[Crítica] MAL DE OJO - Isaac Ezban, 2022

Ofelia Medina a Mal de Ojo
 

-DIRECCIÓ: Isaac Ezban

-GUIÓ: Isaac Ezban, Edgar San Juan, Junior Rosario

-ANY: 2022

-DURACIÓ: 100 min.

-PAÍS: Mèxic

-MUSICA: Camilla Uboldi

-FOTOGRAFIA: Isi Sarfati

-REPARTIMENT: Ofelia Medina, Arap Bethke, Samantha Castillo, Mauro González, Mildred Motta, Ivanna Sofia Ferro, Paloma Alvamar, Paola Miguel. Cameo: Pablo Guisa Koestinger

-PRODUCTORA: Film Tank, Cinepolis Producciones, Cinema Maquina, Red Elephant

 


Mèxic i bruixeria fan bona parella. Ho demostra la nombrosa producció de cinema d'aquest estil amb títols com 'Hasta el viento tiene miedo' i 'Veneno para las hadas', les quals no negarem que tenen una càrrega d'horror considerable. Se'ls hi dóna bé aquest estil, i no deceben tampoc amb 'Mal de Ojo', el nou treball d'Isaac Ezban. El mexicà s'endinsa per primer cop al gènere de terror amb aquesta història de bruixeria que uneix una adolescent i germana petita amb la seva àvia, que resulta ser una bruixa que s'alimenta de sang humana.


'Mal de Ojo' explica una història de bruixeria sense més pretensions que les de fer passar una estona plena d'espants i mal rotllo, a més de marcar pinzellades d'humor per donar simpatia al conjunt. Tot plegat és una obra que no inventa la roda, però està ben feta, pensada per agradar a un públic no especialitzat amb el cinema de terror, i als experts en la matèria probablement s'ensumaran els trucs.


Valoro que Ezban, que considerem com un explicador d'històries, s'atreveixi a sortir de la zona de confort de la ciència-ficció i explori els mecanismes de l'horror. Creiem l'experiència com a positiva malgrat no sorprendre en la narrativa com als anteriors treballs. Aquí tot es veu més formal, predominant l'experiència terrorífica a ser trencador i sorprenent.


'Mal de Ojo' presenta una àvia amb molt mala bava interpretada per Ofelia Medina, la qual fa una interpretació brillant i terrorífica. La relació amb la seva neta Nala (Paola Miguel) és d'odi mutu i estones assoleix cotes d'horror i d'humor molt ben aconseguides, tot desenvolupat principalment a dins d'una mansió envellida i plena de racons. A la pel·lícula també es mostren rituals, s'expliquen contes de por, es mostren criatures infernals, i bruixes que es treuen la pell i després se la posen. Té imatges molt potents 'Mal de Ojo' i es nota amb una factura tècnica considerable. I tot això catapulta a un final de l'obra que és ben boig, amb un gir narratiu potent, tot i que abrupte i poc digerible.


Un cop vista i reflexionada, fins i tot podem considerar 'Mal de Ojo' com una obra de terror que pot veure un nen. No solen fer-se aquestes pel·lícules. Qui vulgui espantar a un nen la recomanem per aquests motius: protagonista juvenil, ritme que mai decau, espants abundants, absència de sexe i violència molt puntual.


Un entreteniment amb ecos a Sam Raimi, ple de moments d'horror i simpatia que fa passar una bona estona. A mi ja em val per veure, gaudir i oblidar.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris