Crítica: NOCEBO - Lorcan Finnegan, 2022

Eva Green a Nocebo
 

-DIRECCIÓ: Lorcan Finnegan

-GUIÓ: Garret Shanley

-ANY: 2022

-DURACIÓ: 96 min.

-PAÍS: Estados Unidos

-FOTOGRAFIA: Radosław Ładczuk

-REPARTIMENT: Eva Green, Mark Strong, Cathy Belton, Billie Gadsdon, Chai Fonacier

-PRODUCCIÓ: Lovely Productions, Irish Film Board, Wild Swim Films




A mig camí entre 'La mano que mece la cuna' i una pel·lícula de bruixeria, el director Lorcan Finnegan (Vivarium) torna amb aquest thriller sobrenatural protagonitzat per l'estrella de Hollywood Eva Green. Aquesta proposta explica com el personatge que interpreta Green és una prestigiosa modista, però que es medica per combatre malsons i al·lucinacions terrorífiques. Un dia es presenta a casa seva una dona filipina que s'instal·la a la casa i farà les tasques de la llar, però aquesta dona no és aigua clara.


Defensem aquesta producció. És narrativament rodona, i broda un tema no massa plasmat en cinema com és el colonialisme industrial a països subdesenvolupats i la impunitat quan delinqueixen. Tot sense semblar pretensiós i sense avergonyir-se d'explicar-ho en forma de gènere de terror, especialment en un tram final que ofereix escenes de bruixeria molt impactants i una resolució sorprenent.


El film connecta amb l'anterior treball de Finnegan, on el cineasta va construir un món de malson on es reflexionava en clau d'horror i cert surrealisme sobre el concepte ideal de família clàssica. A 'Nocebo' el plantejament és més clàssic que el de' Vivarium', i és a través d'una intrusa filipina que es desestabilitza la unitat familiar. Aquest pot ser el motiu perquè alguns acusin l'obra de previsible i amb clixés, pel fet de tenir una estructura narrativa coneguda, i si bé 'Nocebo' no inventa res nou, el resultat és una pel·lícula amb la qual és fàcil connectar i difícil apartar la mirada de la pantalla. I és que el duet interpretatiu entre Eva Green i Chai Fonacier irradia una càrrega de tensió molt potent que et manté més tens fins al final de l'obra.


El final explosiu de 'Nocebo' va precedit d'algunes escenes de caràcter sobrenatural que ens recorden als relats de fantasmes de Joko Anwar, que si bé han estat elaborades amb efectes digitals igualment tenen el seu efecte inquietant. A més, solen anar acompanyades d'algun espant de tipus jumpscare que funcionen prou bé. Res nou i impactant, però complementen a una trama més aplicada cap al thriller que sense vergonya intenta generar horror.


'Nocebo' és un thriller amb una història de sobretaula que fa crítica dels abusos industrial de les empreses d'occident a països subdesenvolupats i la impunitat amb dels seus delictes. Res de nou, però ens agrada els fons de l'obra sobre la desestabilització familiar que connecta amb la proposta de 'Vivarium', i per com Lorcan Finnegan converteix aquesta història en quelcom desacomplexadament de terror, on Green i Fonacier estan molt bé. A mi ja em serveix per gaudir.



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris