"L'enterrament més espectacular de segle"


Aquesta afirmació no la faig jo, la va fer el The New York Times quan una actriu famosa es va suïcidar. ¿Marilyn Monroe? Ho podria haver estat, però no. Es tracta de Ruan Lingyu, una noia d'origen xinès que va arrasar a les taquilles de cinema del seu país en els anys 20 i 30 amb un parell de dotzenes de pel·lícules melodramàtiques. Que no la coneixes? No passa res, el rar és conèixer-la, i encara que la meva intenció en aquesta actualització del bloc no és centrar-me en aspectes biogràfics crec que és interessant deixar constància de quatre coses.

Com indico el seu nom és Ruan Lingyu. Però aquest és el nom artístic, el que va utilitzar l'actriu un cop es va consolidar en la professió, així que originàriament es deia Ruan Fenggeng i provenia d'una família cantonesa de Xangai. Va néixer el 1910, i la seva vida va ser una desgràcia a causa dels maltractaments que rebia del seu marit Zhang Damin, a més de no ser-li fidel i malbaratar els diners. És per això que Lingyu va veure la necessitat de treballar i així aconseguir els diners necessaris per viure, quan tot just tenia setze anys. Era 1926, i amb l'ajuda de Zhang HuiChong, (germà gran de Zhang Damin i una estrella de cinema molt coneguda en els anys vint), Ruan va passar una audició per a un paper en la pel·lícula de Richard Poh The Nominal Couple; la que fet i fet seria la del seu debut en el cinema. Contra pronòstic, Ruan Lingyu es va convertir en una estrella de cinema del seu país.

Va realitzar diferents pel·lícules de molt èxit, en què destaquen The Peach Girl (1931) i New Woman (1934), però com comentava la seva vida personal era una desgràcia. Ella també li era infidel al seu marit Zhang Damin, ja que tenia una amant anomenat Tang Jishan, un fet que va sortir als mitjans de comunicació i va provocar un escàndol. El més curiós de tot és que Tang Jishan també li era infidel. Tota aquesta situació va fer que els mitjans assetgessin a la jove actriu de tal manera que incapaç de suportar-es va suïcidar el 8 de març de 1935, quan tenia només vint-i-cinc anys, prenent una sobredosi de píndoles per dormir a la residència de Tang Jishan.

El més curiós de tot, i l'excusa per actualitzar el blog, és el que va venir després: el funeral. El país sencer va entrar en estat de xoc, i ja se sap, a la Xina si alguna cosa abunda són xinesos, així que els actes funeraris van ser demogràficament parlant enormes. Milers de persones van acudir a la capella ardent a WanGuo, i fins i tot es van produir 3 suïcidis! Per no parlar del seguici fúnebre, que va arribar a ser de fins a 5 quilòmetres de llarg, i s'estima que unes 300.000 persones van acompanyar a Ruan Lingyu fins al seu lloc de descans. També tots els diaris de Xangai van publicar edicions commemoratives en honor seu, i va ser llavors quan el The New York Times va dir en les seves pàgines "l'enterrament més espectacular de segle". El més segur és que no coneguessin a l'actriu, però la veritat és que la gent mobilitzada va ser enorme ... i 3 suïcidis en el seu honor! ¿?

L'enterrament va tenir lloc el 14 de març.  





I he de donar les gràcies a La Història del Cinema, pel·lícula documental dirigida per Mark Cousins, que a part de ser genial em va fer descobrir aquest succés. 


Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris