Arrenca el 36 Saló del Còmic amb Superlópez i Jack Kirby de protagonistes

Un Saló del Còmic que, vist en un primer instant, es nota més auster quant a exposicions i, sobretot, amb unes dimensions més reduïdes que en anys anteriors.


Comença el 36 Saló del Còmic de Barcelona. Una edició que té com a protagonista Superlópez i el difunt autor Jack Kirby, però que també es marca com a objectiu potenciar el contacte entre autors i editors. Un cercle cultural en què professionals del sector i el públic convencional podran participar a les trenta-sis edicions d'un Saló del Còmic que, vist en un primer instant, es nota més auster quant a exposicions i, sobretot, amb unes dimensions més reduïdes que en anys anteriors.

La jornada ha estat marcada per la torrencial afluència de nens i adolescents que ha visitat el Saló com a activitat educativa de les seves escoles, i per tant els crits, la brutícia i la gent corrent, ha estat la tònica constant. En tot cas, ells són el futur del còmic, i tant de bo hi descobreixin una alternativa als mòbils. Al mig de tot el caos ha aparegut l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, acompanyada per les autoritats de Ficomic i del Saló, entre els quals hi havia la directora general de Ficomic, Meritxell Puig, i el comissari d'exposicions Antoni Guiral. Aquest darrer acompanyava l'alcaldessa fent-li un Tour turístic per les diferents exposicions. Vam poder veure detinguda Colau a l'exposició Dibuixos per somriures, i posteriorment a la de Superlópez, mentre feia veure entre flaixos i càmeres que li interessava el món del còmic. Vist el panorama, preferim continuar amb els còmics, que és al que vam venir.



La distribució de l'espai s'ha consolidat i manté l'ordre dels anteriors Salons, tant del Còmic com del Manga. Una organització efectiva que facilita al visitant el seu recorregut pel Saló segons els seus interessos, tant pel que fa a la zona dels estands de venda (Palau 2), com a l'altra zona per a professionals i exposicions (Palau 4 i 5). Tot i això, la zona on es realitzaran les taules rodones, presentacions editorials i masterclass (Palau 5), no són visibles simplement passejant-se pel Saló, sinó que cal anar-les a buscar. No em sembla del tot malament, ja que de cara a les conferències que s'imparteixin s'evitarà soroll innecessari i també a la gent que ocupa una cadira simplement perquè està cansada de caminar, però penso que cada any s'està variant d'ubicació, i almenys a mi aquesta situació em descol·loca.

Les exposicions es distribueixen entre el Palau 4 i 5, a diferència de Salons anteriors que només eren al Palau 4. Compte amb això, i vull avisar perquè no volgués que us perdeu l'exposició titulada "Les revistes del boom de còmic (per a adults)" situada en un racó del Palau 5, perquè és una excel·lent exposició que fa repàs a totes les revistes de còmic per a adults que es van publicar a Espanya a finals dels anys 70. En ella, a més de veure esbossos originals, fins i tot podreu tocar i tafanejar els primers toms que es van publicar de revistes com Creepy o El Vívora, que daten de fa més de 40 anys d'antiguitat.

Un tema preocupant és el contingut dels estands comercials. Tot i que el debat fa anys entre els visitants del Saló del Còmic era sobre la intrusió que patia el comerç de còmic hispà, europeu i americà per la presència del manga, quan aquest últim ja té el seu propi Saló al mes d'octubre. Aquest debat crec que es va superar i n'és una prova el present cartell de l'edició a càrrec de l'autor Jan, en què es pot apreciar la presència d'Astroboy juntament amb altres personatges del món del còmic tant europeu, com americà. Avui, allò que tristament hauríem de debatre és sobre l'escassa presència d'estands de venda de còmic en un saló dedicat precisament a ell. Macroespais de Nintendo, botigues de peluixos, figures màniga, videojocs, youtubers..., tot això, encara que en el fons hi té cabuda entre els gustos del públic del Saló, no deixa de ser un símptoma que el còmic en si, va perdent força entre els més joves, o si més no el que s'edita en format físic.

En fi, per mi avui ha estat el primer contacte amb el Saló. He aprofitat per fer les meves compres i sobretot també per llaurar bé el terreny de cara a demà, el dia que per fi començaran els actes promocionals, lliuraments de premis, masterclass, etc. Allí estarem, com cada dia del Saló.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris