[Crítica] YUMMY - Lars Damoiseaux, 2019

 


-DIRECCIÓ: Lars Damoiseaux

-GUIÓ: Lars Damoiseaux, Eveline Hagenbeek

-ANY: 2019

-DURACIÓ: 88 min.

-PAÍS: Bèlgica

-MÚSICA: Nico Renson

-FOTOGRAFIA: Daan Nieuwenhuijs

-REPARTIMENT: Maaike Neuville, Bart Hollanders, Benjamin Ramon, Clara Cleymans, Annick Christiaens, Eric Godon, Joshua Rubin, Taeke Nicolaï, Tom Audenaert, Noureddine Farihi, Dimitri Thivaios, Louise Bergez, Stijn Van Opstal, Isabelle van Hecke, Hannelore Vens

-PRODUCCIÓ: 10.80 Films, A Team Productions, Everstory Productions. Distribuïda per Raven Banner Entertainment






"Els grossos som els millors" deia un amic punk que li era igual, d'aquells que van viure de pressa i van morir joves (que en pau descansi). Ell segurament mai no hauria trepitjat una clínica de cirurgia estètica per treure's un tatuatge, rejovenir la pell o reduir-se els pits que tenia fruit de la seva obesitat. Li era igual, perquè tenia salut mental. Però hi ha gent que sí, gent amb cos privilegiat que igualment decideix posar en risc la seva salut per millorar detalls del seu cos, com la protagonista de Yummy, que acudeix a una clínica per reduir la seva enorme talla de pit. Hi ha res podrit a l'interior d'aquestes persones? Potser sí, i la Yummy s'encarrega de donar forma a aquesta metàfora.

Yummy és una pel·lícula en què els cercadors de bellesa mitjançant cirurgia acaben convertits en horrible zombis. Un mad doctor a la recerca d'aturar l'envelliment és el culpable. Res de nou a primera vista, però de vegades menys és més, i de vegades fer bé el que és senzill no resulta tan fàcil. Yummy una comèdia de terror que aconsegueix els aplaudiments del públic, i es postula com una de les millors pel·lícules de zombis dels darrers anys.

Yummy segueix la protagonista tetuda (Maaike Neuville) i un grup de supervivents, que queden tancats dins de la clínica i hauran de trobar una sortida per fugir. És clar que, els zombis no els ho posaran fàcil. En tot aquest procés, Yummy és agressiva quan toca i amb un humor negre força dosificat també quan toca, evitant així la burla. A més, aconsegueix no decaure en cap moment gràcies a un ritme ràpid ple d'acció i de morts que no dóna peu a l'avorriment. També ajuden un grapat de personatges estereotipats que donen joc a la història.

I és que el seu director, el debutant d'origen belga Lars Damoiseaux, confecciona un guió amb cura, amb escenes d'aquelles que es queden gravades a la memòria. Es nota mim a Yummy, que està feta per fans i per a fans, i escenes com la del penis amputat ho demostren.

Cal destacar també la seva generositat en el gore físic, encara que cal retreure-li que el reforç que el fa a través del CGI no acaba de ser convincent, es veu pobre tot allò digital.

Anoteu bé aquest curiós títol, Yummy, pel·lícula belga del 2020 dirigida per Lars Damoiseaux en el que és el seu debut al cinema. Ho fa amb una pel·lícula de zombis de tall clàssic, amb un missatge modern i una forma atractiva. Potser Yummy no diu res de nou, bàsicament perquè el preocupa molt més que el fan del terror gaudeixi com un nan, i ho aconsegueix.  



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris