La primera pel·lícula d'animació japonesa

Dir quin va ser exactament el primer animi japonès de la història no és aigua clara, però sí que és cert que els historiadors més o menys donen per oficial una pel·lícula: Mukuzo imokawa i el guardià de l'entrada (Imokawa Mukuzo Gekanban no Maki). Es tracta d'una producció a càrrec de la companyia Tenkatsu datada el 1917, i que va ser dirigida pel dibuixant de màniga Oten Shimokawa.

Mukuzo imokawa i el guardià de l'entrada avui dia és una pel·lícula que es considera perduda.

Però per desgràcia, Mukuzo imokawa i el guardià de l'entrada avui dia és una pel·lícula que es considera perduda. No obstant això, se'n coneixen alguns detalls sobre la producció que ens permeten entendre el seu procés d'elaboració, encara que hi ha dues versions que discrepen entre elles. Algunes fonts argumenten que Oten Shimokawa va pintar en tinta directament a sobre dels fotogrames de la pel·lícula, però també hi ha qui diu que elaborava quadre per quadre amb dibuixos de guix en una pissarra. Fora com fos, tots coincideixen que era un clip d'animació de 5 minuts, en blanc i negre, i que no tenia so.

Pel que fa a la qualitat del dibuix i l'animació, lògicament era molt senzilla. I es veu que tant, que l'esperit autocrític i exigent japonès va fer que el mateix director Oten Shimokawa es decebés amb ell mateix per la qualitat del dibuix. Cal tenir en compte que en aquella època els japonesos no tenien cap mena de documentació sobre tècniques d'animació, per la qual cosa es va fer de manera improvisada.

Val a dir que exactament la primera animació japonesa la va fer Katsudo Shashin el 1907. Es tracta d'un breu clip animat de quatre segons de durada que va ser descobert el 2005. Per tant, aquest sí que es conserva.

  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris