[Crítica] TERRA FORMARS - Takashi Miike, 2016


-DIRECTOR: Takashi Miike
-GUIÓ: Yû Sasuga, Ken'ichi Tachibana, Kazuki Nakashima
-ANY: 2016
-DURACIÓ: 113 min.
-PAÍS: Japó
-FOTOGRAFIA: Hideo Yamamoto
-REPARTIMENT: Rinko Kikuchi, Rila Fukushima, Kane Kosugi, Emi Takei, Takayuki Yamada, Shun Oguri, Tomohisa Yamashita, Hideaki Itô, Masaya Katô, Eiko Koike, Rina Ohta, Mariko Shinoda
-PRODUCTORA: Warner Bros. Japón







Feia temps que no posava el punt de mira en una nova pel·lícula de Takashi Miike. Terra Formars, presentada al Festival de Sitges del 2016 en la seva secció oficial, és un dels blockbusters més divertits de la seva carrera, arribant a sonar amb força a tot el món per tractar-se de l'adaptació del manga d'èxit d'homònim títol creat per Yû Sasuga el 2011, a més de ser una pel·lícula que acull el bo i millor dels joves actors japonesos de moment. Una Live Action més de les moltes que està duent a terme darrerament el director japonès.

Per a qui no conegui el manga de Yû Sasuga, la història se centra en l'intent per humanitzar el planeta Mart. Per a això, al s. XXI, es va enviar una nau espacial a aquest planeta amb molsa i escarabats, perquè així es poblés el planeta i alhora es generés una atmosfera respirable per als éssers humans. Passats cinc-cents anys, 15 persones seleccionades entre els baixos de la societat japonesa hauran d'anar a Mart amb l'objectiu d'eliminar a totes les paneroles, a causa que, després d'aquests cinc-cents anys, aquestes han evolucionat fins a convertir-se en uns éssers de més de 2 metres, molt forts, i amb agilitat extrema. A més, odien als humans. Per tenir èxit en la seva missió, els 15 humans tindran una petita ajuda: el seu ADN ha estat modificat perquè, cada un, tingui un poder especial sorgit de la força d'un insecte determinat, que els servirà per lluitar contra les paneroles.

Un dels punts forts de Terra Formars és la seva potent història. Entre la comèdia i el fantàstic, Miike es nota que se sent còmode treballant una història que li permet dipositar tot el seu imaginari extrany amb tendència a la destrucció, aconseguint que Terra Formars abast per moments cotes de màxima espectacularitat. Però això sí, seria un error pensar que la present pel·lícula és només una obra de gènere fantàstic en la qual es veuen reflectits milions de iens de pressupost, a més de puntuals dosis d'acció i violència; No, Terra Formars va una mica més enllà, i és una pel·lícula que funciona bé per el seu rerefons de ciència-ficció al tractar un tema tan creïble com alhora exposat d'una manera divertida. Crec que la seva aparença gairebé infantil no desmereix una oportunitat als espectadors que busquin la barreja entre entreteniment i segones lectures: el regust pessimista que va tenir la ciència-ficció en els anys setanta ara ha estat reemplaçat últimament per un altre en què es qüestiona la bondat de l'ésser humà, així com la falta d'autocrítica, l'ambició individualista, però que també hi ha lloc a l'esperança a través de la superació personal. Tot això té com a fonament bàsic a Terra Formars.

On flaqueja la pel·lícula no és precisament en els aspectes tècnics, que curiosament estan molt ben trobats a excepció de puntuals detalls en què s'evidencia un mal acabat, alguna cosa bastant propis de cinema oriental, que no solen acabar bé les pel·lícules amb FX abundants... És curiós. En tot cas, Terra Formars flaqueja en el desenvolupament dels personatges. Gairebé 2 hores de pel·lícula en què 15 personatges han de prendre el seu corresponent protagonisme, és un error voler aprofundir a través de flashbacks en els seus orígens, en les seves pors i detalls foscos del seu passat, ja que això només serveix per trencar el ritme del guió i fer despistar l'espectador amb detalls que poc importen i aporten, i que a més li porten de tornada a la Terra. És probable -i ho poso en dubte perquè no he llegit el manga original- que aprofundir en aquests detalls serveix per entendre millor certes decisions que prenen alguns personatges al llarg de la història, però en el fons, crec que voler abastar-ho tot és un error, ja que el guió es ressent en la comprensió dels girs narratius, que estan narrats precipitadament i el desenllaç de determinats esdeveniments no és del tot clar.



Això sí, no es pot negar que el càsting d'actors és un luxe. Acull el bo i millor del cinema japonès més mainstream, com són els protagonistes de la saga Crows Zero (Shun Oguri, Tomohisa Yamashita), a més d'estrelles mundials com Rinko Kikuchi, entre altres cares conegudes. Estrelles populars al Japó que brillen per si soles a la pel·lícula, però no com a personatges, ja que es ressenten pel llarg càsting que taca una mica la seva participació en la pel·lícula, però que és una cosa inevitable. En tot cas, es nota que cada un d'ells ha participat anteriorment en pel·lícules d'acció amb batalles cos a cos, i s'agraeix el ben aconseguides que estan les seves escenes de lluita, que a més estan reforçades visualment per uns decents FX que maximitzen el seu efecte i aconsegueixen un espectacle visual molt potent.

No he llegit el manga de Yû Sasuga, ni tampoc he vist l'anime creat per l'estudi Liden Films. Sóc un simple espectador que ha vist Terra Formars com a espectador casual i per tant sense prejudicis, i s'ha trobat amb una obra de pur entreteniment a mig camí entre els Power Rangers i Starship Troopers, en què les escenes d'acció es combinen bé amb un to seriós, però que no descarta puntuals arestes frikis pròpies de l'humor nipó -i que només ells entenen-. També, la BSO que acompanya, es complementa bé amb els successos de la pel·lícula, signada per l'habitual ajudant de so en les pel·lícules de Miike, com és Kôji Endo. El ritme de la pel·lícula és forta, hi ha violència, desmembraments i moltes hòsties, i a més d'un guió que amaga puntuals girs narratius que no fan perdre l'interès per la trama en cap moment, tot i que, tal com comentava abans, de vegades no són del tot clar i costa situar-se.

Terra Formars mola, entreté, i a mesura que van passant els dies i he anat digerint la pel·lícula, s'aguditza en mi com un dels títols més entretinguts de Takashi Miike. Segurament no és la pel·lícula més rodona del director japonès, sobretot per aquests canvis de ritme precipitats intentant "treballar" a determinats personatges, però igualment Terra Formars és un Blockbuster que es passa volant, hi ha bones interpretacions i excel·lents escenes d'acció, i el seu rerefons crític -però alhora friki-, li dóna força i carisma a parts iguals.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris