[Crítica] ILL: FINAL CONTAGIUM - Lucio A. Rojas, Domiziano Cristopharo, Lorenzo Zanoni, Kai E. Bogatzki, 2020

-DIRECCIÓ: Lucio A. Rojas, Domiziano Cristopharo, Lorenzo Zanoni, Kai E. Bogatzki

-GUIÓ: Lucio A. Rojas, Ximena del Solar, Domiziano Cristopharo, Lorenzo Zanoni, Kai E. Bogatzki

-ANY: 2019

-DURACIÓ: 105 min.

-PAÍS: Xile, Itàlia, Alemanya

-REPARTIMENT: Ximena del Solar, Arianna Bonardi, Chiara Pavoni, Felipe Ríos, Max Evans, Rayloren Mata, Paolo Ricci, Francesco Giannotti

-MÚSICA: Antony Coia, Igacio Redard

-PRODUCTORA: Border Motion Cinema, The Peacocks's Tale




En temps de pandèmia l'arribada d'una pel·lícula que abordi la temàtica i que a més ho faci de la manera més cafre, és sinònim d'explotació i morbositat. No passa res, els fans de l'horror ho agraïm. Però ILL: Final Contagium es va realitzar abans que esclatés la pandèmia i ara aquesta situació que vivim li va com l'anell al dit a la seva estrena. Si volien incomodar, ara tot es multiplica.

Aquesta coproducció internacional entre Xile-Itàlia-Alemanya és una antologia de quatre històries independents només unificades per un virus que s'estén per tot el món, generant situacions d'horror diferents. L'únic que deixa clar la pel·lícula és que el virus és creat per l'home, que es comença a expandir a Xile, i que en poc menys d'un any el món es converteix en l'apocalipsi.

Els seus directors són Lucio A. Rojas (Trauma), Domiziano Cristopharo (House of Flesh Mannequins), Lorenzo Zanoni (XXX: Dark Web) i Kai E. Bogatzki (Scars of Xavier). El segon i tercer director s'encarreguen d'elaborar històries de contagis i com el virus fa canviar el cos dels infectats cap a la putrefacció, donant pas així a un lluïment d'efectes especials físics que fan honor al qual és, sens dubte, el subgènere amb més potencial per incomodar del cinema de terror, el body horror. Per part seva, Lucio A. Rojas, director de la primera de les quatre històries, és l'encarregat d'explicar-nos com sorgeix el brot a Xile, encara que sense renunciar també als moments d'horror. Per part seva, Kai E. Bogatzki situa la seva història ja en un context apocalíptic.

Molt a desgrat nostre, no acaba de funcionar ILL: Final Contagium. La pel·lícula sembla més preocupada a incomodar que a explicar alguna cosa, sent els episodis, a excepció del primer que vaig posar una narrativa més rica en contingut, una mica repetitius en fórmula. I aquesta redundància ens fa pensar en si calia viatjar pel món i viatjar també pel temps, ja que aquests detalls sumen força poc al conjunt. Els capítols es veuen massa independents entre ells.

Sabem molt bé que els precedents cinematogràfics dels quatre directors tendeixen per aquest estil més físic i kafkià de l'horror i menys narratiu, tret del xilè. Però trobem a faltar a ILL: Final Contagium més acció d'equip, que cada història sumi coses noves a un conjunt.

Això no impedeix que ILL: Final Contagium sigui disfrutable com a experiència desagradable per als més gore-addictes. Cal reconèixer que els quatre directors són capaços de fer apartar la mirada de l'espectador de la pantalla a nombroses escenes. Els FX llueixen de meravella, i la putrefacció física dels personatges és realment repulsiva. Això és al que realment va ILL: Final Contagium.

En tot cas, benvinguda és ILL: Final Contagium. Si buscava incomodar, ho ha aconseguit. La pel·lícula funciona com a antologia de curts independents més que com un conjunt, i sabem que aquest era el plantejament inicial, però la redundància en narrativa de la majoria de les històries tenint un oceà de possibilitats amb relació a l'espai-temps/virus ens fa pensar que no s'han aprofitat aquestes possibilitats. Igualment recomanem veure ILL: Final Contagium, no cada dia es pot veure una pel·lícula body horror amb tanta capacitat per incomodar l'espectador.  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris