"El Quixot de l'Empordà" al cinema: ‘EL SABATER D'ORDIS’ (2022)

Àngel Amieva
 

Salvador Dalí va definir com "el Quixot de l'Empordà" a un pare de família desgraciat de principis del segle XX, i que ara és protagonista d'una pel·lícula.


El sabater d’Ordis: la llegenda del fill de la tramuntana’ és una lliure adaptació del poemari Balada del sabater d’Ordis, una de les obres més importants de l'escriptor figuerenc Carles Fages de Climent. Aquests textos es van inspirar en uns fets reals succeïts al territori empordanès a principis del segle XX.


La història de la pel·lícula ens presenta l'Antoni Iglesias, el sabater d’Ordis, qui fa dies que no sap res del seu fill. Però la seva desgràcia va acompanyada de constants visions del seu fill demanant ajuda, el que faran decidir-lo a abandonar tot i iniciar un viatge sense retorn que el conduirà a la bogeria.


Salvador Dalí és el màxim representant del surrealisme, i també el màxim impulsor del poemari original. Ell va ser qui va il·lustrar alguns versos, redactar l’epíleg i batejar el sabater com “el Quixot de l’Empordà”, un caminant errant, bevedor de vi, que veia i feia coses sobrenaturals.


La Ceba Films produeix aquest llargmetratge escrit i dirigit per David Ruiz (Sant Martí) i Pitu Gonzàlez que va ser rodat en temps de pandèmia. Les localitzacions són totes extretes de diferents municipis gironins, en els quals s'hi ha abocat el món oníric i surrealista de l'obra de Carles Fages de Climent, tot fent una fotografia del territori. “La pel·lícula és una mirada al mite empordanès des de la llibertat creativa però, també amb sensibilitat i respecte per l’obra original”, diuen els directors de l'obra. Afegeixen que “El leitmotiv del film ha estat traslladar a la pantalla gran la bellesa i la realitat onírica dels versos de Fages de Climent, i fer-ho amb un estil contemplatiu que alliberés la seva poètica visual, la seva profunditat narrativa i existencial.


El repartiment d'‘El sabater d’Ordis: la llegenda del fill de la tramuntana’ es compon d'Àngel Amieva (Coronel Macià), Marta Prieto (La dona de negre), Raquel Bargalló (Com si fos ahir), Estíbaliz Barroso, Xavi Sais, Júlia Ventura (Michael Jackson el musical), i Txe Arana.


La pel·lícula serà presentada al festival Sant Cugat Fantàstic a la Secció Oficial a Competició el 25 de setembre, acompanyada del curtmetratge 'La Família Infernal', dirigit també pel codirector David Ruiz.


A continuació podeu veure el tràiler i algunes imatges de la pel·lícula. Podreu fer un petit tast d'aquesta mirada íntima i surrealista d'un home que embogeix inspirada en l'obra original de Fages de Climent, i que aviat podrem gaudir:















Font: Nota de premsa

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris