'The Well' crítica: Terror gòtic brutal amb Lauren LaVera

The Well Lauren LaVera
Lauren LaVera

La nova heroïna del cinema de terror Lauren LaVera (Terrifier 2) protagonitza aquesta pel·lícula italiana de Federico Zampaglione.





Un quadre maleït per restaurar


Una jove restauradora viatja a un poble italià per a treballar en una enigmàtica pintura medieval que ha de recuperar la seva esplendor. Només té 15 dies per fer-ho, i malgrat treballar-hi a marxes forçades, a mesura que avança una força malèfica es fa present al lloc amb terribles conseqüències.

Des d'Itàlia arriba The Well, pel·lícula de terror gòtic dirigida per Federico Zampaglione en el que és el seu tercer film de terror. L'aposta és per desenvolupar una història gòtica situada en un poble remot on hi ha un castell que hi resideix una duquessa amb la seva filla, lloc on la protagonista s'instal·la per fer la seva feina de restauració. Remetent als contes de terror de Poe, amb elements en la posada en escena com la boira, la humitat, els corbs, rates, un castell, passat tèrbol i ambient malèfic, The Well és un film que a més de la seva posada en escena elegant (escenografia i vestuari) aposta també per moments brutals hiperviolents i amb gran quantitat gore. Tot plegat ens remet al millor Lucio Fulci, i a un guinyo narratiu a La casa de les finestres que riuen del compatriota Pupi Avati.

El desenvolupament de la història és el punt negre de l'obra, que malgrat tenir una premissa interessant, obre dos fronts a la trama que no acaben de connectar bé. Per una banda trobem la protagonista, una restauradora interpretada per la nova heroïna del terror com és Lauren LaVera (Terrifier 2), amb un paper que li brinda l'oportunitat de demostrar que té més virtuts interpretatives que les que va poder demostrar a Terrifier 2, vivint i patint visions esgarrifoses per culpa d'una presència maligne al castell on ara resideix; per altre banda, trobem un grup de joves turistes segrestats per un culturista discapacitat mental que els ha tancat a les cel·les d'un calabós. Sense desvetllar masses detalls, The Well explica ràpid i malament els rerefons malèfic de tot plegat.

Ara bé, el gran reclam de The Well són les escenes de violència i gore, totes elles amb efectes físics. És la pel·lícula més violenta que hem vist aquest 2023, en especial per les escenes viscudes al calabós amb els joves turistes. Aquestes escenes, realitzades en un espai humit, ple de rates i brutícia, i executades pel dolent culturista, són d'una brutalitat extrema no apte per a sensibles. Zampaglione demostra ser un mestre artesanal ple d'imaginació en l'art del dolor, i de plasmar-lo en la pantalla d'una forma que l'espectador el palpi. A més, les interpretacions dels joves estan força bé i transmeten a l'espectador la por que pateixen.

The Well és una pel·lícula que podria haver signat Lucio Fulci, tant per les coses bones com les dolentes. Els que busquin una experiència violenta amb imatges carregades d'horror i dissenys estètics a mig camí entre el gòtic i la sèrie B, aquesta és una proposta molt recomanable. La història no s'aguanta per enlloc, però es fa impossible no gaudir amb The Well per a una sessió nocturna.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris