'Vermin: La Plaga' crítica: Aranyes verinoses provoquen el caos a un edifici

Vermin la Plaga Sitges 2023


Sébastien Vanicek dirigeix aquesta pel·lícula de terror francesa guanyadora del Premi especial del Jurat del Sitges 2023.  







Un malson aràcnid


Kaleb és un jove apassionat dels insectes. Un dia arriba a casa amb un nou exemplar per la seva col·lecció, una aranya, que ha comprat il·legalment a un traficant d'animals exòtics. El que no sap és que aquesta aranya és molt verinosa i té una capacitat de reproducció molt gran. Com és d'esperar en una pel·lícula de terror, aquest exemplar acaba fugint i escampa el terror per tot l'edifici on viu.

Vermin: La Plaga és una producció francesa dirigida per Sébastien Vanicek sobre una invasió d'aranyes verinoses a tot un edifici ple de veïns. A diferència d'altres produccions com Aracnofòbia o Arac Atack, aquí preval un to seriós i adult que situa l'obra de ple en el gènere de terror, desenvolupant una història de supervivència a dins d'un edifici ruïnós on un grup de joves ha d'intentar escapar mentre combat els paranys imaginables. La pel·lícula ens ha recordat a Attack the Block i REC. Una obra festiva, bastant violenta, i visualment molt ben treballada, fent dels milers d'aranyes mostrades en pantalla unes criatures ben animades digitalment i que transmeten sensació de perill.

La pel·lícula toca de ple amb una de les fòbies més generalitzades de la societat com són la dels aràcnids, i el film n'és conscient i reprodueix nombroses escenes amb què qualsevol s'hi podria trobar: aranyes entre la roba, que corren per la paret, que s'amaguen, que es fiquen als cabells, tocar una teranyina amb la cara... moments que podem viure al nostre dia a dia i fan esgarrifar només de pensar-hi. Un servidor no s'imagina sent l'heroi de Vermin: La Plaga... És una pel·lícula que toca conscientment una part sensible de la gent i genera pànic, que no por.

L'acció se situa en un barri perifèric francès ple de multiculturalitat i de classe social baixa, amb gent desfavorida que, segons planteja l'obra, els cossos policials no tracten degudament. Venicek intercala a l'obra aquesta crítica social, reivindicant que totes les vides tenen el mateix valor. Un missatge que si bé no necessita la pel·lícula serveix per enriquir amb idees el tram final -no farem spoilers-.

Sébastien Vanicek planteja tres actes: l'arribada de l'aranya al pis, la fugida de l'aràcnid i el caos a l'edifici. En general la pel·lícula va de més a menys, amb un tram final estirat i amb una resolució més que dubtosa. No entenem la naturalesa d'aquestes aranyes capaces de sobreviure dies i dies tancades a una caixeta de plàstic, de reproduir-se per si soles o de créixer per minuts, però són detalls que no val la pena posar massa en valor. Gaudiu d'aquest survival de sèrie B incòmode com el que és: un entreteniment. Vermin: La Plaga és la millor pel·lícula d'aranyes que hem vist mai malgrat el seu tram final irregular.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris