Laura Pérez Vernetti guanya el Gran Premi del Saló del Còmic 2018

La Gala s'ha fet a l'Auditori del Palau 5 de Fira de Barcelona, ​​i ha comptat amb la presència de tots els nominats, convidats especials del Saló, així com editorials i autoritats de l'esdeveniment.

Aquest divendres, 13 d'abril, s'ha fet el lliurament de premis del 36 Saló del Còmic de Barcelona, ​​arraconant així Jason Voorhes com a protagonista de la jornada. La Gala s'ha executat a l'Auditori del Palau 5 de Fira de Barcelona i ha comptat amb la presència de tots els nominats, convidats especials del Saló, així com editorials i autoritats de l'esdeveniment. La Gala ha tingut un nom propi: Laura Pérez Vernetti, per ser la guanyadora del Gran Premi del Saló, una distinció que reconeix la seva trajectòria com a autora al món del còmic.

A diferència d'anys anteriors, la Gala ha tingut un desenvolupament diferent. Ha estat conduïda des de l'escenari de l'Auditori per Laura Barrachina, presentadora de l'únic programa de ràdio sobre el còmic, l'anomenat "L'hora de l'entrepà", que es pot escoltar a Ràdio 3 els caps de setmana. A més de Laura Barrachina com a presentadora, la gala de premis del Saló ha dedicat un memorial als recents desapareguts del sector, com Alfons Azpiri, Forges, Jiro Taniguchi, Adam West, Paco Camarasa i malauradament un llarg etc. Ha estat un moment molt emotiu i que mai abans no s'havia fet.

El Premi d'Honor ha estat lliurat per Patrici Tixis (director de Ficomic) i Meritxell Puig (directora general) als convidats especials del Saló: Vittorio Giardino, Ralf König, Stan Sakai, Jamie Delano, i Dann Thomas, etc. Tots ells, tret de Jamie Delano que no es va presentar, van pujar a l'escenari a recollir el premi i van dedicar unes paraules d'agraïment a l'organització del Saló i al públic.


(Meritxell Puig, Vittorio Giardino, Ralf König, Stan Sakai, Dann Thomas, Patrici Tixis)

Posteriorment es va lliurar el premi popular, un premi que escull el públic a través de les seves votacions a la web de l'esdeveniment al Millor Obra per Votació Popular el 2017. La guanyadora ha estat l'obra creada per Gonzalo Tomé de la Guàrdia, Sergio Sandoval i Mado Peña, Ànima Cubrae 1, publicat per Panini Comics. El premi a la Millor Obra d'Autor Estranger ha estat per a L'art de Charlie Chan Hock Chye. Una història de Singapur de Sonny Liew, publicada per Dibbuks. L'editor de Dibbuks ha volgut destacar que l'obra guanyadora suposa per a ells la primera publicació de còmic oriental en els dotze anys que porten publicant còmic. Segons ell, "es tracta d'un còmic que encaixa a Dibbuks, tot i ser oriental". Va afegir també que "L'art de Charlie Chan Hock Chye" no serà la primera i última publicació d'origen oriental de Dibbuks, sinó que ara mateix ja estem treballant per publicar més treballs, entre els quals hi ha un còmic procedent de Malàisia.

Els Fanzines van ser els següents a ser premiats, aportant així un clima més desacomplexat i natural a una Gala que, fins aleshores, vessava formalitat. Va guanyar el premi a Millor Fanzine "Los Diletantes". A l'escenari van voler destacar l'ajuda que els ofereix el Govern d'Aragó perquè anualment puguin tenir presència al Saló del Còmic de Barcelona.

El Premi a Autor Revelació, que patrocina i atorga la Fundació Divina Pastora, ha caigut a les mans d'Ana Penyas amb el seu Estem totes bé. Cal destacar que en aquesta categoria també competia Jandro González amb la seva obra La Vampira de Barcelona, ​​l'única obra de gènere de terror present a la Gala.

Seguint amb Ana Penyas, ella també competia a la categoria de Millor Obra d'Autor Espanyol amb el seu Estem totes bé, però finalment no va ser premiada aquesta vegada l'autora d'origen valencià. El guanyador va ser Ángel de la Calle per la seva Pinturas de Guerra, un còmic publicat per l'editorial Regne de Cordelia. Cal destacar el discurs que va oferir l'autor després de rebre el premi des del faristol de l'Auditori, ja que amb les paraules va aconseguir emocionar el públic i guanyar-se una llarga ovació. Del Carrer va voler reconèixer abans de tot els mèrits de la resta de nominats i de l'alt nivell que hi ha hagut a la categoria. Després va destacar que el còmic pretén ser un crit contra l'oblit d'una generació "de nen, els meus referents eren els autors de l'escola de Barcelona". Eren autors que demanaven llibertat d'expressió a les vinyetes contra la censura. Ara, des de llavors ha canviat poc. Tots ells em van ensenyar l'orgull que suposa ser autor de còmic", va dir emocionat. Finalment, l'autor d'origen castellà, va concloure amb "Sóc de Barcelona, ​​i vosaltres sóc la meva gent".


(Meritxell Puig i Laura Pérez Vernetti)

La Gala va concloure amb el lliurament del Gran Premi del Saló, que va ser atorgat a Laura Pérez Vernetti tal com comentava a l'inici. En el seu discurs va voler aprofitar l'estrebada d'Àngel del Carrer i va reconèixer amb orgull l'ofici de crear còmics, i més per a una dona. També, va tenir paraules per al recentment mort Paco Camarasa. El seu agraïment va concloure amb una breu xerrada que la presentadora de la Gala Laura Barrachina va impartir amb la guanyadora per conèixer les seves impressions.


(Laura Pérez Vernetti i Laura Barrachina)

Aquests premis han estat escollits després d'una primera fase en què els professionals de la historieta d'Espanya (autors, editors, distribuïdors, llibreters, fanzins, crítics i periodistes especialitzats) han votat els seus candidats per un jurat compost per Josep Maria Martín Saurí (Gran Premi del Saló del Còmic 2017), Elisa McCausland (Col·lectiu d'Autores de Còmic), Anna Abella (periodista d'El Periódico de Catalunya), Pepe Gálvez (Associació de Crítics i Divulgadors de Còmics), Ferran Velasco (llibrer especialitzat i president de la Zona Còmic de CEGAL), Jaume Vilarrubí (grup Biblioteca i Còmic del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya) i Antoni Guiral (crític, editor, guionista d'historieta i comissari d'exposicions del 36è Saló Internacional del Còmic de Barcelona).

La dotació econòmica del Gran Premi del Saló i el premi a la Millor Obra d'Autor Espanyol és de, respectivament, 10.000 euros, mentre que el premi al Millor Fanzine és de 1.500 euros. El Premi a l'Autor Revelació té 3.000 euros gràcies al patrocini de la Fundació Divina Pastora. Les categories a la millor obra d'autor estranger i el premi a la millor obra per votació popular no tenen dotació econòmica.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris