La COVID-19 amenaça un 38 Còmic Barcelona que vindrà carregat de novetats

Imatge de fermesa. La direcció de Ficomic assegura que té previst un pla A, B, C... i fins i tot Z per afrontar l'amenaça de la COVID-19 al 38 Còmic Barcelona.


En dies com els d'avui en què el Coronoavirus ja s'ha convertit en pandèmia segons l'OMS, que Ficomic impartís la roda de premsa de presentació del 38 Còmic Barcelona és gairebé miraculós. Per sorprenent que sembli en primera instància, l'esdeveniment continua endavant, i la direcció de Ficomic continua treballant amb total normalitat en l'organització de les activitats. Sens dubte, la imatge de fermesa que han mostrat avui és digna d'admirar. Tot i això, asseguren també que tenen ben present l'actual situació del país i contemplen qualsevol possible escenari.

Així s'ha referit la directora general del 38 Còmic Barcelona, ​​Meritxell Puig. Va dir:


És un moment complicat al país. Queden dos mesos pel 38 Còmic Barcelona i nosaltres seguim endavant. Estem treballant amb la possibilitat que demà mateix ens obliguin a continuar treballant des de casa, perquè la seguretat va abans que res, però sempre tenint present que l'esdeveniment es realitzarà. En tot cas, si les coses van a pitjor, ja ho valorarem i prendrem una decisió. De moment nosaltres treballem amb les dates indicades i si hi hagués canvis ho anunciaríem d'aquí a un mes.


El 38 Còmic Barcelona es realitzarà entre els dies 8 i 10 de maig del 2020 a Fira de Barcelona, ​​amb horaris de 10h a 20h. Com indica Puig, Ficomic treballa amb normalitat, però tenint en compte tot possible escenari, i a més ha volgut subratllar que de moment cap convidat o editorial no ha cancel·lat la seva participació en l'esdeveniment.  



La granadina Belén Ortega creadora del cartell del 38 Còmic Barcelona


Una artista andalusa ha estat la creadora del cartell del 38 Còmic Barcelona. La intenció de Ficomic és que el cartell reflecteixi la nova etapa que ha emprès l'esdeveniment, alhora que la ciutat de Barcelona hi tenia presència.

Personalment ens encanta el cartell del 38 Còmic Barcelona. Hi destaca la presència de Gaudí amb el "trencadís" tan particular del seu estil, així com les torres de Fira de Barcelona, ​​per no parlar també del to adult i fantàstic de la il·lustració, que ret homenatge a H.P. Lovecraft. Segons Belén Ortega, ha tingut llibertat gairebé absoluta per fer el cartell.

Llicenciada en Belles Arts a la Universitat de Granada, i complementant els seus estudis a la Human Academy d'Osaka al Japó, Belén Ortega va obtenir en passades edicions del Saló el Premi al Millor Màniga al Saló del manga de Barcelona. És responsable de treballs com Himawari, Pájaro Indiano, i també la trilogia Millenium Saga, basada en l'obra de Stieg Larsson i que Norma Editorial ha publicat al nostre país. També ha començat a treballar a Marvel com a portadista i ho va fer recentment al Japó participant en un homenatge a Osamu Tezuka titulat Doppelgänger, amb guió de Víctor Santos, i que va ser publicat al país nipó a finals del 2019.  



Un 38 Còmic Barcelona carregat de novetats


Pel que fa a les novetats del 38 Còmic Barcelona, ​​atents al que s'acosta, perquè apunta maneres. Serà una edició renovada respecte a les anteriors, amb un nombre més gran d'activitats i espais, tant en relació amb els professionals com amb el gran públic. Anem per parts:

  • Còmic PRO: Un espai de networking, pensament, acció i oportunitats per al sector. Es desenvoluparà en 3 eixos: jornades professionals, revisió de portafolis i miratge de drets. Aquest espai obrirà les portes el dijous 7 de maig, un dia abans que el gran públic pugui assistir a l'esdeveniment, i per això els professionals gaudiran d'una jornada de treball amb tranquil·litat absoluta sense aglomeracions.
  • Alter Comic Barcelona: Un projecte en què es dóna oportunitat a les petites editorials, alternatives, fanzines, etc., perquè així puguin participar el Còmic Barcelona com a expositors. D'aquesta manera podreu vendre i promocionar les vostres obres i contactar amb altres creadors. Després de l'èxit de la passada edició el 2019, Alter Comic Barcelona consolida el seu espai i l'amplia amb més expositors.
  • Còmic Visió: És innegable la presència del còmic en alguns dels grans èxits de la indústria del cinema més recent, i per això el 38 Còmic Barcelona vol donar-li la rellevància que es mereix aquesta influència amb aquest espai anomenat Còmic Visió. En aquesta secció es reuniran professionals del còmic i del mitjà audiovisual que col·laboren –o ho han fet ja– amb la indústria del cinema, i que han fet obres de gran rellevància que han servit després d'inspiració per a la indústria del cinema. Aquest espai està coordinat pel guionista i cineasta Borja Crespo. És una de les novetats del 38 Còmic Barcelona
  • Comic Fantasy: Una altra novetat de 38 Còmic Barcelona. Aquest nou espai està dirigit per Cels Piñol, guionista i dibuixant que molts deuen recordar per Fanhunter. S'hi donarà referència a la fantasia, màgia i ciència-ficció que van de la mà dels jocs de rol, tauler, miniatures i cartes, una relació que s'inicia als anys 80-90. Hi haurà exposicions, tallers, autors convidats, etc.  


"50 anys de Mafalda a Espanya", la gran protagonista entre nombroses exposicions

Es confirmen les exposicions que es podran veure al 38 Còmic Barcelona. Destaca sobretot l'homenatge que es farà a Mafalda pels 50 anys de la publicació de l'obra de Quino a Espanya. Es titularà "50 anys de Mafalda a Espanya", i comptarà amb els dibuixos originals que va realitzar Quino per la Declaració dels Drets de la Infància (1979) (per encàrrec d'UNICEF), i també un homenatge a l'edició que va llançar l'editorial Lumen a Espanya avui fa 50 anys.

D'altra banda, el guanyador del Gran Premi del Còmic Barcelona el 2019, Antonio Altarriba, tindrà una exposició antològica dedicada a la seva obra. També es podrà gaudir de la mostra L'Univers! D'Albert Monteys, dedicada al que va ser guanyador del Premi a Millor Obra a Comic Barcelona 2020. D'altra banda, el públic també podrà gaudir de l'exposició Pel veïnat..., dedicat al còmic El Vecino, del guionista Santiago García i el dibuixant Pepo Pérez, que recentment ha estat adaptada a la televisió en una sèrie de Netflix dirigida per Nacho Vigalondo.

Pel que fa als més joves, que no oblidem que són el futur del sector del còmic, podran gaudir a la zona Comic Kids d'una exposició dedicada a alguns dels més destacats autors i obres nacionals de còmic infantil i juvenil, i als seus títols més recents. Per raons òbvies, les obres exposades estaran a la seva alçada (literalment).

Seguint amb la secció Comic Kids que, per cert, està recomanada per a públic d'entre 5 i 12 anys, tindrà moltes altres novetats respecte a l'edició 2019. S'impartiran nombrosos tallers i activitats repartides entre la Comicteca, el Taller de Còmic, el ComicPlay, el Còmic Xapa i Pintacares. A més, vindran com a convidats diferents autors i autores que faran les delícies dels més joves lectors.


Autors convidats

De moment Ficomic es guarda les identitats dels convidats que aniran al 38 Còmic Barcelona, ​​però s'anunciaran els primers les setmanes vinents. Tots participaran en conferències i diferents activitats que Ficomic està preparant, perquè així el gran públic pugui contactar amb ells i conèixer-los.

Tot i això, ja es coneixen algunes personalitats de la indústria del còmic que acudiran com a convidats al 38 Còmic Barcelona. Són els editors, i entre els confirmats hi ha Federico Zaghis (BeccoGiallo), Kari Torson (Dark Horse Comics) i Louis-Antoine Dujardin (Editions Delcourt). Tots ells, sens dubte, tindran molt protagonisme a la zona Còmic Pro, adreçada als professionals de la indústria.


Premis 38 Còmic Barcelona

Com cada any els premis del Còmic Barcelona són votats per professionals del còmic. Tenen com a objectiu la promoció i reconeixement dels nostres autors, alhora que donen suport a la tasca dels editors que aposten per ells, sense oblidar els joves valors i els Fanzines. En aquests premis es coneixeran les millors obres publicades a l'Estat espanyol a l'últim any.

El jurat està compost per Antonio Altarriba (Gran premi Comic Barcelona 2019), Ana Galvañ (autora), Cristina Hombrados (Associació de crítics i Divulgadors de Còmic a Espanya), Ulisses López (Associació d'Autors de Còmic d'Espanya), Iván Marugán (llibreter especialitzat, Akira Comics), Álvaro Pons (Director de la Càtedra d'Estudis del Còmic de la Universitat de València, i crític de còmics), Marika Vila (autora, tècnica editorial) i Antoni Guiral (crític, editor, guionista d'historietes i comissari d'exposicions del 38 Còmic Barcelona).


Aquestes són les categories de premis del 38 Còmic Barcelona:

  • Gran Premi Còmic Barcelona
  • Millor Obra d'autor espanyola publicada a Espanya
  • Autora revelació amb el patrocini de la Fundació Divina pastora
  • Millor Còmic infantil i Juvenil d'autora espanyola publicat a Espanya
  • Millor obra Estrangera publicada a Espanya
  • Premi al Millor Fanzine

El dia 8 de maig es farà el lliurament de premis del 38 Còmic Barcelona a l'Auditori de Fira de Barcelona.


Venda d'entrades

Les entrades per al 38 Còmic Barcelona sortiran a la venda a finals de març, sense data concreta. La idea de Ficomic era primer presentar el cartell i també les primeres novetats, i posteriorment va començar amb la venda d'entrades. Caldrà esperar unes dues setmanes per poder comprar-les.

  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris