Dracs orientals i dracs occidentals. Exposició al Saló del Manga de Barcelona


El drac Shenron i la llegenda de Sant Jordi. Orient i Occident. Dues maneres de veure un mateix fenomen mitològic: els dracs. El XXI Saló del Manga de Barcelona dedicarà una àmplia exposició centrada en els dracs més famosos de les dues cultures que han estat dibuixats en mangas, còmics i il·lustracions. Dracs de paper: entre orient i occident és el nom de l'exposició que s'encarregarà de mostrar-nos les diferències i les coincidències entre les dues cultures.

El drac és una bèstia mitològica que, curiosament, s'ha repetit a la cultura oriental i l'occidental, tot i haver-se originat de manera independent. De fet, les seves naturaleses no han pogut ser més antagòniques, però al llarg del temps el drac oriental s'ha anat imbuint de característiques occidentals i viceversa.

El drac oriental té un origen segurament xinès, i una naturalesa d'animal més aviat benvolent, representant la saviesa, la benvolença, la força, així com la bona sort. Són éssers que gairebé sempre han ajudat l'home. Per contra, el drac occidental és principalment un enemic, el mateix Satanàs és descrit a la Bíblia com el gran drac.

El drac oriental és un animal d'aigua, el medi natural, però també és el portador de tempestes, vigilant els cels i els rius. En canvi, el drac occidental és un animal de foc, element que utilitza per a les seves maldats.

En aquesta exposició pretenem ensenyar les grans diferències que hi ha entre les nostres cultures respecte als dracs; d'un ésser que concedeix desitjos com a Dragon Ball, a una llegenda on la bèstia segresta princeses i ha d'aparèixer Sant Jordi per donar-li mort. Però també hi ha semblances i intercanvis, i cada cop es difuminen més les barreres que els separen.


Drac Shenron

La mostra comptarà amb la il·lustració original de la portada de Dansa de Dracs de Cançó de Gel i Foc, diferents pàgines de còmics i mangas com Bola de Drac, Toriko, Inuyasha, Saint Seiya, Naruto, Magi o Bastard, que han mostrat els dracs a les diferents facetes, i on podrem veure que, sovint, les cultures s'acaben barrejant.

L'exposició Dracs de paper: entre orient i occident també relatarà l'especial relació existent a la cultura i mitologia catalana amb els dracs a través de la llegenda de Sant Jordi, a més d'una selecció de fotografies que mostren on són presents els dracs a la ciutat de Barcelona.
Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris