[Crítica] eROTik - Domiziano Cristopharo, 2019

 

-DIRECCIÓ: Domiziano Cristopharo

-GUIÓ: Domiziano Cristopharo

-PAÍS: Turquía

-ANY: 2019

-MÚSICA: Domiziano Cristopharo, Antony Coia

-REPARTIMENT: Adam Western, Simone Avincola, Altabaqat Alquswaa, Alsayidat Bulsi






El criminòleg Robert Ressler va treballar a l'FBI i va arribar a conèixer els assassins en sèrie més populars dels Estats Units. Després de retirar-se, va defensar al seu llibre Dins del Monstre que aquests criminals que estan a mig camí entre la malaltia mental i la criminalitat, han de ser "protegits" de la justícia per ser estudiats i així arribar a entendre millor que passa dins dels seus caps. Tot plegat amb l'objectiu d'aconseguir una prevenció més precisa perquè no es repeteixin nous casos.

Entendre per què un assassí com Jeffrey Dahmer creia que menjar part de les seves víctimes serviria perquè en formessin part, o sentir excitació per un cos mort, es fa difícil d'aconseguir. Aquestes, entre moltes altres barbaritats, són tractades a eROTik, pel·lícula dirigida per Domiziano Cristopharo que explora el perfil psicològic de l'assassí des de la morbositat més explícita de la necrofília i el canibalisme, però també des del drama per la seva condició de subjecte inadaptat i malalt mental.

eROTik no és una pel·lícula que justifiqui, ni tan sols és fidel al cas real, però aprofita aquest cas per presentar-nos una persona anomenada Dahmer que viu aïllada en una casa gran i fosca, convivint amb cadàvers putrefactes amb els quals té sexe i s'alimenta. El títol és un joc de paraules entre eròtic i putrefacte en anglès, i el seu argument té semblants a Nekromantik de Jorg Buttgereit, cineasta alemany a qui va dedicada la pel·lícula als crèdits.

Narrada amb molta senzillesa narrativa, la pel·lícula convida l'espectador a introduir-se dins el cap de Dahmer, per la qual cosa els únics diàlegs de la pel·lícula són les veus que sent l'assassí al seu interior. L'actor que l'interpreta és Adam Western, que veiem massa rígid durant tot el metratge demostrant que en realitat no és actor, però el seu treball exigeix ​​interpretar escenes difícils, amb sexe explícit amb cadàvers, passar la llengua per llocs desagradables, i en general una sèrie d'actes que no tot actor podria fer. eROTik és una pel·lícula escatològica i malaltissa no apta per a sensibles.

Domiziano Cristopharo escriu una història que té en compte els processos pels quals passa un assassí en sèrie: fantasies, seducció, captura, assassinat, fetitxisme i culpa. Tot això acompanyat sempre per una banda sonora que s'esforça per generar tensió, però creiem que l'escàs treball escenogràfic així com un simplement correcte treball d'il·luminació és insuficient en conjunt per generar un ambient d'incomoditat a l'espectador. És tot massa verité, o barat. Tanmateix, aquesta naturalitat en la posada en escena d'eROTik allunya la pel·lícula d'un film de terror i l'acosta més al costumisme, i en això, la cara freda i inexpressiva d'Adam Western juga a favor seu i aquí sí que aconsegueix generar incomoditat. Diguem que ens creiem el personatge.

Tot i aquestes mancances en la posada en escena, a eROTik és tot tan gràfic que el veritable impacte és el realista que són les atrocitats mostrades. Fins i tot, com a picada d'ullet al cas real de Dahmer, hi ha una escena on s'injecta àcid al cervell d'una de les seves víctimes.

eROTik és una pel·lícula petita, molt violenta, gràfica i escatològica, però també desconcertant per tot el que relaciona amb rituals previs a l'embassament dels cossos, així com alguns malsons que pateix l'assassí. He de reconèixer que aquest discurs més oníric de la pel·lícula m'ha desconcertat una mica. En tot cas ho agraeixo, ja que Dahmer és algú amb la psique tan aberrada que l'error més gran que podia cometre la pel·lícula és intentar interpretar aquests actes, perquè això implicaria compadir l'assassí pels seus problemes mentals. eROTik és un retrat a un assassí en sèrie, sense documentar, ni justificar ni edulcorar la cara més fosca de la raça humana.  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris