Balanç del Sitges 2019: Repàs a les 38 pel·lícules que hem vist

Un llistat amb les pel·lícules que més ens han agradat, les que tornaríem a veure encantats, les correctes, però que no tornaríem a veure, i les que tenim claríssim que no suportaríem veure-les de nou.


Finalitzat ja al Festival de Sitges 2019 creiem oportú fer balanç de l'edició. Aquesta ha estat la tercera vegada que Zona Morta acudeix a l'esdeveniment acreditat com premsa, un permís que ens ha permès veure 38 pel·lícules i entrevistar a 6 persones, un ritme de treball superior al de les anteriors ocasions i que intentarem transmetre a través de la web al més aviat possible. De moment, ja teniu disponibles 20 crítiques, a més de les declaracions d'algunes rodes de premsa.

Dit això, el Festival de Sitges 2019 ha estat una edició marcada pel talent jove, ja que moltes de les pel·lícules partícips han estat òperes primes, d'entre les quals, un tal Galder Gaztelu-Urrutia ha arrasat a Sitges amb la seva pel·lícula El Hoyo. Això ha estat en detriment de les aportacions de les grans distribuïdores de Hollywood a facilitar els seus grans títols, com podien haver estat Joker o Terminator: Destino Oscuro, pel·lícules que, a hores d'ara ja, podem dir en veu alta que podrien haver participat al certamen, però que els seus propietaris es van negar a facilitar-les per diferents motius als quals no entrarem.

Aquesta negativa de les grans Majors ha servit perquè Sitges piqués a la porta de Netflix i que li cedís alguns títols. I així va ser, i Sitges 2019 va inaugurar el certamen amb En l'herba alta, a més de projectar pel·lícules com Fractured, la nova pel·lícula de Brad Anderson, o The Forest of Love de Sion Sono. Aquest és un detall important perquè pot marcar la tendència dels anys vinents, arraconant aquells titulazos propietat de les grans distribuïdores per veure un altre tipus de pel·lícules més lligades al mercat de les plataformes televisives. Ja ho veurem.

I finalment, un detall que considero el més important de tots: 22 pel·lícules de Festival han estat dirigides per dones, de les 171 programades. Aquesta dada confirma un canvi de paradigma en el món de cinema, al mateix temps que corona el Festival de Sitges 2019 com l'edició amb més directores de cinema de la seva història. Directores com Pollyanna McIntosh, Jovanka Vuckovic, Jen i Sylvia Soska, Lisa Takeba o Estéfani Céspedes, són alguns exemples multiculturals de la representació femenina al festival.

Algunes d'aquestes directores esmentades van ser convidades al Sitges 2019, i vam poder contactar amb elles perquè ens dediquessin uns minuts a respondre unes preguntes. De moment no desvelarem el nom de les persones que hem entrevistat, però ja us podem avançar que tenim molt bon material, i fins i tot alguna exclusiva ... Ja ho veureu! Ens la guardem per d'aquí a uns dies.

Pel que fa a les dades més econòmiques del Sitges 2019, òbviament la transparència per part de l'organització és la justa i necessària. Se sap que aquesta ha estat la tercera edició de la història del festival que més ha recaptat, arribant als 700.000 € només a taquilla, a l'haver venut unes 75.000 entrades. Això és esperançador de cara al futur, malgrat que aquest any un dels partners principals, Gas Natural, ha caigut, amb tot el que comporta.


El talent jove salva una edició marcada per l'apocalipsi de Mad Max


Com dèiem abans, el Sitges 2019 ha tingut programades 171 pel·lícules, i per motius obvis, és impossible veure-ho tot. No obstant això, de les 38 pel·lícules que hem vist, unes tres quartes parts ens han deixat un molt bon sabor de boca. Unes millors, altres inferiors i altres infames, però el que ens ha quedat clar és que desastres majúsculs només hem presenciat 6. Això contrasta molt amb el que hem viscut els anteriors anys, i per això considerem el Sitges 2019 com un any bastant bo.

A continuació mostrarem un llistat amb les pel·lícules que més ens han agradat, les que tornaríem a veure encantats, les correctes, però que no tornaríem a veure, i les que tenim claríssim que no suportaríem veure-les en un segon visionat. Per a nosaltres el cinema és una experiència basada en l'entreteniment, i sent bona o dolenta la pel·lícula, al final el que l'espectador vol és gaudir. Sincerament, no creiem que el crític de cinema hagi de fer pedagogia amb l'espectador.

Abans de repassar la llista, hem de dir que hi ha pel·lícules triomfadores al Sitges 2019 que no hem pogut veure, i ens quedarem amb les ganes. Títols com Vivarium, Riot Girls, Daniel is not real, Guns Akimbo, The Forest of Love, Kindred Spirits, The Lighthouse, Starfish, Bacurau, The Lodge i The Vigil, entre moltes altres, se'ns queden pendents per al futur. Però no hi ha problema, i és que no oblideu que després del Festival de Sitges comença tota la temporada de Festivals, on segur les podrem gaudir. Tant de bo cada any ens quedem amb 10-15 pel·lícules pendents de veure.

  


Les pel·lícules imprescindibles del Festival de Sitges 2019:

-El Hoyo – Galder Gaztelu-Urrutia
-Rabid – Jen y Sylvia Soska
-The Antenna – Orçun Behram
-Ready or Not – Matt Bettinelli-Olpin
-Punto Muerto – Daniel de la Vega
-Judy & Punch – Mirrah Foulkes
-Misterio de la Noche – Adolfo Borinaga Alix Jr.


Tornaríem a veure encantats:

-En la hierba alta – Vincenzo Natali
-Achoura – Talal Selhami
-Bloodline – Henry Jacobson
-Color Out of Space – Richard Stanley
-Cuerdas – José Luis Montesinos
-An American Satan – Aram Garriga
-Paradise Hills – Alice Waddington
-3 From Hell – Rob Zombie
-Darlin' – Pollyanna McIntosh
-Luz – Juan Diego Escobar Alzate
-I Trapped the Devil – Josh Lobo
-The Furies – Tony D'Aquino
-Infección – Flavio Pedota
-Signal 100 – Lisa Takeba


Ens ho pensarem dos cops abans de tornar a veure-les:

-Come to Daddy – Ant Timpson
-Little Monsters – Abe Forsythe
-The Nest – Roberto de Feo
-Swallow – Carlo Mirabella-Davis
-4x4 – Mariano Cohn
-Huachicolero – Édgar Nito
-Carmilla – Emily Harris
-Hail Satan? – Penny Lane
-El Psicópata: Crónica de un caso sin resolver – Estéfani Céspedes
-Fly me to the Saitama – Hideki Takeuchi
-Adoration – Fabrice Du Welz


No ens han agradat:

-Verotika – Glenn Danzig
-Charlie Says – Mary Harron
-Braid – Mitzi Peirone
-Depraved – Larry Fessenden
-Sadako – Hideo Nakata
-Blood Quantum – Jeff Barnaby


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris