Crítica de 'Wake Up': Un slasher a l'Ikea pels directors de 'Turbo Kid'

Wake Up 2023 RKSS imatge

Els directors de Turbo Kid Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell i François Simard s'autoanomenen RKSS (siglas de “Roadkill Superstar”).





Un slasher a l'Ikea amb ADN català


Un grup de joves activistes que denuncien la desforestació i la consegüent amenaça pels animals, decideix fer una acció en un gran establiment de mobles per a la llar. Entren de tarda, s'amaguen, i esperen a la nit a què tothom marxi i el local quedi buit de clients i personal de treball, per a llavors iniciar la seva acció basada a destrossar mobles, tacar-los amb sang animal i retransmetre el missatge a través de les xarxes socials. El seu moviment s'anomena Wake Up (“desperta't” en català), i forma part de l'anomenada Generació Z. El que no tenen previst els joves és que dos guardes de seguretat encara són a l'establiment, i un d'ells és un potencial psicòpata.

Wake Up adapta un guió d'Alberto Marini, un habitual de Jaume Balagueró a films com Mentre Dorms, a més de tenir un equip tècnic i artístic farcit de catalans. La pel·lícula comença com un film de protesta, però les circumstàncies capgiren la situació i l'obra es converteix en un slasher brutal, amb un dels guardes de seguretat -que té per hobby la caça amb armes primitives- convertit en un psicòpata i que identifica els activistes com a preses. El que ve a continuació és un joc de caça humana dins d'un Ikea (unes mandonguilles delaten la companyia) i un magatzem. De fet, no és gens gratuït el detall que els activistes entren a l'establiment amb unes màscares d'animals per ocultar el rostre, i ironies del destí s'acaben trobant un caçador.

Els RKSS (sigues de Roadkill Superstar) implanten a l'obra un ritme ràpid que genera contínuament escenes d'acció i morts, tot acompanyat per una banda sonora composta per Arnau Bataller que impregna ritme a les imatges. Tot plegat una festa violenta, potser escassa de sang, però violenta al cap i a la fi, i més quan les víctimes són tan sols joves adolescents. I aquest joc de caça no només implica l'assassinat simple, sinó que s'executen amb originals trampes casolanes fetes pel guarda de seguretat que ens remeten al psicòpata de The Collector o com si es tractés d'un John Rambo assassí. A més, les escenes d'acció estan rodades majoritàriament amb la foscor d'un local tancat, reforçant així la sensació de misteri amb un joc del gat i la rata carregat de tensió.

Per contra, els activistes els veiem més irregulars. Ens agrada el personatge del Karim (Tom Gould) per mostrar una imatge molt humana en front les situacions de perill, deixant de banda heroïcitats i reaccionant als problemes com la gran majoria de mortals. També ens agrada l'Ethan (Benny O. Arthur), un negre que no fa de “negre” i és el líder del grup activista. Menys interessants són la resta, que quan acaba el film ens han semblat tots iguals. Wake Up té massa activistes, massa carn per esmicolar, i això afecta al desenvolupament dramàtic dels personatges provocant que l'espectador no acabi d'emfatitzar amb totes les víctimes.

Per altra banda, el psicòpata anomenat Kevin (Turlough Convery) ens ha agradat molt. Ell és víctima d'una feina complicada com és la de la seguretat, que és imprescindible pel benestar de les persones i dels establiments, però que el mínim error o badada pot acabar amb la teva carrera professional. Ell és víctima de la pressió laboral que pateix, especialment dels joves maleducats que entren a l'establiment on treballa i cometen actes incívics, a més d'haver de suportar un cap responsable que el maltracta, i d'un germà alcohòlic de company de feina que no el deixa treballar correctament. Una persona que acaba explotant amb la intrusió d'aquests joves activistes a l'Ikea, sobretot quan un d'ells fereix de gravetat el seu germà malgrat fer-ho de forma involuntària. Tot plegat poesia, el naixement d'un psicòpata que és víctima d'un simple dia de fúria.

Wake Up és una festa violenta amb un ritme intens que a més també serveix per denunciar la desforestació i la destrucció de petits negocis per culpa de grans companyies com Ikea. És un slasher dins l'Ikea, una pel·lícula de caçador i animals, tots plegat tancats en un espai sense escapatòria per a realitzar una batalla memorable. Wake Up és el must de l'any.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris