[Crítica] SPACE PIRATE: CAPTAIN HARLOCK - Shinji Aramaki, 2013



-DIRECTOR: Shinji Aramaki
-GUIÓ: Harutoshi Fukui, Kiyoto Takeuchi (Cómic: Leiji Matsumoto)
-TÍTOL ORIGINAL: lUchû Kaizoku Kyaputen Hârokku (Space Pirate Captain Harlock)
-ANY: 2013
-DURACIÓ: 115 min.
-PAÍS: Japó
-MÚSICA: Tetsuya Takahashi
-FOTOGRAFIA: Kengo Takeuchi
-REPARTIMENT: Animation
-PRODUCTORA: Toei Animation / Toei Video Co., Ltd







Els aficionats al Capità Harlock estan de sort: Toei Animation no només ha reviscut el Capità pirata de la mítica nau Arcàdia, sinó que ha aconseguit el que és més difícil: no decebre al fan. Si, amic i amiga que vas créixer veient les aventures espacials creades per Leiji Matsumoto en 1977, perquè estàs de sort amb aquest reboot anomenat Space Pirate: Captain Harlock. Fins a trenta-tres anys han passat ja des que la mítica nau Arcàdia va deixar de solcar l'espai amb la seva bandera pirata, i ara els bons de Toei Animation han llançat la casa per la finestra amb un projecte de 30 milions de dòlars de pressupost -la més gran inversió de l'estudi- per reviure a Harlock i companyia utilitzant les més avançades tècniques d'animació basades en la captura de moviment humà, i amb el 3D, per així accentuar encara més un títol que fins i tot no ha deixat indiferent a James Cameron.

I cinc anys de producció ha costat realitzar Space Pirate: Captain Harlock, poca broma. Un projecte dirigit al fan, a tot aquell que es va fer adult veient les aventures d'Harlock, Tadasi, Miime, Yattaran i Kei llançant-se a l'aventura de salvar la Terra de la invasió de les Amazones. El responsable de la pel·lícula és Shinji Aramaki, molt conegut al seu país per haver realitzat anteriorment pel·lícules d'animació de gran èxit com al seu dia ho van ser Appleseed: The Begginning, per exemple. I Aramaki no és ximple, ja que sap perfectament que el nostàlgic seguidor de Harlock s'ha fet gran, i per això mateix ha plantejat una pel·lícula que serveix com a homenatge per recordar velles proeses de la sèrie televisiva però amb un to més adult i fosc de l' que es pot veure en la sèrie d'animació, molt més apropiat avui en dia per a tot aquell fan. I això, lluny de quedar -podríem dir- "rar", tenint en compte que vam créixer amb una sèrie destinada a un target més juvenil, la veritat és que Space Pirate: Captain Harlock destella nostàlgia i emoció, dos sentiments que no són més que el resultat de la bona feina de Aramaki. Això si, la història, tot i no deixar de ser un reboot, no resultarà gens fàcil de seguir als iniciats amb les aventures d'Harlock i companyia, ja que el guió escrit per Harutoshi Fukui (novel·la Gundam Unicorn), no perd el temps a explicar certes coses oa presentar personatges, ja que dóna per fet que l'espectador és conscient d'aquesta "informació base".

Quant al visual sobren paraules, és millor veure. Com comentava, en la pel·lícula prima l'espectacle, utilitzant les més avançades tècniques d'animació CG, i això, més enllà de l'ús del 3D per potenciar la profunditat de l'espai i així guanyar en espectacle, serien les principals novetats respecte a l'animació tradicional japonesa de l'època. Això si, potser és possible que a algunes persones els sorprengui en negatiu, però la veritat és que el disseny dels personatges, nau, etc. resulta molt fidel a l'original, mantenint aquells cossos llargs i prims, a més de donar l'oportunitat de dotar la pel·lícula d'aquesta fotografia fosca, freda i realista, a més que l'ús del CG permet el desenvolupament d'espectaculars escenes d'acció que amb l'animació tradicional no podria. Tot això a càrrec d'un altre dels pesos pesants de la indústria d'animació japonesa com és Yutaka Minowa (Ninja Scroll), dissenyador de Madhouse. No estem davant d'una altra Final Fantasy, Space Pirate: Captain Harlock tot i tractar-se d'un blockbuster el temps la convertirà en un títol que no desapareixerà, i això és una cosa que James Cameron ja ha començat a insinuar tal com comentava.



És a dir, una pel·lícula que s'ha preocupat que cap fan quedi decebut, mantenint l'essència de les aventures d'aquest pirata de l'espai en un to més adult i fosc on prima l'espectacle. M'atreviria a dir que és fins i tot una de les pel·lícules de l'any.


EL MILLOR: Que es tracti d'una pel·lícula dirigida a tot aquell que va créixer amb Harlock i companyia, d'acord, i amb un treball d'animació E-P-I-C-T-A-C-O-L-A-R.

EL PITJOR: No tothom serà capaç de seguir certes informacions de la pel·lícula, ja que no es tracta d'una pel·lícula per a "iniciats".  


Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris

  1. De Shinji Aramaki solo vi Starship Troopers que es muy buena, el trailer de esta parece bastante espectacular la verdad.

    ResponElimina
  2. Se trata de una película que prima la espectacularidad ante una buena historia, y en este aspecto cumple a la perfección, pero en todo caso la historia no es más que la de un reboot.

    ResponElimina