Crítica de 'Suitable Flesh': Un thriller eròtic sobrenatural amb Heather Graham i Barbara Crampton

suitable-flesh-heather-graham

Adaptació lliure al cinema del relat La Cosa al Llindar d'H.P. Lovecraft. Heather Graham protagonitza aquest film d'intriga, terror i sexe sobre una maledicció que provoca assassinats.




Una perversa maledicció


Suitable Flesh és una pel·lícula plena de cares conegudes pels fans de l'horror. No només l'actriu Barbara Crampton és al repartiment, sinó que el guió el signa Dennis Paoli, i fins i tot Brian Yuzna consta com a productor. Un equip que és el mateix que el de clàssics com Re-Animator i Re-Sonator, dues adaptacions al cinema de relats H.P. Lovecraft que van ser dirigits per Stuart Gordon. Aquesta producció de RLJE Films la impulsa el mateix Gordon, abans de morir el 2020, quan planejava adaptar una altra de les novel·les de l'escriptor: La Cosa al Llindar (1937), i fins i tot va començar a escriure el guió. Amb la seva mort el projecte va quedar parat fins fa poc temps, quan Barbara Crampton el va recuperar de l'oblit. El relleu triat per substituir Gordon en la direcció va ser Joe Lynch, director de les gens menyspreables Wrong Turn 2: Dead End i Mayhem.

El relat original de Lovecraft destaca per ser el primer i últim de l'escriptor de Rhode Island protagonitzat per una dona. Ella és Elizabeth (Heather Graham), una terapeuta especialitzada en hipnosi. Abans que l'espectador la conegui exercint la seva professió, la pel·lícula arranca amb ella tancada en un hospital psiquiàtric mostrant símptomes de bogeria, escena que ens recorda a la també escena inicial de In the mouth of Madness de John Carpenter. Se l'acusa d'assassinar un jove pacient seu, però ella afirma que no va cometre el crim. El que si afirma és que aquesta víctima va intercanviar el cos amb ella en nombroses ocasions, i que ara, malgrat que el cos del jove es troba destrossat al dipòsit de cadàvers, encara pretén matar-la. Esquizofrènia i paranoia?

Suitabla Flesh després d'aquesta escena inicial, retrocedeix en el temps i el que mostra és un melodrama proper als thrillers eròtics dels anys noranta amb elements sobrenaturals, amb moltes escenes de sexe, intriga i pocs moments d'horror. Tot comença quan un jove estudiant de la Universitat de Miskatonic visita l'Elizabeth i li demana ajuda. En un tancar i obrir d'ulls, el jove passa de ser un noi espantat a ser un jove segur i malèvol, tot suggerint un trastorn de personalitat. No és això, sinó que pateix la maledicció d'un dimoni que és capaç de canviar les personalitats de cos. Una de les capacitats d'aquest dimoni és que atrau sexualment l'Elizabeth, fent-li iniciar una perversa relació de sexe amb ell. El que comença com una història d'obsessió sexual, es converteix en un horror d'intercanvi de cos on ningú és qui sembla.

Una obra senzilla i barata on la curiositat, obsessions, escenes de sexe, i les falses identitats generen un joc entretingut, però que en el fons té poques escenes mereixedores a ser recordades més enllà de la final. I és en l'escena final a l'hospital psiquiàtric, amb l'Elizabeth tancada sota la vigilància de la Dra. Dani Upton (Barbara Crampton), que s'obre pas a uns últims 20 minuts bojos, plens d'horror i morts que es fan realment divertits.

L'actriu Heather Graham fa una doble -i gran- interpretació com a Dra. Elizabeth Derby, una psicòloga que fa teràpia amb la hipnosi i que té un marit amb el qual viu la vida feliç. És un personatge que explora la seva feminitat i desitjos, embarcant-se en un viatge pervers amb un destí horrorós, amb el sexe de rerefons d'una història on els homes la posseeixen i ella posseeix els homes. Cal destacar també la Dra. Dani Upton, interpretada per Barbara Crampton, una de les millors interpretacions de Crampton dels últims anys.

Suitable Flesh és una obra que treballa diferents gèneres amb certa habilitat, però se la nota cohibida pel que fa a nuesa i gore, potser pel fet de tractar-se d'un producte enfocat al mercat televisiu com és Shudder (plataforma de streaming nord-americana sense cobertura a l'estat espanyol). Sigui com sigui, és una pel·lícula que mai es fa avorrida, però no sempre funciona. Les regles de la possessió que exerceix són convencionals i poc lluïdes, fins i tot ximples. Ningú s'ha de prendre seriosament Suitable Fesh i contemplar-la només com un producte de sèrie B amb canvis de cossos i escenes de sexe protagonitzades per Heather Graham, i un explosiu tram final on la sang esquitxa la pantalla.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris