[Crítica] ONE CUT OF THE DEAD (Kamera o tomeru na!) - Shin'ichirô Ueda, 2018


-TÍTOL ORIGINAL: Kamera o tomeru na!
-DIRECCIÓ: Shin'ichirô Ueda
-GUIÓ: Shin'ichirô Ueda
-ANY: 2018
-DURACIÓ: 97 min.
-PAÍS: Japó
-FOTOGRAFIA: Tsuyoshi Sone
-REPARTIMENT: Yuzuki Akiyama, Takuya Fujimura, Ayana Gôda, Takayuki Hamatsu, Manabu Hosoi, Hiroshi Ichihara, Satoshi Iwagô, Sakina Iwaji, Kazuaki Nagaya
-PRODUCTORA: ENBU Seminar







Diuen que One Cut of the Dead és el sleeper de l'any, i segurament ho és. La pel·lícula va costar uns 27.000 dòlars i va ser estrenada a només 4 sales de cinema a tot Japó. El boca-boca va fer la resta, arribant a ser estrenada posteriorment en fins a 120 sales i ocupant els llocs més elevats de pel·lícules més taquilleres al Japó durant setmanes. El següent pas va ser el seu assalt internacional, passejant-se per festivals de tot el món i recollint, ja de passada, alguns premis del públic.

Partint d'un humor que signaria amb orgull el gran Hitoshi Matsumoto, la pel·lícula és una oda irònica al cinema barat i als recursos que aquest empra per suplantar la seva dificultat pressupostària. La història és simple: uns productors encarreguen a un director de segona que dirigeixi una pel·lícula de zombis, però hi ha una condició: serà un únic pla seqüència i s'emetrà en directe per la televisió Zombie TV. Per això, el rodatge ha de sortir a la perfecció, amb les dificultats que comporta tenir un equip format per catets i no per professionals.

I que bé senta quan una pel·lícula de zombis arrenca aplaudiments al públic, agradant així al públic generalista i convencent també a l'especialitzat. I si, One Cut of the Dead és cinema de zombis, però no és el que un espera trobar en una pel·lícula d'aquest subgènere. La pel·lícula està estructurada en un primer fragment d'uns 45 minuts, que és la pel·lícula de zombis en si realitzada en un impressionant pla seqüència alerta amb ell!, i la resta és el "com es va fer" de la pel·lícula, fent un gir cap a l'humor, planificat tot amb intel·ligència i molt sarcasme al més pur estil Shaun of the Dead. I aquí és on comença el realment bo, desenvolupant la pel·lícula un rerefons dels protagonistes i de l'equip tècnic que hi ha darrere, i d'aquesta manera, a poc a poc, l'espectador anirà descobrint les dificultats que es van anar resolent heroicament durant el rodatge d'aquell pla seqüència que és One Cut of the Dead. Sens dubte la pel·lícula és imaginativa, té molta gràcia i agradarà, sobretot amb una cervesa entre les mans.

Val a dir que One Cut of the Dead és el que és, és a dir, una producció de molt baix pressupost on absolutament tot grinyola. També aquesta és la seva gràcia, i la seva força rau precisament en la autoparodia. Malgrat això, One Cut of the Dead també és una pel·lícula purament festivalera, per compartir amb amics i comentar-la, i dubto molt que veure-sol a casa pugui funcionar igual de bé.

He de reconèixer que a mi em va durar un parell de dies el mal de panxa de tant riure. Va ser sens dubte una grata sorpresa veure la pel·lícula, un cinema que fa dels seus defectes virtuts i de les seves limitacions estratègia. Potser no estem davant el ressorgiment del gènere zombi, però la vida demana de tant en tant pel·lícules com One Cut of the Dead, així que sigueu feliços durant 90 min., Per què estareu al davant de la declaració d'amor al cinema més bonica que haureu vist en molts anys. 



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris