Presentació "La sèrie de la teva vida": Bola de Drac


Que Bola de Drac és un fenomen de masses és una cosa fins i tot estúpida de recordar. Que ho és a Catalunya amb Bola de Drac, gairebé que també. Però dir que ho són també els dobladors al català de Goku i Vegeta (Marc Zanni i Joan Sanz) això ja no és tan normal. Doncs si, aquests mediàtics dobladors de la sèrie de les nostres vides avui en dia s'han convertit en personatges que estan presents en la nostra cultura popular a causa -sobretot- a la tornada en emissió de Bola de Drac a TV3.

Penso que hi ha un factor clau que justifica aquest fet tan anormal, m'explico. Bola de Drac no és una sèrie eterna, fins i tot Toriyama ha dit en multitud d'ocasions que ha acabat aclaparat amb la sèrie vista les exigències dels productors a presentar nou material, arribant fins i tot a publicar-se més ràpid l'anime que el manga que ell mateix dibuixava amb Bola de Drac Z. d'aquesta manera, Bola de Drac ha vist finalitzada seves aportacions noves a la indústria malgrat que a comptagotes podem anar gaudint de nous -i mediocres- OVAs, o fins i tot sèries intranscendents com Dragon Ball Z Kai, que curiosament Toriyama està al darrere. Però tornant als nostres dobladors, penso que ells, amb les seves veus, van aconseguir fer-se seus els personatges, els van donar un carisma especial, vida, i si no podem tenir nou material -sobretot- doblat, sempre ens quedarà aquella ànima indestructible com són les veus de Marc Zanni i Joan Sanz, dues persones actuals que sempre seran la cara -i veu- visible de Bola de Drac. I això per què s'ha produït? És una resposta que ningú sap, ja que si ens fixem en el cinema o televisió en general, l'ofici de doblador està realment mal vist, amb una idea popular que ells acostumen a ser els responsables de treure l'ànima al material original, una cosa que no passa amb l'anime català curiosament. Per aquest motiu, amb la present edició del Saló del Manga, tots dos dobladors han estrenat el llibre La sèrie de la teva vida: Bola de drac, una obra que pretén respondre a les inquietuds que els fans de la sèrie contínuament plantegen als dobladors a través de les xarxes socials. I, com no podia ser d'una altra manera, Zona Morta ha acudit a la presentació per al públic del llibre, sorpresa per la massiva afluència de fans que ja feien cua fins 2h abans de començar -unes 500 persones en un aforament de 150- que ha fet dividir la presentació en dues sessions de 30 minuts perquè així, com a mínim, poguessin assistir el màxim de persones possible.

La presentació s'ha realitzat en un to més aviat informal, i és que lluny de ser una roda de premsa el que s'ha fet ha estat complaure els assistents explicant algunes anècdotes que es podran llegir en el llibre, alguns diàlegs habituals dels personatges , i alguna que una altra curiositat sobre la resta de dobladors. El que si que ha estat interessant és que La sèrie de la teva vida: Bola de Drac, s'ha convertit en el llibre més venut de la història de la sala, batent rècords en els poquíssims dies que porta a la venda, cosa que demostra l'arrelats que estan a la cultura popular catalana aquests dos dobladors i tot el que gira al voltant d'ells amb Bola de Drac -per no parlar del rècord Guinness que es va aconseguir ahir-.



Joan Sanz Bartra

El llibre està escrit a quatre mans i totalment autofinançat, cosa que dóna més valor als seus responsables a l'ésser totalment personal. A més, tant Joan Sanz com Marc Zanni són excel·lents escriptors més enllà de la seva professió vocal, amb algun premi literari a l'esquena, el que assegurarà a l'espectador poder gaudir d'una lectura àgil i ben escrita. El projecte va néixer just quan els dos autors van començar amb el doblatge de Bola de Drac Z Kai, quan de sobte van començar a comentar algunes anècdotes del passat, i Joan Sanz li va dir a Marc: "estic cansat de respondre sempre a totes aquestes preguntes que em fan els fans de Bola de Drac", una queixa que Marc es va solidaritzar en ocórrer-exactament el mateix. A partir d'allí va sortir la idea d'intentar escriure un llibre explicant totes aquestes inquietuds dels fans cap a ells, o directament sobre el doblatge, però el més curiós és que Marc ja tenia alguna cosa escrita prèviament, una mena d'esbós que va servir de detonant per acabar de llançar-se a explotar aquella idea. També hi ha un altre motiu que els va fer decidir, i és que es van adonar que els aficionats a la sèrie estimaven als dobladors, una cosa que van poder notar en un emotiu vídeo penjat a YouTube sobre els dobladors morts. Un motiu trist, i més encara quan Jordi Vilaseca, el doblador de Freezer en la sèrie, va morir dies abans de començar el doblatge de Bola de Drac Z Kai, i que a les xarxes socials es van poder veure comentaris de consol i afecte molt emotius cap a la seva persona per la seva tasca en la sèrie. Per tots ells, per Jordi Vilaseca, i després de vint anys, Bola de Drac ja és la sèrie de les seves vides, ho és tot, i La sèrie de la teva vida: Bola de Drac és un exemple d'això.

El que el lector podrà llegir és un recull de diferents anècdotes separades per temaris i capítols, recollides al llarg de les experiències de tots dos com dobladors de la sèrie en aquests últims vint anys, que es diu de pressa. En total són 279 pàgines, poques en comparació de les infinites experiències que hauran viscut tant Joan com Marc respecte a la seva relació amb tots els dobladors, moments complicats, situacions amb fans, les dificultats de conviure en la seva vida privada amb la seva veu, etc. Un llibre que segons expliquen, perfectament podria albergar 500 pàgines. Per tant, després de l'èxit que està tenint, barrejat amb la quantitat de material que hi ha, a ningú l'ha sorprès quan s'ha revelat que hi haurà "més", així que ningú pateixi, tindrem o bé més llibres o bé un altre "fenomen" que, segons paraules de Marc Zanni "és molt típic al Japó". Caldrà esperar. Abans d'això, el llibre caldrà explotar una mica, ja que els seus responsables volen fer una gira al voltant de diferents poblacions catalanes -incloent València i Balears- per fer arribar a tots els fans el contacte directe amb ells, signar llibres, i com a mínim , poder dedicar-los un "gràcies" per tota la fidelitat que han dipositat a la sèrie després tantíssims anys.

Per tot això, La sèrie de la teva vida: Bola de Drac, és un regal a tots nosaltres, per a tots aquells fidels espectadors que des de fa tants anys han seguit l'obra de Toriyama, i també per a tota aquella segona generació que l'ha descobert no fa tants anys. Planeta DeAgostini segueix traient els còmics, també els cromos que tantes hores va fer passar als més joves els diumenges al mercat de Sant Antoni de Barcelona intercanviant-se amb altres persones, la bogeria de les disfresses, o les pretèrites fotocòpies,… Tot, i tot això encara segueix viu! I tant Marc Zanni com Joan Sanz són els responsables que l'esperit segueixi, l'ànima de Goku i Vegeta, els nostres personatges, aquesta petita porció de la nostra vida. O potser, directament, La sèrie de la nostra vida.  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris