[Crítica] BOLA DE DRAC Z: LA BATALLA DEL DÉUS - Masahiro Hosoda, 2013


-TÍTOL ORIGINAL: Doragon Bôru Zetto: Kami to Kami
-DIRECTOR: Masahiro Hosoda
-GUIÓ: Yûsuke Watanabe (Cómic: Akira Toriyama)
-ANY: 2013
-DURACIÓ: 85 min.
-PAÍS: Japó
-MÚSICA: Norihito Sumitomo
-PRODUCTORA: Toei Animation






Recordo que era molt jove quan ja vaig tenir a les mans el meu primer còmic de Bola de Drac per allà l'any 1993. Des de llavors he de reconèixer que no he parat de consumir productes de Bola de Drac a més dels còmics, com la sèrie, cromos, videojocs, llibres i en si tot el que tingués a veure amb el món creat per Akira Toriyama. Ja són vint-i-sis anys de Bola de Drac, i des del seu inici, gràcies a convertir-se en un dels productes culturals més rendibles de la història, no s'ha parat mai d'oferir nous productes als fans per satisfer les seves ànsies de voler veure coses noves. L'últim en arribar ha estat l'esperadísima Bola de Drac Z: Battle of Gods.

Quan es va estrenar al Japó el 30 de març de l'any 2013 es va convertir instantàniament en un rotund èxit de taquilla: més d'un milió d'espectadors i gairebé 19 milions de dòlars en la seva segona setmana en cinemes. Només es va projectar en 328 sales, però va aconseguir col·locar-se com la cinquena pel·lícula més taquillera de la seva setmana d'estrena en l'àmbit mundial. Cal no oblidar 2 coses: primer que Bola de Drac no projectava cap pel·lícula en cinemes des de feia disset anys, com va ser amb Bola de Drac: El camí cap al més fort, feta el 1996, i segon que el que realment ha fet entusiasmar al fan ha estat la participació d'Akira Toriyama no només en la creació del guió, sinó també en l'animació. Segons les seves paraules, mai s'havia involucrat tant en una producció d'animació, i clar, l'expectació que s'ha creat ha anat creixent com l'escuma. A més el director de la pel·lícula és Masahiro Hosoda, un dels quatre directors que va tenir la sèrie d'animació, i per tant, aparentment, Battle of Gods hauria de ser un valor segur.

La pel·lícula se situa poc després que Bu morís derrotat per la bola Genki de Goku al planeta dels déus, en aquesta dècada en blanc entre els capítols 517 i 518 de la sèrie i el manga. La història explica com Bills, el Déu de la destrucció, després de despertar de la seva letargia gràcies al seu fidel servidor Wiss, veu com Goku va derrotar a Freezer sent aquest un Super Saiyan. Això li fa recordar un somni que va tenir sobre el "Super Saiyan Déu", algú que segons el Peix oracle pot igualar en poder. Ràpidament Bills creu que Goku podria ser el Super Saiyan Déu i decideix anar a buscar-per veure si ho és en realitat, fins que li troba al planeta de Kaio Sama del Nord, on s'estava entrenant. Allà disputaran un combat amb Goku convertit en Super Saiyan 3, però no pot contra el Déu de la Destrucció i cau derrotat en dos cops. Davant la decepció Bills decideix anar a la Terra a comprovar si algun dels 4 Saiyans que queden allà és el "Super Saiyan Déu"..


La pel·lícula segurament decebrà tot aquell amant del Toriyama més seriós i violent com el de la saga de Freezer o Cèl·lula, ja que més aviat segueix la línia dels últims especials que ha anat traient a mercat la franquícia com a Pla per erradicar als Saiyans (2010) o Episodi de Bardock (2011), amb fortes dosis d'humor i plantejaments que filen encara més prim d'una història tan complexa i plena d'incoherències com la de Bola de Drac. Que ningú s'esperi amb Battle of Gods una pel·lícula dura en què vegem als nostres herois vivint situacions al límit, sagnant, destruint edificis a conseqüència de les baralles, o transformacions que sorgeixin a través de la ràbia i l'orgull. No. Battle of Gods és una pel·lícula que clarament fa servir un to humorístic i que no té cap classe de maldat, fins i tot Bills, en el fons, és algú que no és dolent, simplement és el Déu de la Destrucció i igual que hi ha déus que creen planetes ell els destrueix. De fet, Toriyama ja va advertir que Battle of Gods suposaria un retorn a l'atmosfera "familiar" original, afegint una mica de gust modern "al Bola de Drac Z" perquè així pares i fills puguin anar junts a cinema ... ¿?

Funciona? En absolut. Si bé els aspectes tècnics actualitzats han aconseguit baralles molt espectaculars i un major realisme en l'animació, el que falla Battle of Gods és en una cosa tan simple com el "respecte". ¿Respecte a què? Respecte a l'estètica d'uns personatges que han perdut realisme i detall si comparem amb la sèrie, també respecte al que són, ja que hi ha escenes com ho de fer ballar a en Vegeta o de veure cantar a en Cor Petit en un karaoke resulten molt indignes. O també el fet de dissenyar un rival com Bills estèticament tan lleig; Pilaf i els seus camarades convertits misteriosament en nens petits; Krillin sembla un altre; Tingues Shin Han sembla que vagi disfressat,... Molts detalls que faran disgustar als fans que volen veure una pel·lícula que torni als temps de Bu, amb batalles violentes i personatges plens d'orgull, i el que es trobarà és amb una pel·lícula on predomina l'humor i no té l'emoció.

Tampoc m'ha convençut una història que pensa més a homenatjar el món de Bola de Drac que ha explicat alguna cosa que interessi. Pel·lícules com L'atac el Drac (1995), que personalment és la millor pel·lícula de la franquícia, amb tot just 45 minuts explica una història treballada on l'èpica té un paper molt fort. Més enllà que Battle of Gods tingui un to més humorístic, la seva història es limita a la recerca de l'Super Saiyan Déu, una bestiesa que Goku aconsegueix fàcilment i que fins i tot no serveix per al que hauria de... Aquí ho deixo.

Em fa la sensació que he criticat la pel·lícula més com a fan decebut que com a espectador objectiu. Però sigui com sigui la pel·lícula és molt pobre, no té èpica, no té emoció, l'animació ha perdut detall respecte a la sèrie, i la història és una ximpleria. Tampoc m'ha agradat l'enfocament que s'ha fet cap a la societat occidental, amb alguns gags d'humor basats en la gastronomia japonesa que només funcionaran fora del Japó, com és el del wasabi. Això sí, amb Battle of Gods Toriyama ha aconseguit el seu particular homenatge a la sèrie, on apareixen tots els personatges del manga aprofitant la celebració del 39 aniversari de Bulma, fins i tot hi ha un cameo per al Dr. Slump i del Rei Vegeta ... També té moments molt divertits com el desafiament de Majin Bu a Bills per un plat de púding, que si funcionen és precisament per saber explotar la naturalesa de determinats personatges sense fer hipèrboles. Benvinguda sigui, però no m'ha agradat gens.



EL MILLOR: Un parell d'escenes: 1) el desafiament pel plat de púding entre Bills i Majin Bu. 2) L'explosió de ràbia de Vegeta després de l'agressió de Bills a Bulma.

EL PITJOR: Tota la resta. Es tracta d'un homenatge fallit on el pitjor és la deformació que pateixen alguns personatges cap a l'humor. Això és Bola de Drac Z, i aquí falten baralles, violència i emoció.  


Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris

  1. La veré por que hay que verla pero vamos no me inspira mucha confianza y encima el malo da vergüenza ajena.

    ResponElimina
  2. Te va a decepcionar, no lleves demasiadas expectativas...

    ResponElimina