic.

Més enllà de les obres i autors premiats, la gala ha tingut un nom propi: Trini Tinturé. Autora lleidatana a qui se li ha concedit el Gran Premi del Còmic Barcelona 2023. Aquesta il·lustradora nascuda el 1938 es va formar com a artista treballant per l’editorial Bruguera, per a posteriorment obrir-se pas al mercat britànic on va desenvolupar tot el seu talent i imaginari. Us sonen tebeos femenins com Lily, Esther o Pecosa? Segur que si, oi? Doncs eren seus.

Aquest any, l’editorial Dolmen ha recuperat la seva obra amb un volum titular Un Hechizo Conflictivo, un llibre autoconclusiu que inclou dues històries de la Jinty, la inèdita a l’estat espanyol Un Hechizo Conflictivo (que dóna nom al llibre), i l’aventura El Broche Mágico. A més, s’hi inclou una extensa entrevista a l’autora i material extra.

Més enllà d’aquest premi honorífic a Trini Tinturé, en el palmarès de premis destaca el còmic d’humor Persona Normal de Manuel Álvarez, editat per Fandogamia. S’ha endut el premi a la votació popular, el més important de tots perquè visibilitza els interessos i tendències del mercat del còmic.

L’editorial Atisberri ha obtingut dos premis: Millor obra d’autor espanyol i Millor obra d’autor estranger. El de l’autor espanyol ha estat per Transitorios, del dibuixant Nadar, que parla sobre la relació d’una mare amb el seu fill adolescent; i pel que fa a autor estranger l’obra guanyadora ha estat per Escucha, hermosa Márcia, de Marcello Quintanilha. Aquesta última obra acumula nombrosos premis internacionals com el Premio Jabuti al millor còmic i el Fauve d’Or al millor còmic de l’any en el Festival de Còmic de Angoulême.

El premi al Millor autor revelació ha estat per Manuel Romero, responsable del còmic Goya. Saturnalia; i el premi al Millor còmic infantil i juvenil ha estat per Comiendo con Miedo, d’Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén.

Per últim lloc, el premi al Millor Fanzine ha estat per Neodimio fanzine, creat per nombrosos artistes, i que competia amb altres fanzins d’èxit ja premiats en anteriors edicions com el One Shot Jam i La máquina de albóndigas. Sens dubte ha estat la victòria sorprenent.

El 41è Còmic Barcelona continua amb el seu programa d’activitats fins a la seva clausura, que serà el diumenge 2 d’abril al vespre. Fins llavors, no perdis l’oportunitat de gaudir del millor festival de còmic europeu del moment.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris