Palmarès de premis del 28 Manga Barcelona

Imatge cedida per FICOMIC


Una gala de premis sense dotació econòmica que reconeix les millors obres manga i anime publicades el 2022 a l'estat espanyol.


El 28 Manga Barcelona ha obert les portes aquest dijous 8 de desembre a la nova ubicació de Fira de Barcelona. Un espai mastodòntic que ocupa tres pavellons de la fira, i on els fans del manga podran compartir la seva passió fins diumenge dia 11.

 

El plat fort de la jornada d'avui ha estat la Gala de Premis del saló on es reconeixen les millors obres de manga, anime i novel·la publicades a l'estat espanyol el 2022. Les obres seleccionades han estat sotmeses a les votacions del públic, i per tant, la democràcia ha imperat. Uns premis que no tenen dotació econòmica però que serveixen per a impulsar les obres guanyadores en un mercat editorial cada cop més poblat de grans, mitjanes i petites editorials, tot aprofitant un boom del manga que sembla no tenir aturador.

 

Una primera ronda de votacions es va celebrar entre el 2 i 13 de novembre del 2022, on es van seleccionar els tres títols més votats per categoria. La segona ronda de votacions es va fer del 18 al 27 de novembre, i és la que va servir per a decidir els guanyadors.

 

La Gala ha estat presentada per la directora general de FICOMIC, la Meritxell Puig, acompanyada per Oriol Estrada, el coordinador d'exposicions i continguts del Manga Barcelona. Ella parlava en castellà, i ell en català, però ha predominat el segon idioma. Com cada any. I és que l'antic Saló fa anys que ha perdut la identitat de fira catalana i barcelonina al desenvolupar la majoria d'activitats en castellà.

 

Puig ha destacat a la Gala de Premis el salt qualitatiu que suposa per a FICOMIC organitzar el Manga Barcelona a Fira de Barcelona, argumentant que “ens dóna més espai per créixer i compartir-ho amb més gent”. A més, la directora general ha volgut destacar el bon moment del manga en català “ens agrada veure que les editorials editen en català i que l'anime hagi tornat a TV3”.

 

Dit això, i sense masses ostentacions, ha iniciat la Gala de Premis del 28 Manga Barcelona, on només un manga de tots els que competien a la gala ha estat traduït al català. Parlem de X-Venture: El cos en crisis, publicat per Ooso Còmics, que competia a la categoria de millor Kodomo. Finalment, no s'ha endut el premi, sinó el manga Pokemon Sol y Luna. Val a dir que aquesta categoria enfocada al públic infantil és nova en l'edició d'enguany.

 

El millor Shonen (nois adolescents) l'ha guanyat Spy X Family de l'editorial Ivrea, una empresa que ha generat polèmica les darreres setmanes quan va anunciar la seva negació a publicar manga en català, malgrat els seus arguments comercials. Pel que fa al Shojo (noies adolescents) ha guanyat Signos de Afecto, d'Arechi Manga; el millor Seinen (públic masculí adult) l'ha guanyat per segon any Atelier of Witch Hat de Milky Way Ediciones; el millor Josei (dones adultes) ha estat per Tokyo Girls; el millor BL (homosexual masculí) ha estat Megumi y Tsugumi d'Arechi Manga altre cop; el millor Yuri (homosexual femení) ha estat ¡Huyamos Juntas! De Milky Way Ediciones també altre cop; la millor Light Novel (literatura) ha estat per Me enamoré de la villana de Sekai editorial; el premi al millor manga d'autor\a espanyol\a ha estat per El tiempo de los tres, publicat per Norma Editorial; i finalment el millor Fanzine ha estat per The KameTeam, creat per Lobo Art i Edu Gómez.

 

Pel que fa a l'animació, a diferència d'anteriors edicions a Selecta Visión li ha sortit competició. Parlem de Crunchyroll i Netflix, que han entrat amb força al mercat de l'anime a l'estat espanyol, i un clar exemple del seu impacte ha estat l'estrena als cinemes de Bola de drac Súper: El superheroi per part de Crunchyroll.

 

I ha estat precisament Crunchyroll qui s'ha endut el premi a la Millor estrena de sèrie d'anime amb Spy X Faimily i el de la Millor estrena de pel·lícula d'anime amb Jujutsu Kaisen 0. Però pel que fa a format físic Selecta Visión segueix sense tenir competència i a la categoria de Millor Sèrie d'anime en BR\DVD s'ha endut el premi Guardians de la Nit. També ha guanyat el de Millor pel·lícula d'anime en format físic Guardians de la Nit: Tren Infinit.

 

Finalment, i com cada any, s'ha fet la foto de família amb tots els guanyadors a l'escenari de l'auditori. Una imatge plena de gent valenta que pica pedra cada dia per fer feliços milers d'aficionats al manga i anime. Esperem que l'any 2023 l'editorial Kaji Manga, que recordem que per ara només edita manga en català, guanyi en qualsevol de les categories del 29 Manga Barcelona. Això està a les teves mans.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris