Han estat tres jornades carregades d'activitats on el gènere fantàstic i el terror hi ha tingut un pes important.
El 41è Còmic Barcelona ha tancat les portes aquest diumenge dia 2 d'abril havent rebut la visita de 110.000 visitants, una xifra molt similar a les de l'edició de l'any passat. L'esdeveniment, celebrat a Fira de Barcelona Montjuïc durant tres jornades, és la primera celebrada amb completa normalitat després de la pandèmia, i ha acabat sent un cap de setmana ple d'activitats dedicades al còmic que han aplegat a nens, joves i adults. Tothom té un còmic per ell.
Un dels plats forts de l'edició d'enguany han estat les nombroses exposicions que s'han omplert el Palau 5 de la Fira, dedicades a Daniel Torres, Álex de la Iglesia, Zipi i Zape, David López, Genie Espinosa i les Magues de l'Humor (amb la seva gran selecció d'autores dedicades a l'humor gràfic). A més, s'ha celebrat en el mateix espai un homenatge en forma d'exposició al recentment desaparegut autor Carlos Pacheco, on altres companys de professió han exposat il·lustracions fetes per ells dedicades a Pacheco destinades a una subhasta. Sense haver-se tancat encara la subhasta en el moment de redactar aquesta nota, la convocatòria suma ja més de 2.000 euros de recaptació que es destinaran a adELA (Associació Espanyola d'Esclerosi Lateral Amiotròfica).
Més enllà de les exposicions, al Còmic Barcelona s'ha pogut gaudir de conferències, presentacions editorials, projeccions cinematogràfiques, la gala de premis del saló, sessions de firmes, classes magistrals, entre moltes altres activitats. I en l'extens programa d'activitats el gènere fantàstic i terror hi ha tingut un pes considerable.
El divendres dia 1 d'abril a l'Auditori es va projectar la pel·lícula d'animació Extraordinary Tales de Raúl Garcia, que està composta de cinc curtmetratges basats en relats d'Edgar Allan Poe. Després de la projecció el director va impartir un Q&A amb el públic. Tot seguit en el mateix espai es va presentar la 2a temporada de la sèrie 30 Monedas d'Álex de la Iglesia, on el cineasta va assistir i posteriorment també respondre les qüestions del públic.
I és què, Álex de la Iglesia, ha estat un dels grans convidats del 41è Còmic Barcelona, hi ha vingut de la mà amb Norma Editorial, amb qui han editat un llibre 'Álex de la Iglesia: Arte y Ensayo'. En aquest llibre s'explora la vessant més artística del cineasta, tant com a dibuixant com creador de jocs de rol. Una mirada més personal a un autor visionari i polifacètic, que ha servit també per a donar forma a una exposició al Palau 5 i a impartir una taula rodona al costat de Joan Tretze (i moderada per Cels Piñol) titulada "Punts de cordura: el rol, els còmics i el cine d'Alex de la Iglesia".
Norma Editorial també ha portat al Saló a Rick Remender, un reconegut creador d'històries de ciència-ficció i terror de gran èxit com 'Clase letal', 'Siete para la eternidad' i 'Tokyo Ghost'. Les seves sessions de firmes han estat molt populars i s'han format extenses cues de gent esperant el seu torn.
La darrera jornada del saló s'ha pogut gaudir a l'Auditori d'una doble sessió de cinema de gènere fantàstic i terror. La primera ha estat Vampiras, el darrer treball del cineasta català Ivan Mulero -amb guió coescrit pel dibuixant El Torres- que va ser presentada amb anterioritat al Festival de Sitges 2022. També el diumenge a l'Auditori s'ha projectat Unicorn Wars, la pel·lícula d'animació adulta guanyadora d'un Premi Goya.
La festa barcelonina del còmic ha finalitzat amb el concert Dani Rottenbrain & The Monster Rockers (Motorzombis) al Còmic Stage, una banda que a les seves cançons parlen de cinema de terror. El responsable del grup, Dani Moreno, és també qui gestiona l'històric fanzín Amazing Monsters! especialitzat en cinema de sèrie B i Z.
No volem finalitzar aquesta nota sense destacar la notable presència de l'autoria femenina en l'edició d'enguany, tant a nivell nacional com internacional. Les exposicions de Magues de l'Humor, Genie Espinosa, així com el Gran Premi del Còmic Barcelona a Trini Tinturé, demostren que les dones estan aconseguint equilibrar la balança del gènere en el món del còmic.
0 Comentaris