[Crítica] DRAGON BALL SUPER: BROLY - Tatsuya Nagamine, 2018

-TÍTOL ORIGINAL: Doragon bôru chô: Burorî
-ANY: 2018
-DURACIÓ: 100 min.
-PAÍS: Japó
-DIRECCIÓ: Tatsuya Nagamine
-DIRECTOR D'ANIMACIÓ: Naohiro Shintani
-GUIÓ: Akira Toriyama (Personatges: Akira Toriyama)
-MÚSICA: Norihito Sumitomo
-PRODUCTORA: Toei / Shueisha / Toei Animation / Bandai Co., Ltd.







La posició d'Akira Toriyama respecte a Bola de Drac en els darrers anys ha estat, més enllà d'aportar idees i dissenys de personatges per a Dragon Ball Super, intentar posar pegats a tots els buits argumentals que patia Bola de Drac. Aquests buits, sobretot predominants en els orígens dels Saiyans, al manga que ell mateix va dibuixar aquest és un tema que s'explora més aviat poc, cosa que la productora Toei Animation (l'encarregada de realitzar la sèrie televisiva així com els OVAs i pel·lícules de la franquícia) sí que ha explorat sense la col·laboració de Toriyama, és a dir, d'una manera no oficial. Toriyama, amb mangas com Jaco, the Galactic Patrolman, així com diverses entrevistes que explicava l'origen dels Saiyans, ha pretès donar un ordre i una coherència als orígens de Bola de Drac que avui, amb Dragon Ball Super: Broly, s'ha materialitzat oficialment amb la seva col·laboració explícita escrivint el guió.

Dragon Ball Super: Broly està dirigida per Tatsuya Nagamine, responsable de les pel·lícules d'One Piece, i sobretot -i més important- ha estat animada per Naohiro Shintani. Aquest era un punt que preocupava el fan de la sèrie, ja que, precisament Dragon Ball Super, no pot presumir de tenir una animació a l'alçada del que es va veure els 25 anys abans, com eren aquelles baralles èpiques, amb dolents dolentíssims, i sobretot un fons tan humà dels protagonistes que van convertir Goku, Vegeta, Cor Petit en inoblidables per a tota una generació. Nagamine amb Shintani aconsegueixen amb Dragon Ball Super: Broly recuperar aquelles experiències que van fascinar els fans. I és que sens dubte ha estat tot un encert deixar de banda personatges com Goku i Vegeta, molt utilitzats durant molt de temps, i centrar-se en un punt sensible i necessitat d'arguments com és l'origen dels Saiyans, a més de recuperar-ne un dels dolents més aclamats de la franquícia com és Broly, i sobretot la de mimar al màxim la qualitat de les baralles. I és que Dragon Ball Super: Broly és el més semblant a Bola de Drac Z que hem vist en vint anys.

La pel·lícula té una primera meitat centrada en els Saiyans i la seva relació amb Freezer, les polítiques de selecció de guerrers de la raça, els pares de Goku (inclosa la mare, anomenada Gine), el destí del planeta Vegeta, i Broly i el seu pare Paragus que són enviats a un altre planeta. Sobre això, cal oblidar l'OVA dirigit per Mitsuo Hashimoto el 1990, i acceptar com a oficial el que s'ha vist ara. És per això que poden grinyolar alguns detalls com els de Bardock, pare de Goku, mostrat ara com algú amb menys caràcter i sí més paternal del que li havíem conegut anteriorment, o fins i tot el seu propi destí fatal, que aquesta vegada la seva lluita suïcida per salvar el planeta Vegeta queda completament dissimulada però no absent, ja que al manga original d'Akira Toriyama sí que es mostra. A propòsit d'això, creix el nadó protagonista de la pel·lícula: Broly, un personatge ben treballat i que Toriyama esbossa d'una manera molt més polièdrica que el que s'ha vist en tres OVAs anteriorment, és a dir, rebel·lant molt més sobre ell, el seu caràcter i la seva força.

Com a novetat també apareixen a la trama una sèrie de secundaris interessants com Cheelay, Lemo o Kikono, que aporten recursos a la trama de la pel·lícula, encara que els seus dissenys estètics es veuen massa infantilitzats. I pel que fa a Freezer, es mostra caricaturitzat en excés en la seva motivació de venjança contra Goku i Vegeta, per a un personatge que és pur malament, però també un galant segur de si mateix, superb i incapaç de distingir el que és bo del que és dolent. Sens dubte, l'humor que li ha volgut aplicar Toriyama al personatge no fa gràcia a ningú.

Amb això, Freezer torna a la Terra al costat del reclutat Broly i Paragus per utilitzar les boles de drac i ja de pas venjar-se de Goku i Vegeta, moment que esclata una brutal baralla. Aquesta baralla és una brutalitat incansable. Shintani aprofitant els avantatges del CG i arrodoneix una baralla d'uns 40 minuts que acaba sent un espectacle èpic d'hòsties i violència, velocitat i cabrioles que deixarà al·lucinat a qualsevol, on les hòsties tornen a fer mal de veritat, les explosions ni es veuen venir, i tot està animat amb una qualitat de detall mai vist a Bola de Drac. A més, el color que se li ha aplicat al dibuix es desmarca de les textures blavoses i liloses de Dragon Ball Super per retrocedir (només en aparença) als acetats dels anys noranta, a aquesta animació que tant hem enyorat veient Super. Només retreure un excés de continuïtat a la baralla, de ser massa frenètica i no deixar respirar l'espectador per deixar aflorar l'èpica, de la mateixa manera que es va fer a Bola de Drac i Bola de Drac Z, quedant aquesta vegada en un exercici que certament deixa esgotat l'espectador.


En conjunt, Dragon Ball Super: Broly, que no oblidem que és la pel·lícula número 20 de la franquícia, serveix per donar una consistència a aquest passat que ha estat el detonant de diverses sagues de la franquícia de Dragon Ball. Per explicar-ho Akira Toriyama ha precisat en el seu repertori de personatges Bardock, Rei Vegeta, Rei Cold, Raditz o Nappa, posar en escena altres com Gine o Cheelai, treballar una història sobre el funcionament del planeta Vegeta i el que va acabar ocorregut en ell, a més de temes desconeguts fins ara com és l'aparició de Freezer succeint al seu pare al tron, la creació dels scouters dels soldats o l'inventor en general de tota aquesta tecnologia. Sens dubte, Dragon Ball Super: Broly és una pel·lícula necessària, consistent i sobretot convincent, pensada sobretot per als no-iniciats. Llàstima que al Japó hi hagi restricció amb l'ús de la sang i aquest infantilisme de fons que acompanya Dragon Ball Super des del seu inici, però la resta és un treball satisfactori i que engrandeix encara més la porta del nou arc argumental de Dragon Ball Super que ja ha començat a publicar-se al Japó.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris