Polèmica entrega de premis del 35 Saló del Còmic de Barcelona



El lliurament de premis del 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, ​​que va tenir lloc el passat Divendres 31 de Març a l'escenari del Palau 2.1 del Saló, va reconèixer la llarga dedicació al món de la historieta de Josep Maria Martín Saurí. Les votacions dels professionals han atorgat el Gran Premi del Saló al dibuixant català, que va néixer a Barcelona i ha vist publicats els dibuixos al voltant d'Europa i també als Estats Units.

Les votacions dels professionals han fet recaure la resta de premis a Jaime Martín, que es va emportar el premi a Millor Obra d'Autor Español per Mai tindré 20 anys; Gabriel Hernández Walta i Tom King, Millor Obra Estrangera publicada a Espanya per La Visión; Paranoidland, que es va emportar el premi a Millor Fanzine, i Javi Rey, que ha estat guardonat com a Millor Autor Revelación Español.

Pel que fa al premi per votació popular a la Millor Obra publicada a Espanya el 2016, categoria que es decideix mitjançant una votació popular a través del web de FICOMIC, l'obra guanyadora és Fantasy West, Carlos Díaz Correia i Jacobo Márquez, un còmic que els seus autors han aconseguit autoeditar mitjançant uncrowdfunding. A la cerimònia s'han lliurat també quatre premis honorífics als autors Hermann, José Muñoz, Juan Padrón i Carlos Sampayo. En aquest darrer cas, ha estat la filla de l'autor qui ha recollit el guardó.

L'objectiu dels premis és poder promocionar i recompensar els nostres autors, i reconèixer la tasca dels editors que hi aposten. Els guardons també volen mostrar la riquesa i diversitat del còmic que s'ha publicat a Espanya l'últim any, tenint en compte els valors joves i els fanzins.

Tot i això, la gala de lliurament de premis es va desenvolupar amb certa polèmica. Conduïda per la periodista Ariadna Oltra, va anar acompanyada per les autoritats del Saló, com el director Carles Santamaría, així com el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni. Ja inicialment, a diferència de les edicions anteriors, la gala es va fer en llengua espanyola quan habitualment sempre s'havia fet en català. Un canvi que pot acontentar els uns i disgustar els altres, però sigui com sigui, no hi ha hagut cap justificació per part de Ficomic a l'hora d'empènyer aquest canvi lingüístic.

D'altra banda, el moment tens de la gala va ser quan l'autor Javi Rey va pujar a l'escenari a recollir el premi a l'autor revelació del 2016. Primer, va agrair el premi i va felicitar els rivals. Segon, va cedir la paraula a un dels seus rivals, a Conxita Herrero (Gran Bola de Helado) que tenia alguna cosa a dir. Amb un discurs preparat, va denunciar públicament al mateix escenari la desigualtat de la dona al sector, i fins i tot el rebuig amb què moltes vegades es troba. Va denunciar també que, Ficomic, dels 30 nominats de la gala, només 3 eren dones, i que, amb ironia, els va felicitar per haver superat amb aquesta xifra les 0 nominades que va tenir l'any passat el Festival d'Angulema, i que tanta polèmica va causar. Aquesta denúncia no és la primera vegada que es fa pública -va explicar Conxita-, ja que a través de les xarxes socials ha fet públiques les seves reivindicacions (recolzada per moltes altres autores) i Ficomic mai no li ha donat resposta. Com us podeu imaginar, la cara de Carles Santamaria era tot un poema... (vegeu foto). Finalment, després d'acabar el discurs, els aplaudiments i l'ovació a Conxita Herrero van ser memorables.


(Collboni - Conxita Herrero- Santamaria)

I per acabar, per si no n'hi hagués prou, el guardonat amb el Gran Premi del Saló, Josep Maria Martín Saurí, no es va presentar a recollir el premi. Qui sap si en suport a les paraules de Conxita Herrero... En tot cas, el posterior dissabte 1 d'abril se li va lliurar el premi en mans de Carles Santamaria, un acte que es va poder veure per televisió pública als noticiaris.

En fi, una Gala de Premis més entretinguda del que molts ens imaginem al principi. A continuació faig balanç dels premis:




Millor obra d'autor/a espanyol publicada a Espanya el 2016: Jamás tendré 20 años, de Jaime Martín (Norma Editorial)
Es van conèixer el 1936, durant el caos destructiu de la Guerra Civil Espanyola: Isabel és costurera, Jaume és artiller a l'exèrcit republicà. S'estimen. Lluiten. Escapen de la mort. No obstant això, quan cau la República, Jaume i Isabel són al costat perdedor i, de vegades, és més difícil sobreviure a la pau que a la guerra. Després de creure en un demà millor, com és possible callar sota una dictadura?
Jaime Martín (Les guerres silencioses, Sang de barri) ens brinda una història real sobre els seus avis. Una història d'amor on el valor i la dignitat competeixen amb la tendresa i l'humor, la joia i la ràbia. La història d'una família que té un destí intrínsecament unit al del seu país.  







Millor obra d'autor estranger publicada a Espanya el 2016: La Visión, de Gabriel Hernández Walta i Tom King (Panini Còmics)
El guionista Tom King i Gabriel Hernández Walta van realitzar una sèrie de 12 números dedicada al sintezoide més famós de Marvel, La Visió, en què veuríem el personatge tractant de portar una vida completament corrent i normal. Una història plena de suspens i tragèdia que ha meravellat multitud de lectors i s'ha convertit en una de les sèries Marvel més aclamades.












Autor espanyol revelació del 2016: Javi Rey
Nascut a Brussel·les el 1982, i de nacionalitat espanyola, Javi Rey es va formar com a il·lustrador i dibuixant a l'Escola Joso de Barcelona, ​​i és en aquest centre formatiu on els seus professors i companys li transmeten la passió pel món del còmic. Després de participar al llibre col·lectiu Lovexpress (Kaleidoskope, 2007), comença la seva activitat professional dins del món de l'animació independent, treballant per a l'estudi Yanquipay durant la producció de la sèrie 240 el nen clònic (TV3, 2009), i també il·lustra llibres de text i fa storyboards per a diverses agències de publicitat. El 2011 comença la seva col·laboració amb el guionista Frank Giroud a l'obra Endavant! (Editions Dupuis, 2013-2014), un còmic ambientat a la Guerra del Francès espanyol, i després de col·laborar en el llibre col·lectiu Web Trip. Relats i receptes (Planeta Còmic, 2015), el seu segon còmic, també publicat per Editions Dupuis, tracta sobre la creació del primer equip nacional de futbol algerià durant la guerra francoalgeriana (1954-1962). El 2016 publica l'adaptació al còmic de la novel·la Intemperie (Seix Barral, 2013) de l'escriptor Jesús Carrasco, editada per Planeta Còmic.




Millor fanzine espanyol del 2016: Paranoidland
Paranoidland és un fanzine de publicació bimestral que compta amb històries originals de diversos autors de còmics espanyols. Quatre històries principals publicades per entregues, i cada número compta amb històries autoconclusives i il·lustracions d'autors convidats. Sis números seran els necessaris per completar les diferents històries. Ni més ni menys.






Gran Premi del Saló: Josep Maria Martín Saurí (foto de RTVE).
Nascut a Barcelona el 1949, la seva trajectòria agafa impuls a partir del 1973, quan dibuixa una historieta de vuit pàgines per a la revista Pulgarcito (Editorial Bruguera). A partir del 1975 comença a treballar amb editorials estrangeres, dibuixant primer històries romàntiques i més endavant de terror. Durant els anys 80 col·labora amb la revista Interviú i il·lustra per a Bruguera les biografies d'Alejandro Magno i Shakespeare. En aquesta dècada també conduirà la seva activitat professional cap als dibuixos animats, sense deixar de publicar tant a Espanya com a Europa i als Estats Units. A partir del 1994 comença a col·laborar amb Enrique Sánchez Abulí, publicant La papallona i la flama, amb ACME a Itàlia i amb RBA a Espanya, i continuaran treballant junts per a editorials italianes i franceses. A finals de la dècada dels 90 comença a treballar més amb productores de cinema i televisió, també a espots publicitaris i dibuixos animats. El 2007, aprofitant el 25è aniversari de la seva publicació, Norma reedita un dels seus àlbums emblemàtics, L'Odissea, realitzat juntament amb Francisco Pérez Navarro.

 



Premi del públic: Fantasy West de Carlos Díaz Correia i Jacobo MárquezFantasy West és un còmic ambientat al Far West americà de finals del segle XIX, amb la peculiaritat que criatures fantàstiques com gegants, trols o centaures conviuen amb indis i texans. Està escrit per Carlos Díaz Correia i dibuixat per Jacobo Márquez.


(Carlos Díaz Correia i Jacobo Márquez rebent el premi)  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris