[Crítica] I TRAPPED THE DEVIL - Josh Lobo, 2019


-DIRECCIÓ: Josh Lobo
-GUIÓ: Josh Lobo
-ANY: 2019
-DURACIÓ: 82 min.
-PAÍS: Estats Units
-MÚSICA: Ben Lovett
-FOTOGRAFIA: Bryce Holden
-REPARTIMENT: Chris Sullivan, Jocelin Donahue, AJ Bowen, Susan Burke, Scott Poythress, John Marrott, Rowan Russell






Després d'anys sense veure, un home casat visita al seu germà per sorpresa en dates nadalenques. Un cop arriba a casa, l'actitud del germà és tensa, i no tant pel forçat retrobament, sinó perquè en el seu soterrani té tancat a una persona que, segons ell, es tracta del mateix Diable. La premissa de I Trapped the Devil és aquesta, i partint d'aquesta situació la pel·lícula explora temes interessants com la confiança, la paranoia i sobretot el pànic al qual demoníac.

I Trapped the Devil és una pel·lícula que suposa el debut al llargmetratge de Josh Lobo, i ha apostat per una narració curta i poc carregada de contingut. Es tracta d'una pel·lícula d'aquestes en què la poma es va podrint fins que en el seu tram final tot detona. Tot en el seu conjunt és un exercici sobre la por, la por que ens genera sentir a parlar del diable i sobre la incertesa que genera la superstició.

La tensió mai decau en la pel·lícula, gràcies a unes interpretacions que van evolucionant en la trama i que exigeix ​​als actors un fort poder dramàtic. Els seus moments de pura tensió i por, són desenvolupats en un únic espai escènic, la casa, on tot brilla precisament per la brutícia i l'anacronisme de la decoració al costat de l'ornamentació nadalenca -plena de llums simpàtiques que ens remeten a Argento i Bava-, acaben generant un contrast contradictori a l'espectador que mai li fa sentir còmode. Això reforçat per una banda sonora amb melodia tensa constant que genera opressió a l'espectador, i un soterrani on sabem que hi ha alguna cosa maligne allà tancat i del que tots els personatges parlen, però que fins al tram final de la pel·lícula no es desvelarà que és. I Trapped the Devil és una pel·lícula petita amb tan sols un grapat d'actors i un únic espai escènic, on amb prou feines passa res en els seus curts 82 minuts, però que Josh Lobo aconsegueix extreure tensió i opressió del poc que té, i fins a inquietar l'espectador amb algunes imatges de recurs la mar de terrorífiques.

En tot cas, més enllà que I Trapped the Devil mai s'avorreix, no es pot negar que el discurs narratiu és massa hermètic i per a un segon visionat pugui donar una mica de mandra. Es dedueix poc dels "per què" fins i tot a la fi de la pel·lícula, i això impedeix que l'espectador es pugui submergir completament en els horrors que planteja.

Com deia abans, el misteri diabòlic que espera I Trapped the Devil es resol en els últims 15 minuts de pel·lícula, i ho fa amb un bany de sang i una petita sorpresa. Tal com imagineu, el mal pot sorgir en qualsevol lloc i amb qualsevol forma. Això potser ja ho sabíem, però la pel·lícula ens ho recorda amb un exemple ben resolt, tot i la pobresa narrativa prèvia només basada en la por al desconegut i la curiositat. No passa res, la pel·lícula és curta, intensa des del minut un, i molt lleugera de veure i gaudir. A mi em va agradar.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris