Top 10 de pel·lícules de terror del 2018

El pas dels anys exigirà a portals com aquest reivindicar el 2018 com un dels millors del segon mil·lenni. I és que el catàleg de pel·lícules que el gènere fantàstic ha aportat a la gran -i petita- pantalla ha estat variat en estil i talentós en creació, cosa que festivals com el de Sitges s'han encarregat de demostrar en el seu programa i posterior palmarès. En aquest 2018 hem vist com brillava una pel·lícula petita com Clímax, i també una pel·lícula gran d'origen hollywoodià com és Mandy, però també que Blumhouse llueixi en el palmarès de festivals, que llatinoamèrica hagi deixat de ser un terreny amb talent en potència per consolidar-se com un actiu que ofereix cinema variat i de qualitat, i per no parlar de cinema de gènere de terror català, que malgrat que el rebuig evident de les institucions es resisteix a la defunció. A propòsit d'això, i per molt que ens pesi a alguns, també hem de parlar de Netflix. Netflix és la marca de moda, i encara que es tracti d'una empresa que li doni absolutament igual tot aquest romanticisme que puguem tenir amb el cinema (rebuig a l'home cinema, a les sales de cinema, i promoció de visualització de continguts en micropantalles ), la veritat és que s'ha convertit en una plataforma que ha donat llum, i sobretot molta vida, a petits cineastes de totes les parts de la planeta que gràcies a Netflix veuen com les seves pel·lícules les pot veure tothom amb només un parell de clics.

A continuació veureu el nostre Top10 el 2018. Per a nosaltres no són les millors pel·lícules de res, i ens és igual l'acadèmia, les recomanacions i el palmarès en festivals. Nosaltres només som espectadors que vam gaudir veient pel·lícules, sobretot les de gènere de terror, i que busquem experiències que ens sacsegin per dins, que no ens deixin indiferents entre els centenars i milers de produccions que barallen anualment entre elles per cridar la nostra atenció. A propòsit d'això, hem vist el que hem pogut, acudint a festivals com a mitjà acreditat, tirant d'Amazon per veure algunes estrenes, o comprant home cinema en aquesta mateixa plataforma. Així que, no us prengueu a peu de la lletra aquest Top 10, perquè ni tan sols nosaltres ens ho vam prendre, ja que més enllà d'aquestes 10 seleccionades hi ha moltes altres que ens han encantat i que podrien estar perfectament aquí. Però bé, diguem que aquestes 10 són les produccions del 2018 que no ens importaria tornar a veure.

I no ens enrotllem més. Només desitjar-vos un victoriós 2019, i que el gènere de terror no deixi de brillar com ho ha fet aquest any.




Lords of Chaos

La nostra preferida del 2018. Un retrat sobre l'origen del black metal noruec i tota l'espiral de violència que va embolicar a aquesta escena, amb crema d'esglésies, assassinats, suïcidis, traïcions i molta, molta música amb crits guturals i creus invertides. Lords of Chaos no és una proesa cinematogràfica, més aviat una pel·lícula amb poques filigranes cinematogràfiques, però que té les idees molt clares sobre el que vol mostrar. És una pel·lícula compensada, rica en contingut i molt vistosa d'aspecte. Un exercici rodó, que arriba on vol arribar, i que no només acontentarà als fans de l'escena sinó també als que la desconeguin. No us la perdeu.



Mandy

A ningú ha deixat indiferent Mandy. És una d'aquelles pel·lícules que recupera el sempre vist, que en aquest cas és la venjança d'un home després de l'assassinat de la seva dona, per explicar-ho amb molta personalitat. Dirigida per Panos Cosmatos, i protagonitzada per un Nicolas Cage desbocat, Mandy és una compilació d'escenes glorioses, 1 tripi visual, i una salvatjada com la copa d'un pi. Pura màgia, una màgia que no destella pel que explica, sinó per com ho explica.



One Cut of the dead

Ni de bon tros One Cut of the Dead és un dels millors títols de l'any, però val constar en qualsevol Top10. Partint d'un humor que signaria amb orgull el gran Hitoshi Matsumoto, la pel·lícula és una oda irònica al cinema barat i als recursos que aquest empra per suplantar les seves dificultats pressupostàries. Sense cap dubte One Cut of the Dead ha estat la grata sorpresa de l'any 2018, una pel·lícula que fa dels seus defectes virtuts i de les seves limitacions estratègia.  



Liverleaf

Un altre títol japonès en el llistat, aquest potser menys conegut. Es tracta d'una adaptació al cinema del manag de Rensuke Oshikiri en què una jove estudiant que pateix assetjament escolar en un col·legi de mala mort, un dia descobreix un terrible secret: els seus companys de classe van ser els responsables de la crema de casa i de la mort de la seva família, que va morir a l'acte. Després descobrir-prendrà venjança contra ells. Liverleaf és una pel·lícula molt sòbria, fàcil de seguir i sense peculiaritats orientals, que fa lluir una fotografia exquisida al mateix temps que sorprèn per la seva crua violència i gore. Tema a part és el seu inesperat final, que enllaça tot el vist abans perfectament. Sens dubte per a nosaltres ha estat la millor pel·lícula japonesa de drama / terror de l'any 2018, en un any 2018 que en general considerem fluix per tot el cinema asiàtic.



Climax

La guanyadora del Sitges 2018. L'últim de director argentí Gaspar Noé no va deixar indiferent a ningú, com sol passar, i amb Clímax aquesta vegada explora les terribles conseqüències que tindrà la barreja de drogues i multiculturalitat entre un grup de ball professional. Senzilla en aparença i fins i tot presa de pèl segons com es miri, però per a nosaltres Clímax va molt més enllà de ser una pel·lícula de ballaruga i baralles entre amics, perquè el seu rerefons ens destrossa per dins, i assumim com a pel·lícula polèmica pel seu retrat sociològic de l'actual França. Imprescindible.



Hereditary

És una pel·lícula que fa gran al cinema de terror. Una obra que va de menys a més, sempre desprenent alguna cosa tèrbola en les seves imatges que acaben finalment connectant amb alguna cosa demoníaca, desconegut i injustificat. Hereditary és un espectacle d'autèntic terror, meravellosament dirigida i amb imatges de gran potència que a qualsevol se li quedaran gravades a la retina. Crec que la pel·lícula complaurà els que no sol complaure'ls el gènere de terror, gràcies en part a una Tony Collete espectacular. Només retreure alguns referents massa evidents.



Upgrade

Tant de bo tota la ciència-ficció és igual: accessible en missatge, dura en desenvolupament i acurada estèticament. Upgrade va mullar merescudament en el passat Festival de Sitges i el temps la consolidarà com un dels títols més resolutius del gènere fantàstic.



The Night Comes For Us

Es fa impossible acabar de veure The Night Comes For Us i no desitjar barallar-te amb algú a la vida real. És adrenalina en vena, hòsties al més pur estil The Raid però amb més sang, més dolor, i més mala llet. És aquest cinema d'acció com el d'abans, d'aquell que els actors patien els cops de veritat i no els seus dobles, i que la història que ens explica ens donava completament igual, l'important era l'espectacle karateka. I és que aquí el que val és l'acció, la millor aconseguida en molts, molts anys. I ojito amb el gore perquè és una barbaritat!!



Aterrados

Probablement estem davant la pel·lícula més terrorífica del 2018. Podem acusar Aterrits de certs sots narratius, però no impedeix que el seu director, Demián Rugna, signa una pel·lícula que és pur amor al gènere, i vull insistir-hi, perquè és una pel·lícula d'autèntica por. Compleix amb el seu deure, fruit d'un bon fer després de la càmera de tot l'equip de la pel·lícula, i això li ha valgut que a Hollywood ja es parli del remake que produirà Guillem del Toro (i que dirigirà el mateix Demián Rugna).



The House that Jack Built

Les formes de Lars von Trier poden tirar per enrere a molts, però no impedeix que amb The House that Jack Built el director danès se superi a ell mateix i torni a ficar el dit a la nafra. En ella pretén demostrar que l'obra d'un assassí en sèrie es pot convertir en una obra d'art, i els seus mecanismes per demostrar-a l'espectador són de pur cinema. Una narrativa absurda i despietada, còmica i diabòlica, enlluernadora i somnolenta. Mireu-, perquè és brillant.

... I més enllà del Top 10...



-Millor pel·lícula DE TERROR LLATINOAMERICANA: Trauma, de Lucio A. Rojas (Xile)


"És una pel·lícula plena de farciment, però d'aquest farciment basat a exercir la violència contra altres d'una manera salvatge, i és que si alguna cosa demostra Lucio A. Rojas és que de la seva endimoniada ment sorgeix tota mena de creativitat psicòpata."



-Millor pel·lícula DE TERROR CATALANA: Dràcula de Denise Castro, de Denise Castro

"Entre la guia turística, el terror i el metacinema, es tracta d'un found-footage comú que planteja la seva història com un joc que fon la realitat i la ficció, no sabent-mai quan comença o, si per contra ja ho ha fet, a rebel·lar el mal en el rodatge de la pel·lícula que volen rodar els protagonistes a Transsilvània. "



I no us perdeu aquestes altres pel·lícules de gènere fantàstic \ terror, perquè estem segur que no us deixaran indiferents.  


-Annihilation
-You might be the killer
-Dhogs
-Suspiria (remake)
-Los Extraños 2
-May the devil takes you
-Sant Martí

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris